Skiliften zijn niet meer weg te denken uit skigebieden. Een handjevol diehards loopt met stijgvellen onder hun ski’s of snowboard omhoog. De grote meerderheid van de wintersporters neemt echter ontspannen de stoeltjeslift om weer naar boven te gaan na een lekkere afdaling.

Geen overbodige luxe dat veel skigebieden doorlopend investeren in moderne stoeltjesliften en gondels.

Maar welke eco dimensie kunnen wij vinden bij skiliften?

Skiliften op zonne energie

Skilift in Tenna met meedraaiende zonnepanelen.

Wellicht heb je het nog niets een gezien, maar veel dal-, middel- en bergstations van de stoeltjesliften en gondels in de Alpenlanden zijn met zonnepanelen bedekt.

De zonne energie is vaak goed voor ongeveer een derde van het energiegebruik van deze skiliften.

De Sonnenlift in Brixen werkt uitsluitend op zonne-energie. Met een flink aantal zonnepanelen wordt ca. 15.000 kilowattuur per jaar opgewekt – dat levert zelfs een klein overschot op, dat aan het elektriciteitsnet wordt geleverd.

In het Zwitserse Tenna staat ook een skilift die energie opwekt. De lift heeft zonnepanelen die met de zon meedraaien. De energie opbrengst is zo’n 4 keer de hoeveelheid stroom van een gemiddeld verbruik gedurende een winter.

Intelligente verwarming

De Hartkaiserbahn in Skiwelt maakt gebruik van de restwarmte in de transmissieruimte om het Bergbahn-station en aangrenzende restaurant te verwarmen. Best slim toch?

Door de benutting van de restwarmte wordt ca. 10.000 liter stookolie bespaard, wat resulteert in 32 ton verminderde CO² emissie. Ook zijn er voorbeelden, waarbij restwarmte van gondelbanen als verwarming dient van bergstations met behulp van een warmtepomp.

Hergebruik oude liften

Wanneer skiliften zorgvuldig gedemonteerd worden kunnen deze opnieuw gebruikt worden in een a

De gondel uit Ischgl nu in gebruik in Noord-Korea.

nder skigebied. Naast de milieuwinst is er een flink financieel voordeel te behalen voor skigebieden die niet het geld hebben voor een gloednieuwe stoeltjeslift.

 

Een tweedehands lift kost vaak slechts 40% van een nieuwe, waarvoor 10 miljoen een heel normale uitgave is. Het komt voor dat liften die in de Alpen afgeschreven zijn nog wel 20 jaar draaien. Een zeer duurzaam gebruik van skiliften.

Recycling van onderdelen

Een veel voorkomende vorm van recycling is, dat de oude stoeltjes en cabines tot meubilair worden omgebouwd. Restaurants, bioscopen en bushokjes zijn niet zelden voorzien van deze onderdelen van oude skiliften. In sommige gevallen eindigen de stoeltjes als schommelstoel of romantisch bankje met parasol.

Recyclebare skipassen

De recyclebare skipassen vormen nog een afgeleide ecologische invalshoek voor skiliften.

Welke voorbeelden ken jij nog van duurzame aspecten van skiliften?