Traditioneel stellen wij ons bij het begin van een nieuw jaar de vraag: welke goede voornemens heb ik? In dat kader geven wij hier vijf suggesties voor groene voornemens. Deze hebben een ecologische dimensie, waardoor wij onze geliefde hobby’s zoals surfen en wintersporten lang(er) en in een schone(re) omgeving kunnen blijven uitoefenen.

1. Repareren of hergebruik

Het is ontzettend leuk om iets nieuws te kopen. Enige tijd sparen en een gevoel van euforie als je dan een nieuw board of een nieuwe outfit kunt kopen is helemaal top. Wij vinden het nog mooier als je een euforisch gevoel krijgt van het verlengen van de gebruiksduur van je gear of outfit. Repareren is een uitstekende optie om je ecologische footprint te verlagen. Een andere optie is dat je je afgeschreven gear hergebruikt, bijvoorbeeld voor aankleding van je interieur. 

2. Gerecycled materiaal

Diverse kledingmerken gebruiken gerecyclede materialen in hun producten. Picture Organic Clothing geeft per item de hoeveelheid gerecycled plastic aan. Vaudé heeft de Green shape core collection. Het Nederlandse Blue LOOP Originals maakt kleding van hergebruikte spijkerbroeken en geeft per product aan hoeveel water daarmee bespaard is. Lees hier ook hoe Ressies Design is ontstaan. 

3. Vervoer

Of je nou gaat surfen in Bretagne of snowboarden in Oostenrijk, vervoer is het onderdeel dat het meest belastend is voor het milieu. Maak daarom de afweging of je per trein zou kunnen reizen in plaats van met de auto. Wanneer je toch met de auto gaat, kijk of je een elektrische auto kunt fixen, rij zoveel mogelijk samen en zorg voor de juiste bandenspanning. Wat je in alle gevallen kunt doen is je CO2 uitstoot compenseren via Trees for all

4. Lokaal en seizoensgebonden eten

Groente en fruit uit het seizoen eten is wel zo duurzaam! Wanneer groente en fruit in het winkelschap liggen, kan er veel fossiele brandstof zijn gebruikt voor transport (wanneer producten worden ingevlogen), of kan het landgebruik hoog zijn (en de opbrengst per hectare laag). In die gevallen hebben groente en fruit een hoge milieubelasting. De milieubelasting per kilogram groente of fruit verschilt per soort en seizoen. Als je kiest voor groente en fruit uit milieuklasse A en B kun je het hele jaar gevarieerd en milieuvriendelijk eten. Aan het product is de milieubelasting niet altijd te zien. En omdat je nu eenmaal niet alles kunt weten, is de Groente- en Fruitkalender een handige app.

5. Eco vriendelijk reinigen

Na afloop van je trip heb je zeker weten de nodige zaken die gewassen moeten worden. Zeep in alle vormen en soorten is belastend voor het milieu, maar er zijn steeds meer varianten die een lagere ecologische footprint hebben. De haarlemse Marcel heeft zijn eigen Marcel’s Green Soap op de markt, maar je kunt online diverse alternatieven vinden. Voor het behoud van je technische kleding is het belangrijk om speciaal wasmiddel te gebruiken. Nikwax is een milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar product. Zo kan je langer plezier hebben en blijft de kleding zijn functie behouden.

Heb jij ook nog suggesties?

Dit zijn onze ideeën als het gaat om groene voornemens. Ongetwijfeld heb jij er nog veel meer. Deel deze gerust met ons in een reactie op dit bericht.