Zeg je hoogwaardige wintersport handschoenen, dan zeg je Hestra. Vele wintersporters zijn trotse dragers van dit Zweedse merk. De naam verwijst naar het dorpje waar het familiebedrijf in 1936 is ontstaan.

In 1935 verhuisde boer Martin Magnusson met zijn vrouw en kinderen naar het Zweedse dorpje Hestra. Omdat Martin aan astma leed moest hij op zoek naar een nieuwe manier om geld in het laatje te brengen voor het gezin. Vanwege zijn ervaring in de bosbouw wist hij hoe belangrijk goede handschoenen waren. Een business idea was geboren.

Duurzame handschoenen

In 1936 startte Martin met het produceren van duurzame handschoenen voor houthakkers en boeren in de Hestra regio. Het eerste paar handschoenen werd gemaakt van slijtvast geitenleer voor de handpalm met warm wol achterop de hand. In hetzelfde jaar opende een nieuwe slalom piste in Hestra, waar toeristen vanuit de hele omgeving de latten onder bonden. Twee van de meest fervente skiërs waren echter de twee zoons van Martin. Het duurde dus ook niet lang voordat de eerste skihandschoenen, van hetzelfde slijtvaste leer, gemaakt werden. Dankzij het skitoerisme verspreidde de naam Hestra zich.

Hestra is een van de weinige ecologisch gecertificeerde productiebedrijven in de ski- en buitenwereld.

Jaren later in 1960 gaven de internationale prestaties van Zweden’s grootste alpine skiër Ingemar Stenmark het merk een enorme boost. De Zweed was op dat moment volksidool, met medailles in de skisport én blauw-gele Hestra handschoenen.

Lange levensduur

Wij spraken Remco Jansen, distributeur van Hestra in de Benelux, over het thema duurzaamheid. Remco vertelt: “De handschoenen worden vervaardigd in eigen fabrieken en ze kopen persoonlijk alle leer, stof, wol en andere materialen zelf in. Dit geeft hen controle over de productieketen. Duurzaamheid is een van de kernwaarden van Hestra. Een lange levensduur van het product vermindert het verbruik van grondstoffen en verlaagt de impact op het milieu.”

Ecologisch door reparatie

Hij vervolgt: “Wij moedigen onze klanten aan om voor hun handschoenen te zorgen en de voeringen – niet de hele handschoen – te vervangen wanneer de voeringen versleten zijn. Ons streven naar duurzaamheid is echter niet alleen terug te vinden in onze producten. Materialen, energie, transport en afval zijn enkele van de milieubelastingen waaraan we systematisch werken om ze te verbeteren.”

Tot op de dag van vandaag blijft het bedrijf gestaag groeien en werken er drie generaties met plezier aan jouw handschoenen. In 1991 namen Claes en Svante Magnusson Hestra over. En hun vier zoons werken samen met opa nog dagelijks in het familiebedrijf.