Meest eco vriendelijke surfplanken

Anderhalf jaar na het verkrijgen van de ecoboard ‘Level One’ kwalificatie, is Jabali Surfboards doorgegroeid tot de selecte groep surfplankenmakers die het ‘Gold Level’ certificaat mogen voeren.

“Dit betekent dat we momenteel de meest eco-vriendelijke surfplanken bouwen die er wereldwijd te verkrijgen zijn”, zegt Job Verpoorte, bouwer en shaper van Jabali Surfboards. “Met een kern van duurzaam hout en het gebruik van epoxy met een stevige plantaardige component zijn we goed op weg om planken ecovriendelijker te maken. Voor kwalificatie hebben we niet alleen materiaal specificaties moeten aanleveren, maar ook met leveranciers gegraven in hun groei- en produktiemethodes.”

De surfsport wordt de laatste jaren populairder, waardoor de vraag naar surfplanken en de druk op het milieu toeneemt. Om dit te compenseren wordt door de surfindustrie toegewerkt naar een volledig ecovriendelijke planken voor zowel beginnende als professionele surfers.

“Dat is een behoorlijke uitdaging. Daarom zijn we, naast holle planken, ook begonnen om houten planken met een schuimvulling te maken.”, vervolgt Job. “Dit type planken stelt ons in staat om lichtere uitvoeringen met dezelfde sterkte te maken. Dit is met name een voordeel voor shortboards en kiteboards. Als vulling gebruiken we milieuvriendelijk of hergebruikt schuim, zodat we op het eco-vriendelijke pad blijven.”

Jabali Surfboards is ontwerper en bouwer van houten golf- en kitesurfplanken met een atelier in Brugge, Belgie.

Ecoboard is een project van sustainablesurf.org, een onafhankelijke internationale organisatie die zich met het initiatief richt op het verduurzamen van de surfplankindustrie door het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen en processen.

Meer informatie via www.jabalisurfboards.com.