Blog 4 van schaatsreporter Ed (lees de vorige schaats blogs)

Toen ik aan deze serie blogs begon, was mijn vurige wens uiteraard om verslag te kunnen doen van een eigen ervaring van schaatsen op natuurijs. schaats app

Aangezien de aftocht van koning Thialf vanaf dinsdag in de modellen kwam voor zaterdag, heb ik vandaag ijsvrij genomen. Toen ik jonger was, moest ik met de auto op goed geluk naar een aantal plekken rijden waarvan je wist: water is ondiep, dus met een beetje vorst goede kansen op schaatsmogelijkheden. Tegenwoordig heb ik de app van Erik Ekkel – Schaatskaart – en scroll ik mijn timeline op Twitter af op zoek naar gedeelde ervaringen van andere fanatiekelingen.

Wat echt helemaal top werkt, is de appgroep waar ik lid van ben geworden: Schaatsen op natuurijs. Een groep van 100 deelnemers uit het hele land, waarin bij wijze van vraag en antwoord met elkaar wordt uitgewisseld waar de goeie schaatspots zijn. Zonodig wordt d.m.v. locatie delen de opstapplek precies aangegeven.

Dus de uitkomst van mijn research was: vrijdag schaatsen bij de Zaanse Schans.

schaatsen in de windEn dat pakte fantastisch uit. Een Hollandser tafereel bestaat niet. Draaiende molens, want de oostenwind is nog altijd snijdend met windkracht 6, wuivende rietkragen, op veel plekken gitzwart ijs, kortom genieten!

De mooiste bijkomstigheden van schaatsen op natuurijs zijn de strijd met de elementen en het krakende ijs. Regelmatig kraakte het ijs vanochtend luid en zag je de scheuren voor je uit schieten. Altijd wel een beetje spannend, maar een lekker idee dat het water maximaal een meter diep is. Daartegenover staat het zingende geluid van de lange halen die je met de wind in de rug kunt maken. En dit compenseert ruimschoots het ongemak van stukjes riet en takken die vastgevroren zitten waar je omheen moet laveren.

Morgen Langeraarse Plassen?

Hopelijk halen de dooi aanvallen het nog net niet tot boven de rivieren en kan ik jullie morgen mijn ervaringen van schaatsen op de Langeraarse Plassen vertellen. Mocht ik noordelijker gaan, dan lees je daar uiteraard over. Nu moe maar voldaan nagenieten van deze buitensportervaring waarin Nederland op z’n mooist is wat mij betreft.

Maar hier nog even de Zaanse Schans in bewegende beelden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.