Blog 3 uit de serie natuurijs. Lees blog 1; voorpret en blog 2: Wind spelbreker?

Vanochtend deelde Erik Ekkel trots op Twitter dat zijn Schaatskaart-app (iOs) bovenaan in de appstore stond. Schaatsen op natuurijs leeft in Nederland. Op deze Schaatskaart kan iedereen delen met andere liefhebbers waar in Nederland schaatsen op natuurijs mogelijk is. En inmiddels heeft dit initiatief navolging gekregen, zoals bijvoorbeeld Schaatsplek. En Weerplaza heeft een dagelijks schaatsjournaal op z’n site.

Eerste ijsdag

Dinsdag hebben we de eerste ijsdag te pakken, nadat in de voorafgaande nacht ook de eerste strenge vorst gerapporteerd is. In Eindhoven werd het -10,2 graden. Ondanks deze hoopgevende statistieken valt op de meeste plekken waar je graag het ijs op zou willen gaan de ijsgroei nog wat tegen. Tegelijkertijd is ook steeds duidelijker dat koning Thialf ons na zaterdag gaat verlaten. Dus daarmee is de kans op grootschalige georganiseerde toertochten tot een minimum geslonken. Daarentegen is het zeer realistisch dat we donderdag en vrijdag wel de nodige uurtjes op bevroren sloten en ondiepe wateren schaatsend kunnen doorbrengen. Er wordt al geschaatst bij het Westergasterras zoals te zien op bijgaande foto.

Natuurijs

Respect voor de natuur

Zeker nu schaatsen op natuurijs een uitzonderlijk fenomeen is geworden, is de verleiding groot om ervan te profiteren zodra het ijs dicht is. Laten we wel zorgen dat we respect houden voor de natuur.

Schaatsen op natuurijs is niet zonder risico.

Denk bijvoorbeeld aan de gevaren van vallen en door het ijs zakken. Daarom hier een lijstje tips voor eenieder die de schaatsen onderbindt:

  • Neem een veiligheidsset (priem en touw) mee
  • Ga nooit alleen het ijs op
  • Draag hoofdbescherming
  • Zorg voor voldoende warme kleding
  • Informeer ter plaatse naar de ijskwaliteit en laat het anderen gelijk weten via schaatskaart
  • Wees voorzichtig bij bruggen: het ijs is hier zwakker maar pas ook op je hoofd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.