In dit verslag lees je onze belevenissen van een skitrip naar Arosa-Lenzerheide, een skigebied in Zwitserland in de voorjaarsvakantie van 2023. Kort samengevat: een complete en veelzijdige ervaring waarbij skiën centraal staat, maar daarnaast diverse andere mogelijkheden zijn voor winter activiteiten.

 

Dag 1

Dinsdagmorgen zijn we met de trein aangekomen in Chur, het laatste stukje zijn we met de bus het ski-oord in gechauffeurd. Een heerlijk zonnetje erbij, dat helpt natuurlijk ontzettend.☀️

Voor de geografen onder ons: de eerste dag hebben we veel kilometers gevreten aan de kant van de Rothorn, die je op 2850m toegang geeft tot zo’n 100km overwegend behoorlijke pittige afdalingen. Lang, maar voorzien van goede sneeuw, zelfs nu in grote delen van Europa de meesten met hun ski’s inmiddels in het weiland staan!

Gezellige restaurantjes, aan de kant van Arosa een leuke verzamelplaats van de plaatselijke Skischule en een mooie mix van zowel nostalgische als moderne liften. Het ritje in de verbindingsgondel is prachtig en rijgt twee gebieden op hetzelfde massief aaneen.

Onze eerste aantekening was: minder geschikt voor kinderen. Maar wacht, lees verder!

Dag 2

Dag twee zijn we onder begeleiding van de charmante en kundige Selina Thöny aan de westflank van de Lenzerheide terechtgekomen. Mede door een heel nuttige stoeltjeslift over de weg, die ervoor zorgt dat alle liften in dit gebied op ski’s te bereiken zijn!
En op die kant troffen we naast heul lange én leuke pistes absoluut kindvriendelijke omstandigheden aan. Door de grote hoogte en de aanwezigheid van sneeuwkanonnen is het sneeuwzeker. Maar ook speels van opzet door de combinatie van routes door het bos en witte vlaktes op de toppen van deze bijna 3000m hoge reuzen.

Een totaal van 225km pistes geeft zelfs de doorgewinterde skiër meer dan genoeg uitdaging om zich niet te lang op te hoeven houden op een en hetzelfde stuk.
En snowboarders dan? Uiteraard geldt voor hen hetzelfde, met de aantekening dat er behoorlijk wat kruislingse traverses zijn, dus een beetje oefenen om lang op één kant te boarden kan geen kwaad..????

Het is begin maart en voor Nederlanders krokusvakantie. Dus doorgaans recept voor drukke pistes en lange wachtrijen. Hier niet! Ondanks de aanwezigheid van genoeg Nederlanders (je komt ons ook overal tegen) is het merendeel van de toeristen Zwitsers. En dat betekent dat je in de drukste vakantieweek van het jaar hier heerlijk kunt glijden zonder langer dan een paar minuten te hoeven wachten bij de liften.

Je treft hier veel families en vriendengroepen, geaccommodeerd in een van de vele hotels en appartementen direct aan of vlakbij de piste. Van wat wij gezien hebben allemaal luxe tot zeer luxe. En dat brengt ons bij een andere belangrijke factor in het plannen van je jaarlijkse skitrip: de kosten van je vakantie.

Bevindingen dag 2

Zwitserland is nooit goedkoop geweest en dat gaat het waarschijnlijk voorlopig ook niet worden. Wintersport is zelden goedkoop, maar in dit wonderbaarlijk mooie land en dat geldt ook voor dit skigebied betaal je toch nog 20-30% meer dan bij het alternatief in Oostenrijk.

Wat je ervoor terugkrijgt is wel een grote sneeuwzekerheid, prachtige accommodaties, een vriendelijke en relatief rustige atmosfeer en vele kilometers piste waar de beginnende maar zeker ook de geoefende wintersportliefhebber zich prima kan vermaken!

Zum Wohl, wij nemen er nog eentje en speuren morgen naar de mogelijkheden om hier ook offpiste los te kunnen gaan, keep you posted!????

Dag 3 en 4

Wij wilden uitzoeken of er naast de prachtige hotels, kindvriendelijke faciliteiten, goede liftverbindingen en veel mooie pistes – ook off piste mogelijkheden zijn.

Het antwoord is JA! Op twee manieren.

Eerst hebben broer Edwin Reij en ik een duik in het groene gemaakt – een vrije interpretatie van de term offpiste, zelfs op 2800m hoogte doet het voorjaarsweer haar werk en smelten sommige hellingen als sneeuw voor de zon☀️.

Hoe verrassend en bijna ‘unglaublich’ dat we aan de andere kant van de vallei direct onder de Rothornbahn zelfs in deze omstandigheden op steenworp afstand van de piste nog maagdelijke velden tegenkwamen. Bedekt met een heerlijke laag voorjaarspoeder!!

Die konden we natuurlijk niet weerstaan. Dus nadat we hebben gecheckt of het veilig was (hellingsgraad, ligging tov de zon, en kijken wat zich onder aan de helling bevindt – bitte Altijd doen!) hebben we een nog paar honderd hemelse meters door de poeder sporen getrokken. Dat blijft een ‘next level’ experience die alle inmiddels vele duizenden uren en kilometers op ski’s naar een ultieme graad van plezier brengt…ook al ligt het zo goed als naast de piste.

Nog maar eens de waarschuwing: ga nooit zomaar onvoorbereid op verkenning uit op plekken waar je niet heel goed weet wat je doet! Boek een gids die het gebied en de omstandigheden kent. Veel veiliger en nog veel leuker ook waarschijnlijk. ⛷️

Op de plaatselijke vrijdagmiddagborrel bij Crest’Ota, op driekwart van de dalafdaling, hebben we dit avontuur onder het genot van een lekker deuntje en een kleintje lokale pils nog eens heerlijk door de gedachten laten stromen! Kop in de zon, handen in de lucht – eindelijk weekend, haha. Morgen keren wij tevreden met de trein weer huiswaarts.

 

Conclusie

Als het in Arosa-Lenzerheide (weer) serieus gaat sneeuwen is onze opvatting dat het een bijzonder compleet gebied is. Behalve een heerlijk familie-oord voor de sportieve liefhebber die geniet van de Zwitserse gastvrijheid en luxe, biedt het ook voor de avonturier een heel potentieel aan mogelijkheden. Behalve lange afdalingen – variërend van easy tot overwegend sportief en soms ronduit uitdagend is er ook in offpiste land heul veul te doen. Veelal direct naast de pistes dus relatief veilig en makkelijk te bereiken.

Een dagje met een lokale gids op stap die alle hotspots laat zien lijkt ons een goede aanrader. Vraag de vriendelijke mensen bij de plaatselijke Tourismus – www.lenzerheide.com of www.arosalenzerheide.swiss – gerust om nuttige en leuke ‘Geheimtips’ om je vakantieplezier nog verder te vergroten. Ze helpen je graag!

Avond-skiën, rodelen, FIS wedstrijd bezoeken, prachtige wandelroutes, biatlon, langlaufen en in de zomer mountainbiken, forelvissen en ongetwijfeld nog heel veel andere leuke activiteiten tot je erbij neervalt hebben we niet eens genoemd. Maar het is zeker allemaal voorhanden in dit sportieve conglomeraat. En belangrijk, ondanks de mogelijkheden en faciliteiten heeft het gebied haar ‘gemühtlichkeit’ niet verloren aan het massatoerisme.

Skiën hier is prijzig, met overnachtingen van vele honderden euro’s per nacht, 400 euro voor je 6-daagse skipas en 5-15 euro voor je drankje. Maar dan in Zwitserse Franken natuurlijk!

Kun je je dit veroorloven en wil je graag in rust tijdens de voorjaar genieten van wintersport in stijl en optima forma, dan zou je deze prachtige parel in de zuidoostelijke Zwitserse Alpen zeker in je keuze moeten betrekken!