De afgelopen winter van 2021/22 heeft ons laten zien dat winters met weinig sneeuw in het laagland steeds vaker zullen voorkomen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de klimaatopwarming en de stijgende nulgradengrens. In dit artikel willen we dieper ingaan op dit onderwerp en de gevolgen van de klimaatverandering voor de sneeuwsituatie in Zwitserland.

Bron: srf.ch

Gaat nulgradengrens gaat van 850 naar 1.900 meter stijgen?

Volgens de Zwitserse klimaatscenario’s van 2018 zal de gemiddelde nulgradengrens in Zwitserland als gevolg van de klimaatverandering sterk stijgen. Momenteel ligt deze in de winter op ongeveer 850 meter. Zonder klimaatbescherming zal deze tegen 2060 gemiddeld een hoogte bereiken van 1250 tot 1500 meter.

Aan het einde van de 21e eeuw is zelfs een gemiddelde nulgradengrens in de winter van 1550 tot 1900 meter mogelijk.

Dit zullen we dus vaker zien:

Weinig sneeuw in de Alpen

 

Het is duidelijk dat de klimaatverandering niet alleen invloed heeft op de winters in het laagland, maar ook op de sneeuwsituatie in de bergen.

Minder sneeuw in middel gebergten

In de toekomst zullen winters met weinig sneeuw in het laagland en op middelhoge hoogten steeds vaker voorkomen. De gevolgen van de klimaatverandering worden hier steeds duidelijker merkbaar. Zo zijn er dit jaar in Bern tot nu toe slechts op vier dagen nieuwe sneeuw gemeten, terwijl er op 31 dagen wel neerslag was. De korte- en middellangetermijnprognoses laten ook geen winterse buien in het laagland zien.

Gevolgen voor skigebieden

De sneeuwsituatie heeft ook invloed op het toerisme in bergregio’s, dat vaak een belangrijke inkomstenbron is. In het langjarige gemiddelde viel er tussen 1981 en 2010 in Davos ongeveer 49 dagen per jaar nieuwe sneeuw. Zonder klimaatbescherming worden in 2060 nog slechts 27 tot 35 dagen met nieuwe sneeuw verwacht. Dit heeft gevolgen voor het toerisme, vooral voor skigebieden die afhankelijk zijn van voldoende sneeuw om hun bedrijfsvoering in stand te houden.

Wat kunnen we doen?

Het tegengaan van klimaatverandering is geen eenvoudige opgave, maar er zijn belangrijke stappen die we kunnen nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te bevorderen. Bewustwording van de klimaatverandering en haar gevolgen is ook essentieel om tot een duurzame toekomst te komen. En naast bewustwoording daadwerkelijk ook zelf je steentje bijdragen waar dat past en kan.