De skibril gids

Wat je niet wilt is het volgende.

  • Een skibril die niet past. Te strak zit. Te los zit. Waardoor je in de hoeken niks kan zien.
  • Dat je via je skibril weinig meer ziet. Doordat je lenzen beslaan. Of dat het licht onvoldoende reflecteert.
  • Een goggle die niet op je helm past.
  • Een goggle die onnodig (te) duur is.

Herkenbaar?

Skibril = Goggle = snowboardbril

Ontdek hieronder tips voor een goede skibril, ongeacht de wintersport die je beoefent.

Welke lens moet je nemen?

Kies de juiste kleur voor je lenzen.

Het weer, het terrein en wat je doet op de berg spelen hier allemaal een rol. Is de berg zonnig in de ochtend, de middag of de hele dag? Houd je van gladde pistes of meer uitdagende gebieden zoals moguls, backcountry of juist tussen de bomen? Wat voor weer is het? Zonnig, sneeuw? En gaat dat die dag nog veranderen?

Wat je wilt is dat je de kleur lens kiest waardoor je het kleurcontrast, diepteperceptie goed kunt waarnemen en bescherming krijgt tegen vermoeide ogen. Je hebt een goede “visible light transmission” (VLT) nodig, oftewel de mate waarin het licht er door komt.

Een lage VLT-waarde zoals 15% betekent minder vermoeide ogen op zonnige dagen. En een hoog VLT-getal, zoals 70%, betekent betere kleuren en diepteperceptie op dagen met weinig licht.

Wanneer gele lens?

Bij weinig licht en mist filteren gele, gouden en amberkleurige lenzen blauw licht weg, waardoor schaduwen in de sneeuw worden benadrukt en u oneffenheden beter kunt zien. Ze werken ook goed in gematigde en variabele lichtomstandigheden.

Wanneer roze lens?

Lichtroze en rozekoper brillenglazen zijn ook uitstekend op dagen met weinig licht.

Wanneer een donkere lens?

Bij fel licht zorgen donkere tinten zoals koper, donkerbruin, donkergrijs en donkergroen ervoor dat je ogen comfortabeler blijven terwijl ze het contrast verhogen. Grijze brillenglazen zijn ook goed om echte kleuren te kunnen zien.

Wanneer een spiegelende lens?

Een spiegelende (of “flash”) coating verbetert de effectiviteit van gekleurde brillenglazen door zonlicht te weerkaatsen zodat het niet door het glas kan dringen. Dit verlaagt de VLT van het glas en maakt het een goede keuze voor heldere, zonnige dagen.

VLT vs S tabel:
Categorie (VLT) in % Lens kleur (tint) Geschikt voor
S0 81-100% Geen, of zeer lichte tint Het beste geschikt bij dichte bewolking of donkere omstandigheden
S1 43-80% Lichte tint, bijvoorbeeld gele lenzen Het beste geschikt voor weinig zonlicht, bewolkt weer en/of sneeuwval
S2 19-43% Gemiddelde tint, bijvoorbeeld oranje lenzen Het beste geschikt voor licht bewolkt weer
S3 9-18% Donkere tint, vaak spiegelende lenzen Het beste geschikt voor zonnig weer
S4 3-8% Zeer donkere tint, bijvoorbeeld zwart spiegelende lenzen. Het beste geschikt voor exceptionele omstandigheden met extreem zonnig weer zoals fel zonlicht op grote hoogte. Op gletschers heb je zo’n bril nodig. Zeker later in de winter als de zon hoger staat.

Check hier de wintersport paklijst (inclusief PDF die je kunt downloaden)

Fotochromische lenzen

Overweeg brillen met fotochromische lenzen, die automatisch lichter of donkerder worden naarmate het licht verandert. Gewoonlijk zijn ze verkrijgbaar in grijs of bruin.

Wanneer je lens niet fotochromisch is, is het verstandig om twee verschillende lenzen mee te nemen wanneer je de berg op gaat. Het weer kan in de bergen immers snel omslaan. Tegenwoordig zijn er diverse (makkelijke) systemen om je lensen te verwisselen.

Verwisselbare lenzen

Verwisselbare lenzen worden steeds vaker gebruikt in skibrillen en sportzonnebrillen. Hiermee kun je de lenzen verwisselen wanneer de lichtomstandigheden veranderen. Via een magneetsystemen verwissel je in een paar seconde jouw lens en heb je in elke weerssituatie goed zicht op de piste.

Onderstaande skibrillen uit de goggle reviews hebben beide verwisselbare lenzen.

Hoe voorkom je dat je skibril beslaat?

Een bekend probleem en irritatie is, dat je skibril beslaat. Dit komt door het grote temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van de skibril. De warme lucht van je gezicht beslaat tegen de koude lens en condenseert vervolgens.

Het kan even duren voordat dit weer opgelost is. Echt goede lenzen beslaan zelden. Er is een aantal manieren om het beslaan van de lens te voorkomen.

  1. Check of je skibril uit dubbele lenzen bestaat: Dit werkt als dubbele beglazing in je huis. Er zal condens minder snel ontstaat.
  2. In het frame van je skbril moeten luchtgaten zitten. Deze zorgen voor extra ventilatie, maar ook een open structuur van de schuimlaag die de skibril tegen je gezicht drukt zorgt voor extra ventilatie.
  3. Een laatste optie om condensvorming tegen te gaan is een anti-condens coating over de lens. De coating vormt een laag die het vocht zeer goed absorbeert.

UV bescherming door je skibril

Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht leiden tot blijvende schade aan de ogen. Uv-straling kan in de besneeuwde bergen tien keer hoger zijn dan in Nederland. Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel Uv-straling is fotokeratitis (sneeuwblindheid). (bron: oogfonds.nl).

UV400

Je goggle moet in de UV 400 categore vallen. UV400 is de categorie die alle lichtstralen met golflengtes tot 400 nanometer blokkeert. Dit omvat alle UVA- en UVB-stralen.

Goggle reviews

 

Vorig artikelToerskiën: de ultieme gids voor beginners
Volgend artikelAnimo goggles review. Is deze skibril aan te raden?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.