Deel 2 in onze schaats serie (lees hier deel 1: Natuurijs: weerkundige krachttermen en voorpret)

Marktplaats ontploft inmiddels met een enorm aanbod van schaatsen. Nederland als handelsnatie ontwaakt onmiddellijk bij de ijspret, die ons door alle weerkundigen in het vooruitzicht gesteld is.

Zolders en bergingen worden opgeruimd op zoek naar bruikbare ijzers om iedereen mee te laten delen in de pret van het natuurijs.

Maar gaat het er wel van komen?

Deze vraag kun je vanuit twee gezichtspunten beantwoorden. Enerzijds zie je de eerste foto’s op internet verschijnen van kinderen die op ondergelopen weilanden en opgespoten ijsbanen hun eerste meters maken. Enkele waaghalzen hebben op het Paterswoldsemeer de eerste ‘echte’ bewegingen op natuurijs gemaakt. Anderzijds zie je vandaag vooral nog heel veel open water.

Natuurijs3

Ondanks gevoelstemperaturen van ver onder het nulpunt, kwamen we vandaag niet aan een landelijke ijsdag. Bovendien is de stevige oostenwind die alle Siberische kou naar ons toe brengt tevens spelbreker. Hierdoor bevriest veel water helemaal niet, of is sprake van grote windwakken.

Vreugdevlaggen strijken?

Maar laten we niet te voorbarig zijn met het strijken van de vreugdevlaggen. Het is pas maandag en de voorspellingen zijn, dat het tot en met donderdag in elk geval alleen nog maar kouder wordt dan het tot nu toe al is. Bovendien neemt de wind op dinsdag en woensdag iets af. Mijn logica is dat het water links en rechts inmiddels onderkoeld is. Daardoor gaat de ijsgroei exponentieel worden zodra de wateren dichtvriezen, dus nog alle reden om mentaal voor te bereiden op schaatspret. Heerlijk voorover geboden met de handjes op de rug tussen de rietkragen door glijden.

Deze infographic legt het nog even uit:

Schaatsen op natuurijs, wanneer kan het?

Natuurijs infographic

Schitterend winterweer

En laten we wel zijn: het is schitterend winterweer. Sneeuw in Limburg en op de Wadden. En in de rest van het land blauwe lucht met een stralende zon en een koude oostenwind.