Het wintersportseizoen 2022-2023: Een gids voor de drukste weken

Ben je van plan om tijdens het wintersportseizoen van 2022-2023 op ski-vakantie te gaan? Er zijn uiteraard veel opties en factoren om rekening mee te houden. Om inzicht te geven wat de drukste en rustige weken zijn hebben we deze gids samengesteld, inclusief enkele tips over hoe je het meeste uit je tijd op de berg haalt.

Allereerst hier het overzicht:

december januari Februari Maart April
Week van … 10 17 24 31 7 14 21 28 4 11 18 25 4 11 18 25 1 8 15 22
Oostenrijk druk druk Medium Medium Medium druk Medium Medium
Frankrijk druk Medium Medium Medium druk druk
Italie druk Medium Medium druk Medium Medium
Zwitserland druk Medium Medium druk druk Medium

 

Hoogseizoen: 22 december tot 6 januari

De periode tussen 22 december en 6 januari wordt beschouwd als het eerste hoogtepunt van het wintersportseizoen. Tijdens deze periode zijn de skigebieden het druk, met de meeste bezoekers en de langste rijen voor de liften. Dit betekent overigens niet per se, dat de ski-omstandigheden dan ook op hun best zijn.

Als je van plan bent om tijdens het hoogseizoen te reizen, is het belangrijk om je accommodatie en liftkaarten op tijd te boeken. Veel skigebieden bieden kortingen voor vroegboeking, en je wilt natuurlijk ook zeker weten dat je een plek hebt om te verblijven voordat de kamers vol zijn.

Om het meeste uit je tijd op de berg te halen, is het een goed idee om ‘s ochtends vroeg de bergen in te gaan, wanneer de liften opengaan. Dit helpt je om de drukte te vermijden en als eerste op de verse pistes te skiën.

Het is ook een goed idee om een middagpauze te nemen net voor “de meute” dit doet. Dus eerder rond 11:15 een 11:30, dan tussen 12-13 uur.

Laagseizoen: Januari

Januari is de rustigstee periode. Zelden wachttijden. Kou in de Alpen en vaak goede sneeuw. Niet voor niets noemen ze de derde week van januari in Sankt Anton, de Pulverschee Wochen. De prijzen liggen in deze maand aanzienlijk lager dan in het hoogseizoen.

Hoogseizoen: voorjaarsvakantie

Als de carnaval begint, dan kan het goed druk zijn. Zeker aan het begin van het skigebied. Lange rijen voor de lift. Het horrorbeeld dat we een uur in de rij moeten staan voordat we omhoog kunnen is wel voorbij. Maar nog steeds is het echt druk en prijzig.

Vaak bestaat de voorjaarsvakantie uit 2 weken. Een van deze 2 weken is minder druk. Dat kan behoorlijk schelen. In de kalender hierboven zie je welke week minder druk is.

Denk tijdens het hoogseizoen ook goed aan de veiligheid op de pistes. Het is druk, dus er kan zomaar iemand in de buurt zijn die tegen je aan skiet of die tegen jou aan skiet of snowboard. Take care!

Laagseizoen in maart

Onze persoonlijke favoriet is maart. De sneeuwhoogten op het midden en hogere gedeelte is nu maximaal. En vaak valt er nog wel een dump. De zon is sterk (wat voor- en nadelen geeft). En de prijzen zijn laag.

Klein hoogseizoen: pasen

Pasen is relatief rustig. Maar toch zijn er gebieden waar dan veel mensen naartoe trekken om een paar dagen of een hele week te skiën.