Home » Surfen » Portugal

Surfen Portugal

21 surfspots in Portugal voor je surfvakantie.

Drie surf regio’s in Portugal

Portugal ligt in het uiterste Zuidwesten van Europa. Het is onderdeel van het Iberisch schiereiland. Portugal wordt begrenst door de Atlantische Oceaan aan de west- en zuidkant. Dit betekent dat Portugal rijk is aan golven. En dat surfen in Portugal ongekende mogelijkheden biedt.

De Atlantische eilanden (de Azoren en Madeira) behoren ook tot Portugal. Deze eilanden zijn bij het grote publiek minder bekend om het surfen.

Portugal heeft een mediterraans klimaat en is één van de warmste landen van Europa. Prima surfweer gegarandeerd dus. Ideaal voor je surfvakantie.

Om het surfen goed voor je te schetsen delen we Portugal eerst op in 3 regio’s:

  1. Noord Portugal; alles boven Porto. Waar je onder andere de surfpots als Matosinhos, Moledo en Espinho vindt.
  2. West Portugal; Rondom Lissabon, de Alentejo en Noord Algarve. Met surfspots als Peniche, Nazaré, Ericeira, Odeceixe, Arrifana en Carrapateira.
  3. De Algarve, waar je onder andere Sagres en Lagos vindt.

Surf accommodaties

Gratis surf gids

Ontdek ook onze gratis Portugal Surf Gids (11MB). Met zowel de beste surf spots als 3 gouden tips om te overnachten.

Alleen voor december gratis de downloaden.

Rather enjoy the English version? Check the English Portugal Surf Guide

Portugal Surf Gids 2022

Vind een surf accommodatie in Portugal

Meer surf informatie en foto’s van Portugal vind je op Facebook  en/of InstagramOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES.

Wanneer surfen in Portugal?

Qua golven kan het beste tussen november en april gaan. Voor het beste zomerweer de andere maanden check je hier de surfkalender.

Surfen-Noord-Portugal

Surfspots in Midden en Noord Portugal

Noord Portugal heeft niet super veel bekende surfpots om te golfsurfen. Wel hele goede. Wij hebben gekozen voor Matoshinos.

In het midden van Portugal wemelt het van world class surfspots. Denk aan Peniche en Ericeira.

De Algarve heeft ook hele vette spots. Carrapateira is bekend bij veel surftoeristen. En Sagres is de plek bij dikke swells, omdat je dan beschutting kunt zoeken.

Matosinhos

matosinhos surf portoMatosinhos is de surfspot van de stad Porto. Een uitstekende golf om te surfen, voordat je Porto gaat bekijken.

Kan dus best een ideale combinatie zijn van een citytrip en een surftrip. In de buurt van Matoshinos heb je overigens heerlijke visrestaurantjes.

Nazaré

surf nazareTot circa 2009 vooral bekend als vissersplaatsje. Totdat Gareth McNamara (een big wave surfer) in de gaten kreeg dat hier een monstergolf tot leven kan komen.

Ondertusssen komen hier een paar keer per jaar de beste big wave surfers te wereld om deze supergolf te temmen.

Wil je zien, hoe dat er uit ziet? Check dan deze video.

Peniche

peniche surfPeniche is wellicht een van de bekendste plekken om te surfen in Portugal. In Peniche vind je veel surfkampen. Je vindt hier goede golven hebt én je veel keuze hebt waar je gaat surfen.

Peniche is namelijk een klein schiereiland, dat dus uitsteekt in de oceaan. En je hebt er diverse bekende en hele goede breaks die dichtbij elkaar liggen.

Ontdek hier een uitgebreide omschrijving over: surfen in Peniche.

Ericeira

ericeira surfEriceira ligt een uurtje rijden ten noorden van Lissabon. Witte huisjes maken het echt een dorp uit de boekjes. Je hebt er ook kleine strandjes in Ericeira.

De echte surfspots liggen echter rondom het dorp. Waarbij de bekendste toch wel Ribeira D’ilhas is. Niet voor niets is dit gebied een World Surf Reserve. Meer over surfen in Ericeira.

Zoek je een leuke accommodatie in Portugal bij de surfspots? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Lissabon surfen

Lissabon is omgeven door relatief veel surfspots. Veel locals surfen hier. Dus is het ook snel druk. Zeker in de weekenden. De 4 bekendste surfspots bij Lissabon zijn:

  • Carcavelos
  • Guincho (vooral bekend voor het windsurfen),
  • Bolina
  • Monte Estoril

Deze spots werken vooral goed met een fikse deining uit het zuidwesten en wind uit het noordoosten.

West Portugal

Net onder Lissabon vind je een typisch stuk Portugal. Droger dan de noordkust. En een rauwe kustlijn. Met vrijwel altijd lekker weer. Dit wordt ook wel het Californië van Europa genoemd. De Alentejo is dit.

Je vindt hier mooie surfspots zoals Sao Torpes, Odeceixe, Amoreira, Arrifana en Carrapateira. Bij Odeceixe zit je alweer op de grens tussen de Alentejo en de Algarve. Maar over de Algarve hieronder meer.

Sao Torpes

sao torpesSao Torpes ziet er in eerste instantie niet zo flitsend uit. Het is een gemiddelde beach break waar iedere surfer zich wel op zal vermaken. Maar iets ten zuiden van Sao Torpes loont het om wat weggetjes naar de kust in te slaan. Je vindt dan zomaar een surfspot waar je met slechts een paar andere locals veel betere golven kunt surfen.

Odeceixe

praia odeceixe family surfOdeceixe is prachtig. Niet voor niets heeft een award gewonnen. Het wordt gezien als één van de mooiste stranden van Portugal. Odeceixe vangt redelijk veel golven op. De “golf zekerheid” is dus groot. De kwaliteit is niet super, maar nog steeds erg goed vergeleken met wat wij Nederlanders gewend zijn natuurlijk. Odeceixe wordt wel gezien als een hippie dorpje. Wat je daarvan merkt, is dat er een relaxte sfeer hangt.

Amoreira

Praia da AmoreiraAmoreira is een plek om te zijn tijdens laagwater. Het moet het hebben van de banken die door de rivier gevormd worden. Het voordeel is dat het er vaak rustig is.

Arrifana

arrifana surfenArrifana is een plaatje. Vaak zijn er golven. Helaas ook veel georganiseerde surfvakanties en dus surfkampen die daar les geven. Dus het kan druk zijn. Toch zijn er altijd wel golven voor iedereen is. En loont het vaak om vroeg in het water te zijn. De ervaring is wel dat er vaak een close-out is. Een golf die in één keer omslaat. Verder ligt er een idyllisch en historisch plaatsje in de buurt: Aljezur.

Ontdek meer over Arrifana

Check ook deze video over surfen in de Alentejo

Surfen in de Algarve

Warm water!

Waar de westkust van Portugal te maken heeft met een koude stroom van de Atlantische Oceaan, wordt het water bij de Algarve goed verwarmd door de zon. En surf je hier in de zomer gewoon in je boardshorts of bikini.

Het grote voordeel van de Algarve is, dat de Algarve een scherpe hoekt maakt. De Algarve heeft nog een stuk westkust waar je kunt golfsurfen en de lange zuidkust waar je kunt surfen.

Aan de westkust vind je onder andere de surfpots als Carrapateira, Amado en Tonel. Aan de zuidkust kom je onder andere Zavial, Luz en Lagos tegen.

Tip: Alles over surfen in Portugal

In deze speciale editie van I Love The Seaside lees je alles over de surfspots, accommodaties en andere leuke activiteiten om te doen.

Carrapateira

carrapateira surfCarrapateira ligt aan de westkust in de Algarve. Carrapateira heeft een enorm strand. Het enige nadeel hier is de wind. Indien er een beetje onshore wind staat gaat de lijn uit de golven. En de wind is vrij vaak aanwezig. Maar als de wind gunstig is, is het hier heerlijk surfen. Niet voor niets heb je hier veel surfcamps en – scholen.

Praia do Amado

amado algarveHier breken meerder typen golven. Doorgaans relaxtere golven dan bijvoorbeeld bij Carrapateira. Sowieso heerste hier een relaxte sfeer. Je kunt hier surfles nemen en surfmateriaal huren.

Sagres

tonel beach sagresSagres ligt helemaal op het zuidwestelijkste puntje van de Algarve. Dit is een mooie plek. Je loopt in 5 minuten van Tonel beach naar Mareta. Tonel beach ligt aan de westkant. Mareta aan de zuidkant. En je hebt dan direct te maken met andere omstandigheden.

In de ochtend surf je bij Tonel als de wind daar goed is. Als de wind erin komt loop je over de parkeerplaats en de cliffs naar Mareta en duik je daar het water in. Maar check bij grote swells ook het prachtige Beliche om te surfen.

Ontdek hier alles over Sagres

Zavial

zavial surfvakantieZavial is een parel in de zuidwesthoek van de Algarve. Een befaamde surfspot. Doorgaans niet voor beginners.

Zavial is veel meer een local spot dan een toeristisch strand. Een lekker overzichtelijk strandje/ baaitje.

Het ligt 5 minuten rijden vanaf Vila do Bispo.

Ontdek alles over Zavial

Wil je meer over de Algarve weten, check dan onze Roadtrip door de Algarve.

Surfen in Portugal voor beginners

Surfen in Portugal is perfect voor beginners. Maar niet overal. En niet altijd. Een paar tips voor als je een beginnende surfer bent.

Als vuistregel kan je aannemen dat de Zuidwest kust van Portugal (de Algarve) één van de beste regio’s is om te leren surfen,  maar ook Peniche en Ericeira zijn een dikke aanrader.

In de Algarve heb je wel kans om makkelijker de keus om kleinere golven te pakken, wat voor beginners wel zo prettig is.

Aan de westkust kun je het ook leren. Maar bedenk goed dat de golven hier krachtig kunnen zijn en de stroming vaak sterk is. Kijk goed wat andere surfers doen. Het beste is om les te nemen bij een plaatselijke surfschool. In Odeceixe zit een goede surfschool. De surfschool is gelegen op het strand van Odeceixe waar ook de lessen worden gegeven en surf- , bodyboards en wetsuits worden verhuurd. De lessen starten twee keer per dag. De ochtend sessie begint om 11.00 uur. De middagles is om 16.00 uur.

Check ook onze speciale pagina over de beste surfspots voor beginners in Portugal.

Surf video’s Portugal

En check deze video

Tips voor overnachting in Portugal

Siesta Campers

siesta campersAlle vrijheid met een camper. Dit Engelse stel verhuurt perfecte VW campers. Van die oude (T2) en die nieuwe (T5). Een feest om zo Portugal te ontdekken.

Ontdek meer over Siesta Campers

Casa Moinho in Odeceixe

casa moinhoEen heerlijk verblijf. Zeker voor stelletjes en gezinnen. In oude molenhuisjes vind je alle rust. Vlakbij één van de mooiste stranden. Ook voor kinderen super geschikt.

Direct naar de site

Ericeira Surf House

De tuin van Ericeira Surf HouseNog vrij nieuw. Maar wat mooi. En vlakbij geweldige surfstranden, zoals Ribeira D’ilhas. Een dikke aanrader dus.

Lees meer over dit Surf House

Meer accommodaties

Op deze pagina vind je meer accommodaties waar het goed toeven is en waar je de golven kunt horen.

Meer over surfen in Portugal

Budgetvriendelijk surfen in Portugal: 7 handige tips

0
Portugal heeft van rijke mix van geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen én golven. Allemaal toegankelijk voor een redelijk budget. Het is namelijk geen duur...

Ola Onda Ericeira

0
Jasper en Darcie zijn in 2016 Ola Onda gestart. Een Guesthouse in Ericeira. Een prachtige plek met heerlijke surfspots in de buurt. Check ook de Ericeira surfgids.

[Video] Surfen in Alentejo Portugal

0
De kaarten lieten een prima swell zien voor de eerste dagen. Daarna zou het droppen. De wind zou tussen NW en NO bewegen. Het zou nog best spannend worden met de droppende swell en mogelijke onshore wind. Of het echt goed werd? Bekijk de video.

Je vliegt naar Lissabon. Waar ga je dan surfen?

0
Woensdag vliegen we naar Lissabon. Een weekje surfen. Geen onderdak geboekt. Wel een auto gehuurd. Maar waar wordt het goed? Hieronder de opties in...

Nazaré was aan. Maar heb je deze gezien?

0
Mega hoge golven in Europa Je zal het niet gemist hebben. De XXL golven die op Europa beukten. Hieronder vind je de hoogtepunten. Orkaan Epsilon In de...

Mojosurf Portugal | Unieke surftrip

0
Surfen en roadtrippen in Portugal Er is een nieuwe manier om Portugal te ontdekken. Je surfskills te verbeteren. En dat gecombineerd met een roadtrip langs...

FAQs

Waar kan je in Portugal surfen?

Portugal heeft ontelbare surfspots. De regio bij Lissabon en in de Algarve zijn de bekendste. Surfspots als Ericeira en Sagres zijn bekend om hun goede golven?

Wanneer kan je in Portugal surfen?

In Portugal kan je het hele jaar door surfen. Qua golven kan je het beste tussen november en april gaan. Voor het beste zomerweer de andere maanden check je hier de surfkalender.

Waar kunnen beginners het beste surfen in Portugal?

Als vuistregel kan je aannemen dat de Zuidwest kust van Portugal één van de beste regio’s is om te leren surfen. Hier heb je makkelijker de keus om kleinere golven te pakken, wat voor beginners wel zo prettig is.

Create door:

Mijn grote hobby is surfen, snowboarden en skiën. Als het maar met buiten een water een relatie heeft. En als ik niet in het water of in de sneeuw kan spelen, ontdek ik de grenzen van de digitale marketing wereld. Ook fotografie is een hobby. Van veel foto's op Boardshortz.nl ben ik de afzender.