Home » Surfen » Nederland » Scheveningen

Surfen in Scheveningen

Surfcity van Nederland. Met misschien wel de beste surfers in Nederland. Vaak vind je hier betere golven dan in de rest van Nederland. Alhoewel Wijk aan Zee, Domburg en de Maasvlakte er ook wat van kunnen. Maar omdat Scheveningen een surf hotspot is, is het hier vaak enorm druk in het water.

Check hieronder

Met dank aan Jop Hermans voor deze foto’s.

Surf webcam Scheveningen

Bekijk hier de surfcam van Scheveningen. Zo kan je altijd de golven checken.

Aloha surfcam scheveningen

Surfvoorspelling

Check de surf voorspelling voor Scheveningen hieronder. Een paar tips om het te lezen:

Hoe lager de de “wind speed”, hoe beter het feitelijk is. Helemaal als de wind uit het Westen of Noorden komt. Mits, er ook golven uit het Westen tot Noorden zijn (“wave direction”), van zeg minimaal 0.7 meter.

Een stevige Zuidwesten wind doet het bij Scheveningen ook niet onverdienstelijk. Wil je meer weten hierover? Kijk dan op de Surfweer pagina.

Zon op, zon onder in Scheveningen

Ook erg handig als je gaat surfen? Vanaf hoe laat is het licht. En hoe laat is het donker. Hieronder zie je dee actuele tijd. Dagelijks nieuw.

Time in Scheveningen:


Surfscholen in Scheveningen

Scheveningen kent de meeste surfshops en surfscholen van Nederland. We noemen er een aantal.

Surfscholen en surfshops

Aloha

Op slechts 100 meter van het Noordelijk havenhoofd op het strand van Scheveningen vind je Aloha, een deze tropische beachclub, surfschool en surfshop.En ze hebben dus een fantastische webcam. Zie hierboven.

Hart beach

Hart Beach is niet  weg te denken uit Nederland en Scheveningen. Het zit al meer dan 40 jaar op Scheveningen met zowel een surfshop en een surfschool op het strand.

The Shore

Deze surfschool is gericht op duurzamheid. Zie The Shore als een huiskamer aan het strand voor surfers, natuurliefhebbers en mensen die graag graag eerlijk en bewust leven. Mede eigenaar van The Shore is Hans van den Broek, check ook de podcast die we met hem opnamen.

Hans van den Broek over de Nederlandse surfscene

Surfen in Scheveningen: een overzicht

De golven

de golven

Het is goed om te beseffen dat Scheveningen diverse surfspots kent. Namelijk de Noord, De Zuid en de Pier.

De Noord

De Noord is het bekendst. Het is de noordkant van de haven. Daar zitten alle surfscholen en surfshops. Goed bij een goede zuidwester wind en bij noordwest swell.

De Zuid

De Zuid ligt aan de zuidkant van de haven. Mooi als een goede swell uit het Noorden om het havenhoofd krult.

De Pier

De Pier is ook vaak goed omdat de zandbanken rondom de pier zich redelijk stabiel kunnen houden.

Over het algemeen is elk getij goed in Scheveningen.

Welke wind is gunstig?

Wind

In Scheveningen heb je het liefst geen wind of in ieder geval offshore. Een beetje onshore (dus sowieso met een westelijke richting) maakt de golven zelfs in Scheveningen rommelig. Een zuidenwind is trouwens ook goed. Dan is het hier nog steeds aflandig.

Bereikbaarheid Scheveningen?

Waar is het

Scheveningen is per tram en auto uitstekend te bereiken. Nog beter: met de fiets. In Den Haag en Scheveningen pakken de surfers gewoon de fiets. Wetsuit aan, board onder de arm en naar het strand.

Wat betreft parkeren: het is wel betaald parkeren aan de boulevard.

Surfles en surfverhuur mogelijkheden

surfles

In Scheveningen heb je Hart Beach zitten zitten voor surfles en verhuur. Maar ook surfles.nl en Aloha.

Surfcity Scheveningen

Een stukje geschiedenis

Scheveningen wordt ook wel gezien en genoemd als Surfcity in Nederland. Het Haagse en Scheveningse stadsbeeld wordt mede bepaald door surfers in wetsuit op de fiets en board onder de arm, de diverse surfshops bij de haven en de surfscholen op het strand, zoals The Shore en Aloha.

Fotogeniek

Je vindt in Scheveningen de grootste concentratie surfers in Nederland. Bovendien zijn er voldoende fotografen die hebben gezien dat de Scheveningse scene ontzettend fotogeniek is met haar pier, haven, het rad en dus de vaak mooie golven. Denk aan Robin Bakker en Jop Hermans.

Surfen niet in Scheveningen begonnen

Sommige mensen denken, dat surfen in Scheveningen is begonnen. Dat is niet waar. In de jaren 30 (ja, toen al) werd er in Noordwijk gesurft. Maar via Go Klap kwam het surfen wel naar Scheveningen. Eind jaren 60 surfte Go met nog een paar surfers bij Scheveningen. Hij haalde zijn materiaal uit Engeland. En heeft zelfs jarenlang een shop bij de Scheveningse haven gehad.

Groeihaard

In de jaren 90 groeide het surfen heel hard in Nederland. En kon je Scheveningen als een soort “groeihaard”. Het werk snel drukker en drukker met surfers. Maar ook op spots als Wijk aan Zee en Zandvoort begon je substantieel meer surfers in Nederland te zien.

Scheveningse surfers

Ook heeft Scheveningen door de jaren heen een hoog surfniveau gezien met mannen als Yannick de Jager (die het surfen van zijn vader leerde) en Michael Schmitz. Zij deden ook mee aan internationale wedstrijden. Tegenwoordig zijn nog meer Scheveningse surfers bijgekomen. Denk aan Tom Boelsma en Pepijn Tigges (met wie we sinds 2019  de Surftips podcast maken).

Trieste dag

De meest trieste dag in Scheveningen was maandag 11 mei, toen 5 topfitte surfers omkwamen door waarschijnlijk een combinatie van wind, golven, stroming, en metershoog schuim door het bloeiende schuimalg, wat voor een gevaarlijke cocktail zorgde. Zie ook 5 surfers omgekomen in Scheveningen.

Meer over Scheveningen?

Lees dit artikel van het ad.nl over hoe Scheveningen een volwassen surfstad in Europa werd.

 

Surfen in Scheveningen

Tragisch nieuws

Vijf (body)surfers zijn maandagavond in problemen gekomen bij de haven van Scheveningen en overleden. Verschrikkelijk en triest nieuws. Mede door de enorme hoeveelheid schuim kwamen de surfers in gevaar. Sterkte voor de nabestaanden. RIP.

Lees meer over het surfdrama

Overnachten in Scheveningen?

Check hieronder wat de mogelijkheden zijn.

ScheveningenBooking.com

Ander surfspots in de buurt

Andere surfspots?

Check ook deze surfspots in Nederland.

Meer over surfen in Nederland.

Onze laatste berichten over surfen in Nederland

tilburg aan zee

Tilburg Aan Zee viert de surfcultuur in NS16

0
In het weekend van 16 en 17 juni halen Surfclub Tilburg en NS16 de zee naar de stad. Twee dagen lang staat NS16 in...
vullen rif010

Eerste Rotterdamse surfgolven bijna een feit

0
Voor Hemelvaart een gevuld bassin, daarna golven testen Nu al het betonwerk achter de rug is en de golf- en filterinstallaties aangesloten zijn, breekt een...