Home » Surfen » Nederland » Scheveningen

Scheveningen

Surfcity van Nederland. Met misschien wel de beste surfers in Nederland. Vaak vind je hier betere golven dan in de rest van Nederland. Alhoewel Wijk aan Zee, Domburg en de Maasvlakte er ook wat van kunnen. Maar omdat Scheveningen een surf hotspot is, is het hier vaak enorm druk in het water.

Check hieronder

Scheveningen op haar mooist

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boardshortz.nl ?❄️ (@boardshortz_nl) on

Surf webcam Scheveningen

Bekijk hier de surfcam van Scheveningen. Zo kan je altijd de golven checken.

Webcam scheveningen

https://youtu.be/J9t__YygUJk

Surfen in Scheveningen: een overzicht

De golven

de golven

Het is goed om te beseffen dat Scheveningen diverse surfspots kent. Namelijk de Noord, De Zuid en de Pier.

De Noord

De Noord is het bekendst. Het is de noordkant van de haven. Daar zitten alle surfscholen en surfshops. Goed bij een goede zuidwester wind en bij noordwest swell.

De Zuid

De Zuid ligt aan de zuidkant van de haven. Mooi als een goede swell uit het Noorden om het havenhoofd krult.

De Pier

De Pier is ook vaak goed omdat de zandbanken rondom de pier zich redelijk stabiel kunnen houden.

Over het algemeen is elk getij goed in Scheveningen.

Welke wind is gunstig?

Wind

In Scheveningen heb je het liefst geen wind of in ieder geval offshore. Een beetje onshore (dus sowieso met een westelijke richting) maakt de golven zelfs in Scheveningen rommelig. Een zuidenwind is trouwens ook goed. Dan is het hier nog steeds aflandig.

Bereikbaarheid Scheveningen?

Waar is het

Scheveningen is per tram en auto uitstekend te bereiken. Nog beter: met de fiets. In Den Haag en Scheveningen pakken de surfers gewoon de fiets. Wetsuit aan, board onder de arm en naar het strand.

Wat betreft parkeren: het is wel betaald parkeren aan de boulevard.

Surfles en surfverhuur mogelijkheden

surfles

In Scheveningen heb je Hart Beach zitten zitten voor surfles en verhuur. Maar ook surfles.nl en Aloha.

Surfcity Scheveningen

Een stukje geschiedenis

Scheveningen wordt ook wel gezien en genoemd als Surfcity in Nederland. Het Haagse en Scheveningse stadsbeeld wordt mede bepaald door surfers in wetsuit op de fiets en board onder de arm, de diverse surfshops bij de haven en de surfscholen op het strand, zoals The Shore en Aloha.

Fotogeniek

Je vindt in Scheveningen de grootste concentratie surfers in Nederland. Bovendien zijn er voldoende fotografen die hebben gezien dat de Scheveningse scene ontzettend fotogeniek is met haar pier, haven, het rad en dus de vaak mooie golven. Denk aan Robin Bakker en Jop Hermans.

Surfen niet in Scheveningen begonnen

Sommige mensen denken, dat surfen in Scheveningen is begonnen. Dat is niet waar. In de jaren 30 (ja, toen al) werd er in Noordwijk gesurft. Maar via Go Klap kwam het surfen wel naar Scheveningen. Eind jaren 60 surfte Go met nog een paar surfers bij Scheveningen. Hij haalde zijn materiaal uit Engeland. En heeft zelfs jarenlang een shop bij de Scheveningse haven gehad.

Groeihaard

In de jaren 90 groeide het surfen heel hard in Nederland. En kon je Scheveningen als een soort “groeihaard”. Het werk snel drukker en drukker met surfers. Maar ook op spots als Wijk aan Zee en Zandvoort begon je substantieel meer surfers in Nederland te zien.

Scheveningse surfers

Ook heeft Scheveningen door de jaren heen een hoog surfniveau gezien met mannen als Yannick de Jager (die het surfen van zijn vader leerde) en Michael Schmitz. Zij deden ook mee aan internationale wedstrijden. Tegenwoordig zijn nog meer Scheveningse surfers bijgekomen. Denk aan Tom Boelsma en Pepijn Tigges (met wie we sinds 2019  de Surftips podcast maken).

Trieste dag

De meest trieste dag in Scheveningen was maandag 11 mei, toen 5 topfitte surfers omkwamen door waarschijnlijk een combinatie van wind, golven, stroming, en metershoog schuim door het bloeiende schuimalg, wat voor een gevaarlijke cocktail zorgde. Zie ook 5 surfers omgekomen in Scheveningen.

Meer over Scheveningen?

Lees dit artikel van het ad.nl over hoe Scheveningen een volwassen surfstad in Europa werd.

 

Surfen in Scheveningen

Tragisch nieuws

Vijf (body)surfers zijn maandagavond in problemen gekomen bij de haven van Scheveningen en overleden. Verschrikkelijk en triest nieuws. Mede door de enorme hoeveelheid schuim kwamen de surfers in gevaar. Sterkte voor de nabestaanden. RIP.

Lees meer over het surfdrama

Overnachten in Scheveningen?

Check hieronder wat de mogelijkheden zijn.

ScheveningenBooking.com

Ander surfspots in de buurt

Andere surfspots?

Check ook deze surfspots in Nederland.

Meer over surfen in Nederland.

Onze laatste berichten over surfen in Nederland

Parnassia 2023

Surffoto’s 21 januari

0
Eindelijk weer in het water. Welgeteld 3 maanden duurde het om weer uit te peddelen. Om allerlei redenen lukte het niet eerder. Maar daar...
SurfPoel

Eerste indoor wavepool van Europa op Haagse Binckhorst

0
Surfpoel in Den Haag In juni 2018 tekenden 24/7Waves en gebiedsontwikkelaar BPD een intentieovereenkomst voor de huur van de voormalige Reparco-hal op de Haagse Binckhorst....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.