Vendee

Op welke surfspots moet je zijn in de Vendee?

De Vendee. Wie kent het?

Een Frans departement tussen grofweg Bordeaux en Nantes. Met de Cote d’Azur de zonnigste regio van het land. Op nog geen 10 uur rijden vanaf Utrecht.

Maar belangrijker.

Een regio met een fantastische kustlijn. En goede golven.

foto surf vendeeSurfen in de Vendee

In de Vendee kan je uitstekend surfen. Het krijgt vaak iets minder swell dan bijvoorbeeld Les Landes of Bretagne. Maar het krijgt zat golven. En je kan ook nog eens op zeer diverse spots surfen. Van beach breaks tot reef breaks.

Eigenlijk vinden wij het best gek, dat de meeste Nederlandse surfers eerder voor Acquitaine en Les Landes kiezen. Terwijl de;

  • Diversiteit aan golven in de Vendee groter is.
  • Het is dichterbij.
  • En het is er minder druk

Het is ook echt voor elk surfniveau geschikt. Beginners zal je eerder vinden bij Les Dunes. Ervaren surfers zie je bij La Sauzaie. Beide surfpots in de buurt van Bretignolles sur Mer. Maar ook Les Conches / Bud Bud is een plek waar veel intermediates en advanced surfers te vinden zijn.

Surfspots in de Vendee

Hierboven natuurlijk al een beetje genoemd, maar de diversiteit van surfspots is in de Vendee zo ontzettend groot. We proberen ze hieronder zo goed mogelijk op een rij te zetten. Van het Noorden van de Vendee, naar het Zuiden.

La Sauzaie

La Sauze is een reefbreak. Een heerlijk A frame die over de rotsen rolt. Vooral voor ervaren surfers. En vanaf mid tij het best. Het breekt hier altijd iets hoger dan in de rest van de omgeving.

la sauzaie surfLes Dunes

Een mellow golf. Je vindt hier veel longboarders en Suppers. Dat is niet voor niets. De bodem is vrij vlak (en alleen zand) dat de golven er rustig op breken. Campings en surfscholen vind je hier aan het strand. Camping in het hoogseizoen wel ruim van te voren boeken.

Les DunesSauveterre

Een typische “Les Landes” spot. Hier vind je een leuke combi van een rif en gewoon zandbanken. Ideale spot om een dag te surfen.

Sauveterre surfPlage de la Mine

Een spot waar een heerlijke lefthander een soort baai in loopt. Je moet wel meer dan een meter swell hebben van meer dan 10 seconden (is onze ervaring), en dan krijg je ook wat. Een heerlijke muur waartegen je lekker je bochten kunt draaien. Geen stijle golf. Dus perfect voor intermediates.

Les Conches/ Bud Bud

Is dit de bekendste spot? Misschien wel. Daarom hebben we er ook een specifieke pagina aka Surf Gids aan geweid. Check deze hier. Dit is een vrij pittige golf zodra deze over de meter gaat en de periode > dan 10 seconde is. Dan begint de golf te barrelen en wordt de golf ook best wel snel.

foto surfen vendeeLa Terriere

Eigenlijk de evenknie van Les Conches. Maar dan net even wat rustiger. Bij deze de tip ;-)

Le Phare

Een pareltje. Eén van de langste righthanders op 10 uur rijden van Utrecht. Is offshore bij wind uit het Noorden. Zelfs noordwesten wind gaat prima op deze spot. Heeft wel wat swell nodig om te gaan breken. Liefst vanuit het westen/ noordwesten. Loopt vanaf midtij het best.

le phareL’embarcadere

Je beste vriend zodra het stormt uit het Noordwesten en het blown out is bij o.a. Les Conches. Het wordt hier dan wel snel druk. Maar het is een lekker rollende righthander die je dan kunt surfen tussen de locals.