Indoor surfen in Nederland

Als surfer ben je altijd op zoek naar perfecte golven. Zeker in Nederland zijn die niet altijd te vinden. Een optie om vaak perfecte golven te rijden is de wavepool. Nog niet in Nederland, maar dat gaat wel komen.

Een andere optie is Indoor surfen.

Wat is indoor surfen?

Indoor surfen is het binnen doen van een surfactiviteit, zoals in een hal. Je kan het zien als een groot golfslagblad waar je op de golven kunt surfen. Maar er zijn ook kleinere indoor surfmogelijkheden waar op een mini helling water gespoten wordt. Doorgaans wordt dit een flowrider genoemd.

Het zijn dus altijd kunstmatige golven.

Hieronder drie voorbeelden van indoor surfen.

Disclaimer: ook voor bodyboarden zijn de indoor surf pools geschikt. Vooral flowriders zijn populair om te leren bodyboarden.

24/7 Waves aka Surf Poel

Indoor surfen Den Haag

In Nederland is onder surfers de 24/7 Surf Poel wellicht wel de bekendste plek (in Den Haag). Sinds een paar jaar zijn ze hier bezig een surfpoel te bouwen. Met uiteraard hier en daar wat tegenslag (denk aan Corona). Het laatste bericht van oktober 2022 is dat de bouw in volle gang is. Dus wellicht dan eindelijk in 2023 echt indoor surfen in Nederland?

Dat ziet er dan zo uit bij de Surfpoel:

SurfPoel 3

Flowrider in Nederland

Een flowrider geeft een super stabiele “golf”. Het water wordt op een helling gespoten.

Het is wel even wennen om je balans te houden. Maar als je die hebt, kan je gaan spelen. Met je surfboard of bodyboard.

Bodyboarder in actie

Indoor surf barrel

En natuurlijk worden er talloze set-ups getest om het indoor surfen verder te verbeteren. Zo worden er stellages gemaakt om barrels mee te fabriceren.

Best bizar. En je moet blijkbaar zelfs een helm op.

De surfers komen niet helemaal in de barrel. Maar je kan het zo wel oefenen. Wanneer komt dit naar Nederland?

Outdoor surfen?

Eigenlijk is surfen geen indoor-, maar een outdoor sport. En ook hier zijn initiatieven voor. Denk aan Rif010. In een Rotterdamse gracht komt in 2024 een kunstmatige golf.

Waar kan je nu in Nederland indoor surfen?

Check hiervoor:

Liever buiten surfen? Wacht dan nog even op We Want Waves.

Vorig artikelProtest steunt het Surf Project
Volgend artikelPeddelen | Surftips Podcast #3
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.