Home » Surfen » Spanje » Canos de Meca

Surfen in Los Caños de Meca

canos de meca longboardenDe meeste surfers denken niet aan het zuiden van Spanje voor een surftrip. Voor de zomer is dat terecht, maar wist je dat Andalusië en de Costa de la Luz een van de beste wintersurfbestemmingen in Europa zijn voor surfers? Voor zowel long- als shortboarders.

Los Caños de Meca is een dorpje aan de kust in Zuid-Spanje met enkele goede surfspots daar omheen. De spots liggen beschut liggen tegen de sterke oostenwinden.

Wat maakt deze Canos de Meca aantrekkelijk voor surfers?

Met name om deze reden: Er zijn verschillende breaks om uit te kiezen in dit surfmekka aan de Costa de la Luz: één voor shortboarders en twee die perfect zijn voor longboarders. Ook voor gevorderde surfers is een spot om barrels te scoren. Allemaal in een baai van 1 km.

Caños is een klein dorpje in de groene jungle van de Barbate heuvels net ten zuiden van Cadiz. Het is totaal anders dan andere delen van de Costa de la Luz, zoals het woestijnachtige en meest bekende surf spot: El Palmar.

Caños bestaat uit twee delen:

  • Het dorpje zelf
  • De buurt rondom Trafalgar (de vuurtoren)

Het dorpje is een typisch Andalusische kleine toeristische badplaats. In de winter is er niet veel. En een echt historisch centrum heeft het ook niet. Hiervoor kan je bijvoorbeeld naar Vejer gaan. Een oud stadje op de heuvels. Niet ver van Canos.

Rondom Trafalgar vind je onder andere Bar Las Dunas. Hier zit je in het centrum voor de surf.

Las Dunas Canos de Meca

De surf spots

Deze omgeving van Costa de la Luz heeft verschillende surfspots. Als de noordwestenwind begint te waaien, heb je een uitdaging in deze regio. Gelukkig heb je in deze regioi van Canos op enkele punten die beschutting tegen de Poniente winden.

Het Trafalgar strand ligt op het zuidoosten, wat betekent dat de noordwestenwind hier aflandig is!

De surfspots dan:

Trafalgar right

De Trafalgar vuurtoren is gebouwd op een schiereiland. Op de kaart ziet het er niet uit alsof het veel beschutting geeft – maar dat doet het wel degelijk! De winterse deining van de Atlantische Oceaan draait rond het schiereiland, wat resulteert in cleane en mellow golven voor gemiddelde surfers.

Deze golf kan een hele lange rechtse zijn. Misschien wel één van de langste van Spanje.

A Frame Longboard wave

De longboardgolf in Los Caños bestaat uit twee riffen: een rechtsbrekend rif langs het schiereiland van de vuurtoren en een golf in twee richtingen. Logischerwijs A-frame genoend.

Je vindt deze golf een paar meter ten oosten van Trafalgar Right op hetzelfde stuk strand. De twee golven worden gescheiden door een paddle-out kanaal. Deze break is meestal iets krachtiger dan de rechter – maar het is nog steeds een mellow golf. De golf breekt over een rif en produceert daardoorr een zeer stabiele linker en rechter golf.

Er is genoeg ruimte voor beginnende, gemiddelde en gevorderde surfers. Er zijn meerdere take off spots en de golf breekt iets dichter bij de kust dan Trafalgar right.

De left reef

Dit is de pro-spot in Caños! Peddel hier alleen uit als je een ervaren surfer bent. En respecteer de locals. Als je niet gevorders bent, dan is het nog steeds top hier, maar wel vanaf de kant. Supertof om te zien hoe deze golf loopt. En naar de surfers te kijken.

surfen andalusieDeze barrelende golf ligt recht voor de boulevard. Het is een linkse met een relaxte start die snel verandert in een holle barreling sectie. Het is een lange linkse die – als je geluk hebt – helemaal tot aan de kustlijn loopt. Er is een lokale crew die hier als een baas de golf beetpakken.

La Pequeña Lulu

Aan het einde van de weg kun je op zoek gaan naar goede zandbanken en riffen. Dit zijn geen gemakkelijke toegangsplaatsen. Maar het biedt wel kansen

Bodyboard Golven

Aan de voet van de vuurtoren van Trafalgar is nog een spot voor bodyboarders. De golven breken over rotsen en om er in te komen moeilijk, experts only.

Dus…

Los Caños de Meca is een van de beste surf spots voor lange, rustige golven in Spanje, in de winters. Als je voor barrels gaat, dan is hierr wel een optie, maar dan ben je nog beter af in El Palmar of Conil de la Frontera.

Zoek je accommodatie in Los Canos de Meca? Kijk dan hier.

De surf voorspelling voor Canos de Meca

Komt het er zo uit te zien? Wel als de surf voorspelling van hiernaast op 1 of 2 volle blauwe sterren staat.