Surfen in Nederland, het wordt steeds populairder. Jammer genoeg zijn de dagen dat je met je plank onder je arm en de zon op je hoofd het strand op kan lopen om een paar golven te pakken op twee handen te tellen in Nederland.

Surfen rond Bilbao

Gelukkig zit je, als je het goed uitkient, voor een paar tientjes in het zonnige Spanje waar de weersituatie iets beter gesteld is. Je vliegt namelijk vrij voordelig naar Bilbao. Vandaar heb je alle opties. Richting San Sebastian, of een roadtrip richten het Oosten.

Daarom hebben we aantal toffe surfspots voor je opgesomd in Noord Spanje. Allemaal vooral eenvoudig te bereiken vanaf Bilbao.

Check ook onze uitgebreide informatie voor een surftrip naar Cantabria

1. Playa Razo

Ok, deze is misschien wat minder goed vanuit Bilbao te bereiken. Razo Beach is namelijk gelegen ten westen van de Spaanse stad A Coruña in het noordwesten van Spanje. Vanaf Bilbao weel een geweldig mooie roadtrip.

Het uitgestrekte strand met vele zandbanken zorgt er voor dat er bij Playa Razo A-frame golven worden geproduceerd. Dit is ideaal voor surfers van alle niveaus. Wat het allemaal nog mooier maakt is het feit dat het een open strand is. Dit zorgt er voor dat er een constante toevoer is van goede golven, ook tijdens de kleinste swells.

Doordat de golven er niet gigantisch zijn, is dit een goede plek om de basis te leren of om je techniek te perfectioneren.

playa razo

2. Zarautz

Zarautz is een stadje dat ligt op pak hem beet 20 minuten van San Sebastian. De stad heeft een lange uitgestrekte baai met ongeveer 3 km aan strand en beach breaks. Ook hier vind je door het uitgestrekte strand een constant aanbod aan golven. En dat de golven hier goed zijn kun je zien aan het feit dat in Zarautz jaarlijks het San Miguel Pro Surfing Event plaatsvindt.

Ook leren surfen hier is geen probleem, er zijn namelijk verschillende surfscholen die graag hun passie met je delen.

3. Playa Somo

Playa Somo ligt een uur tijden ten oosten van Bilbao. Somo Beach is een goudgeel strand dat 2km doorloopt tot aan Loredo. Het strand wordt omringt door zandduinen en dennenbossen. De vibe is er erg surf georiënteerd en je vindt er een variatie aan goede peaks om tussen te kiezen.

Bij hoog water is dit een goede plek om te leren surfen. Bij laag en middelhoog water is Somo Beach meer een plek voor de wat gevorderde surfers onder ons. Doordat het strand direct aan zee gelegen is vind je hier het gehele jaar door goede golven!

4. Zumaia

Dit stadje ligt iets ten westen van Zarautz en heeft een beach break van goede kwaliteit en consistentie. Je vindt hier veel golven bij een kleine tot medium swell in zowel de linker als rechter richting. Bij dit strand vind je golven tot anderhalve meter, goed voor beginners en gevorderden dus. Als je de kust een eindje volgt dan kom je bij Playa Gris van Zumaia uit. Deze spot is voor de experts onder ons met golven tot zes meter dicht bij de rotsen. Zo biedt Zumaia dus surf plezier voor iedereen.

5. Mundaka

Mundaka is gelegen op ongeveer 40km van het centrum van Bilbao is wordt door velen beschouwd als één van de beste golven in Spanje.

Deze left hander kan golven van 200 m+ produceren die tegen perfectie aan zitten bij een ZZW wind en een sterke NW swell. Combineer dit met de driehoekige zandbank en het levert fantastische golven met diepe barrels op.

playa-de-mundaka

Deze golf is dus niet voor beginners weggelegd, maar eerder voor de gevorderde surfer die zichzelf naar het volgende niveau wil tillen.

6. San Vicente en Oyambre

San Vicente de la Barquera, of kortgezegd Sanvi, is ook weer zo’n prachtige surfspot naast Oyambre. Veel Nederlandse surfers kennen deze spot ondertussen wel. En komen er regelmatig terug. Sanvi is een knus authenthiek Spaans dorp. Hier heb je diverse spots in de baai. En als de wind Westelijk is, dan is het om de hoek bij Oyambre waarschijnlijk heerlijk offshore. Lees meer over Surfen bij San Vicente.

Tip: Stoke Travel

Lijkt het je leuk om meerdere van deze surfspots te bezoeken in één surf trip? Dan hebben onze vrienden van Stoke Travel de Van Surfari voor je klaarstaan. Hierbij pak je niet alleen de beste golven in het noorden van Spanje mee maar ook die in het zuidwesten van Frankrijk. Je uitvalsbasis is het surfhuis in Aia, aan de rand van een nationaal park.

Zo ben je omringt met natuur terwijl je op jacht gaat naar de beste golven van het Baskenland.

Vond je dit artikel leuk? Check dan ook vooral de 9 tips voor als je gaat surfen in Cantabria in Spanje.

Vorig artikel3 Yoga oefeningen voor beginners
Volgend artikel7 redenen waarom surfen en Yoga de ideale combi is
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

2 REACTIES

  1. De 2 mooiste zijn vergeten. Valdovino en het strand van pantin in gallicie.. best kept secret. Woon er dichtbij heerlijk..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.