Yoga is een hindoe-spirituele en ascetische discipline die ademhaling, meditatie en het oefenen van een specifieke lichaamshoudingen omvat.

Laat dat nou voor surfers ook van belang zijn.

Een andere overeenkomst is dat yoga én surfen wordt beoefend voor de gezondheid en ontspanning.

Wat is Yoga?

Wellicht bekend, maar handig (en sowieso leuk) om te weten; Yoga komt van het woord Yuj. En is oorspronkelijk bedoelt om het individuele bewustzijn of de ziel te verenigen met het universele bewustzijn of Geest.

Yoga is een 5.000 jaar oud en stamt uit India. Ondanks het feit dat talrijke yoga beschouwen lichaamsbeweging waarbij individuen draaien en uitstrekken, zijn er ook complexe oefeningen.

Yoga is een allesomvattende levensstijl, die alle onderdelen van het oude Yoga coördineert, om een bepaalde controle over je lichaam, geest en ziel te hebben.

Ook surfen is een allesomvattende levenststijl

Wat is surfen?

Surfen is een vorm van watersport, waarbij je je met een plank op een brekende golven staat en richting het strand surft.

Surfen gebeurt meestal in de oceaan of grote massa’s water, maar als gevolg van vooruitgang in de technologie, is het nu mogelijk om golven in zwembaden en rivieren te maken als alternatief voor oceanen, zoals de wavegarden.

Surfers doen aan Yoga

Bekende surfers zoals Rochelle Ballard en Gerry Lopez doen al jaren aan yoga. Niet alleen helpt het hen effectief in het surfen te zijn, yoga helpt ze ook in hun dagelijks leven.

Wat is het verband tussen surfen en yoga?

Yoga en surfen zijn de ideale mix.

Yoga helpt de opbouw van je spieren te versterken en je aanpassingsvermogen te verbeteren, maar ook om gefocust te zijn. Allemaal van cruciaal belang om te surfen.

Dit is niet alles.

De ademhaling helpt je stress, wat van waarde kan zijn bij de confrontatie met een grote golf, op te laden of indien gewenst af te nemen. Met Yoga zorg je voor een sterke impact op de fitheid van je lichaam.

Bekijk ook hier 3 yoga oefeningen voor beginners.

7 redenen waarom surfers aan Yoga moeten doen:

1. Ontspannen

Een van de grootste aandachtspunten van yoga is om te kunnen ontspannen. Dat doe je met surfen ook. Maar is ook nodig om de juiste golf te kunnen surfen.

2. Adem inhouden

Door het ontspannen ademen via je je neus groeit de limiet van je longen en kan je je adem langer te houden. Wel zo handig als je door een golf onder water wordt gedrukt.

3. Kalm in onvoorziene situaties

Doordat je leert lang en adem te halen blijf je kalm, ook in onvoorziene situaties.

4. Sterk lichaam

Met yoga versterk je je lichaam en vergroot je je lichaamsbeheersing. Yoga helpt om je algehele flexibiliteit te vergroten. Een betere balans, meer kracht en dus meer vermogen om die ene golf niet te missen maar te pakken.

Hierdoor heb je ook minder last van blessures.

5. Meer golven pakken door snel herstel

In het water zijn je spieren gespannen zodra je een golf pakt en rijdt. Yoga zorgt er voor dat je spieren verlengd worden en je lichaam snel herstelt voor de volgende dag. Wel zo lekker als je elke dag golven hebt. Hierdoor pak je meer golven tijdens je surfvakantie.

6. Yoga helpt om de geest te centreren

Het trainen van je geest is net als het trainen van je lichaam, het kost tijd en consistentie. Wanneer je leert om op je geest te focussen en in het huidige moment te blijven, en je brengt die focus mee het water in kan je sneller die ene grote golf rijden. Meer focus = makkelijker surfen (ook op grotere golven).

7. Yoga helpt je beter slapen.

De kwaliteit van je slaap betekent dat je meer energie in het surfen kan stoppen en je sneller herstelt. En het leidt tot minder stress. Al deze dingen zullen je een betere surfer te maken.

Het belang van yoga kan niet genoeg benadrukt worden vooral als het te maken heeft met surfen.

Als je een surfer bent en nog niet veel yoga hebt gedaan (of helemaal niets), is het zeker aan te raden om te investeren in enige tijd en energie. De beloning is groots.

Surf’s up, dude. And Yoga too.

Vorig artikel6 toffe surfspots in het noorden van Spanje vlakbij Bilbao
Volgend artikelOefeningen om beter te surfen
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.