Home » Wintersport » Noorwegen

Wintersport in Noorwegen

Wintersport vakantie in Noorwegen betekent even wat anders dan Oostenrijk of Frankrijk. Ten eerste moet je in principe vliegen. Naar het noorden. Maar je bent er zo. Naar Bergen vlieg je in 1:45 uur. Van daar ben je in anderhalf uur in bijvoorbeeld Voss. Een heerlijk skigebied.

Noorwegen kent een lang winterseizoen

Een ander belangrijk verschil met de Alpen is dat de gebieden een stuk lager liggen. Veel hoger dan 1400 of 1500 meter gaan de gebieden niet. Maar ze beginnen ook een stuk lager, vanaf 300 of 400 meter. Scheelt in acclimatiseren, je hebt gewoon voldoende zuurstof in de lucht. De gebieden zijn minder groot. 30 of 40 km aan pistes per gebied. Max. Daarentegen zijn de off-piste mogelijkheden bijna eindeloos. En relatief veilig a.g.v. de beperkte hellingshoek.

Daartegenover staat de puurheid van het landschap. Fjorden. Uitgestrekte winter wildernis. Kou. Mega outdoor gedreven cultuur. En het is een stukje duurder. Alhoewel… lees hieronder meer over de prijzen in Noorwegen.

Het seizoen is gemiddeld lang. Van eind november tot mei.

Skiën bij de Fjorden

wintersport noorwegen

Skigebieden Noorwegen

Noorwegen is een uitgestrekt land. Van Oslo tot ver boven de Lofoten kun je skiën en snowboarden.

Noorwegen heeft skigebieden voor gezinnen, voor poederliefhebbers, en voor avontuurlijke outdoor enthousiasten. Visit Norway geeft een breed overzicht in de mogelijkheden.

Top 5 skigebieden in Noorwegen

Rekening houdend met bovenstaande, zijn dit onze top 5 skigebieden van Noorwegen. 

Kaart Noorse skigebieden

Skiën in Noorwegen duur

Ja, skiën in Noorwegen is relatief duur. Maar niet per se zo duur als wel eens wordt beweerd. Skipassen zijn zelfs wat goedkoper dan wat we van Alpen kennen. Hotelprijzen zijn vergelijkbaar.

Het is vooral de reis erheen die het wat duurder maakt. Met het vliegtuig of met de boot.

En drankjes in de kroeg zijn duurder (tussen de 8 en 10 euro voor een biertje). Ook tabak is duurder.

Supermarktprijzen zijn verder vergelijkbaar met die in Nederland.

De Noren

En de Noren? Die zijn bijna per definitie outdoor gericht. Ook al is het koud en donker in de wintermaanden, ze trekken er op uit. De hond laat je uit met je langlaufski’s aan. Kinderen langlaufen. Voor je werk, loop je eerst de berg omhoog om daarna af te dalen en dan pas aan de slag te gaan.

Daarnaast spreken Noren vloeiend Engels. In elk dorp. Elke leeftijd. Waardoor je makkelijk met ze kan communiceren.

Ook interessant

Check hier onze 8 tips voor skigebieden dichtbij Nederland.

FAQs

Welke skigebieden in Noorwegen zijn kindvriendelijk?

Vrijwel alle skigebieden tussen Bergen en Oslo zijn uitermate geschikt voor wintersport met families en gezinnen. Het bijkomende voordeel is dat het in bijvoorbeeld Voss, Myrkdalen en Trysil vaak heel rustig is.

Waarom zou ik in Noorwegen gaan skiën of snowboarden?

Een wintersport in Noorwegen is een complete winterbeleving. Ten eerste heb je de uitstekende mogelijkheden voor skiën en snowboarden, zowel in geprepareerde als in verse sneeuw. Ten tweede kun je ook hele gave sneeuwschoenwandelingen maken, met husky's sledetochten maken of met een sneeuwscooter op pad. En in het noorden kun je het magische noorderlicht spotten.

Is skiën in Noorwegen duur?

Een skivakantie is sowieso aan de prijs. Skiën in Noorwegen is niet duurder dan bijvoorbeeld in de Alpen. Alcohol is wél flink duurder en de reis is vaak duurder.