Home » Surfen » Nederland

Golfsurfen in Nederland

Waar moet je zijn in Nederland om te surfen?

Een gids voor de Nederlandse surfer.

Surfen in Nederland

Het laatste nieuws

—-

De Nederlandse surf

Soms is het weken flat. Of op z’n best rommelig. Soms is het dagen achter elkaar raak. En in de winter is het bikkelen in dikke wetsuits (check de wetsuit gids).

Maar, ja! Je kunt in Nederland golfsurfen. En soms is het Nederland gewoon beter te surfen dan in Frankrijk.

Op deze pagina vind je alles over surfen op de Nederlandse golven. Of verwijzen we je naar andere pagina’s waar meer in detail informatie wordt gegeven.

  • Ontdek de belangrijkste Nederlandse surfspots.
  • Bekijk hieronder een paar mooie surfvideo’s van Hollandse bodem.
  • En krijg tips waar en wanneer te surfen.

 

View this post on Instagram

 

Deze ochtend. Was zo. Lekker! Toch wel heuphoog. En vooral 100% clean. ??

A post shared by Boardshortz.nl ?❄️ (@boardshortz_nl) on

Bekijk hier een selectie van foto’s van de Nederlandse surf scene

Check de surfcams in Nederland

Zandvoort

Scheveningen

Franse dagen in Nederland

ijmuiden surf 27 september 2020

IJmuiden, 27 september 2020

Geduld in Nederland

Wil je in Nederland surfen dan heb je een portie geduld nodig om echt goede golven te rijden.

Wachten op een zuidwesten wind. Of juist op een storm ergens bij Schotland en Noorwegen, zodat de golfproductie daar op gang komt. En vervolgens een Noorden- of Noordwesten wind die de golven onze kant op brengt.

Het liefst hebben we geen wind of een aflandige wind. En ook Nederland heeft dan vervolgens zijn “Franse dagen”.

Dan is golfsurfen in Nederland overal langs de kust mogelijk. En zeker in de winter zijn de golven vaak goed. Check surfen in de winter.

nederlandse golven surfenDeze foto is van 10 mei 2015 bij Bloemendaal aan Zee.

Surfen in Nederland: waar moet je zijn?

Nederlandse surfspots #surfmap

De bekendste surfspot van Nederland is van oudsher Scheveningen. Maar Wijk aan Zee kan je als goede tweede beschouwen. Beide surfspots liggen naast een havenhoofd. Die de zandbanken net even anders vormen. Waardoor de golven beter breken. En je vindt er beschutting tegen de wind. Maar er zijn meer heerlijke spots in Nederland om te surfen.

Bekijk de golsurfkaart hiernaast. Het laat de bekendste surfspots van Nederland zien. Hieronder worden de spots uitgelicht.

Tip >> Check de actuele surf voorspelling van Goedegolven.nl

De surfspots uitgelicht

Scheveningen

Bekend als de Surfcity van Nederland . Een introductie is overbodig. Maar toch…

  • De Noord.
  • De Zuid.
  • Bij de Pier.

Wil je gelijk zien hoe goed het hier kan zijn. Bekijk dan deze video: Hollandsch.

Scheveningen heeft meerdere plekken die goed zijn om te surfen. Afhankelijk van de windrichting en de golfrichting. En er zijn volop surfshops. Waarvan HartBeach wel de bekendste is. Voor al je spullen en advies kan je daar terecht. Sinds kort heb je er ook een heus surfdorp: FAST. Pal voor de haven liggen een aantal gekleurde containers. De één omgebouwd tot douche. De andere tot slaapplek. En weer een ander tot een knus restaurant.

Golfsurfen in Scheveningen betekent wel vaak dat je de golven met veel andere surfers moet delen. Als de surfvoorspellingen Scheveningen aanwijzen als de place to be, maak dan je borst maar nat. Letterlijk honderden surfers liggen dan in het water. Maar iedereen vind zijn of haar plek wel. Golven genoeg. En gewoon de surfregels volgen.

Surfen in Zandvoort

Surfen in Zandvoort is prima. Vooral voor Amsterdammers. Met de trein kom je tot aan het strand. Maar… die stroming. Is er wind uit Zuid of uit Noord? Reken dan sowieso op een fikse stroming. En dus op een stevige trippel terug. Tenzij het getij goed meezit. Of de wind tegengesteld is aan de stroming. Dat kan de stroming opheffen.

Voordeel: Er breken altijd wel golven. Dus je kunt altijd wel surfen in Zandvoort. Bij aflandige wind is Zandvoort zelfs uitstekend. Lekker uitgestrekt en ruimte voor iedereen. Is er toch te veel wind, dan zou je even door moeten rijden (als je een auto hebt) naar Wijk aan Zee.

Alles over surfen in Zandvoort.

Surfen bij Parnassia

Als het goed surfen is en je houdt van een ontspannen omgeving. Met nauwelijks andere surfers in het water. Ga dan naar Parnassia. Er is maar 1 strandtent (Parnassia aan Zee). En je hebt er gegarandeerd een lege line-up. Parnassia ligt in een Nationaal Natuurpark. En vanuit het water zie je alleen maar de duinen.

En zo kan het er bij Parnassia aan toe gaan. Golven van ruim anderhalve meter. En cleane faces van de golven. Als er zo een dag is. Neem dan vrij van je werk of studie. Neem een Barbeque mee. En geniet de hele dag op het strand.

Golfsurfen bij Parnassia
Golfsurfen bij Parnassia

Maasvlakte

De maasvlakte is één van de heftigste spots in Nederland. Het is er vaak hoger en holler dan de andere surf spots. Meer over surfen op de Maasvlakte.

Wijk aan Zee

In Wijk aan Zee is het eigenlijk net zo goed surfen als in Scheveningen. Optimistische surfers noemen Wijk aan Zee ook wel Wijkiki. Een verwijzing naar Waikiki. Een surfspot op Hawaii.

De haven van IJmuiden bied je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt. Wat vaak het geval is. Golven breken er lekker, doordat de zandbanken goed gevormd zijn. En met Timboektoe en Aloha aan het strand, heb je ook nog 2 strandtenten om voor en na het surfen te relaxen of op te warmen. En er is een surfshop: Ozlines. Dus ook hier kan je ter plekke surfspullen regelen. Of zelfs surfles nemen.

Er is wel een nadeel als je gaat golfsurfen in Wijk aan Zee. Het uitzicht vanaf het water. Dat is wat minder. Vanuit het water kijk je op de zware industrie van de Hoogovens (Tata Steel). Niet het beste uitzicht (understatement), maar als je naar de golven kijkt, heb je nergens last van.

Meer over Wijk aan Zee.

Surfen in Domburg

Domburg is dé surfspot van het Zuiden. Het water lijkt hier altijd wat helderder. En daardoor blauwer. Maar het water is hier ook altijd wat warmer. En tussen de houten palen vormen zich uitstekende zandbanken. Echt druk met surfers is het hier nooit. Dat zorgt

Golfsurfen in Domburg
Golfsurfen in Domburg

er voor dat de sfeer ook net even relaxter is. Nog relaxter eigenlijk. Door de omgeving, het heerlijke water, de rustige line-up, is het er sowieso top surfen.

Veel Belgen kiezen Domburg vaak uit als plek om te golfsurfen. Omdat Domburg vaker betere golven heeft dan ze in België krijgen.

Tel bij bovenstaande op, dat Zeeland veel meer zonuren heeft dan andere delen van Nederland. En het is duidelijk. Surfen in Domburg (surfen in Zeeland) is een echte aanrader. En zorgt voor een vakantiegevoel. Het gevoel van een surftrip.

Texel

Wil je snel het vakantiegevoel hebben, dan moet je naar Texel. Vanaf Den Helder neem je de boot, naar dit kleine eiland vol schapen, vogels en… golven. De strekdammen voor de kust zorgen voor goede zandbanken. Paal 9 en paal 17 zijn de bekendste spots.

Meer over surfen op de Waddeneilanden.

Surfvakantie in Nederland

In Nederland zijn er ongekend veel mogelijkheden om te surfen. En om te verblijven voor een surfweekend of surfvakantie. Van campings achter de duinen tot knusse hotels, B&B’s of AirBnB’s. Van Zeeland tot Texel.

Domburg Zeeland

Scheveningen

Texel

Surftips Podcast voor Nederlandse surfers

Voor de Nederlandse surfer zijn we in 2019 gaan samenwerken met topsurfer Pepijn Tigges. In de serie Surftips podcasts legt hij van alles uit. Hoe moet je peddelen? Hoe maak je een bottum turn?

Luister naar de podcast over de surfspots in Nederland

Luister, bekijk of lees de meest populaire podcasts.

Nederlandse surf films

Voordat we de diverse Nederlandse surfspots uitgebreid beschrijven, eerst twee korte surf films die de surfpotentie van Nederland heerlijk in beeld brengen.

Hollandsch

Marlon Lipke surft in Nederland

Speciale film over het Surf Project

Kleine docu over surfen in Nederland

Overige tips en informatie

Surfshops in Nederland

De surfscene van Nederland kan terecht in tientallen surfshops. Zowel offline als online winkels. Hartbeach is een gouwe ouwe en nog steeds één van de toppers. Maar er zijn ook nieuwe online shops.

Bekijk hier een beknopt overzicht van de surfshops in Nederland.

Surfscholen in Nederland

Doordat er steeds meer surfers in Nederland zijn, is er ook een groeiende behoefte aan surfles. Daarom komen er steeds meer surfscholen bij. We hebben een aantal Nederlandse surfscholen op een rij gezet. En zullen deze lijst continu blijven aanvullen.

Check de surfscholen in Nederland.

Het surfweer in Nederland

RSS Mogelijk gemaakt door surfweer.nl

  • Er is een fout opgetreden, wat waarschijnlijk betekent dat de feed uit de lucht is. Probeer later opnieuw.

Temperatuur van de Noordzee

Surfen in Nederland is wel een uitdaging. Met name in de winter en het vroege voorjaar. Koude winters kunnen het zeewater tot 3 graden laten zakken, zoals in 2012 het geval was.

Bij echt warme winters zakt de temperatuur tot rond de 8 graden. Sowieso koud dus.

Bekijk de grafiek met een overzicht met de gemiddelden van de zeewatertemperatuur over de afgelopen 5 jaar.

Nederlandse surf fotografen

Omdat de surfsport zich blijft ontwikkelen, zie je ook dat er steeds meer professionele beelden komen van het surfen in Nederland. We hebben een paar fotografen op een rij gezet. Inclusief één van hun vette foto’s. Zij weten de surfscene van Nederland prachtig in beeld te vangen.

Danny Bastiaanse

Danny komt uit Zeeland. Hij maakt met name foto’s van de surfscene in Domburg. Maar sinds enige tijd vind je ook meer exotische surffoto’s van hem.

Danny BastiaanseMeer foto’s hier

Robin Bakker

Alias Rekkab. Robin is voornamelijk te vinden in en rondom Scheveningen. Maar ook wel eens op de Maasvlakte. Dit is één van zijn masterpieces.

robin bakker rekkabMeer foto’s hier

Gratis surfboekje over Nederland

Wil je alle mogelijkheden over surfen in Nederland rustig nalezen?

Vraag dan nu het gratis surfboekje aan!

Meer over golfsurfen in Nederland

Het surfweer in Nederland: Surfweer.nl

Ook via MagicSeaWeed te zien: MagicSeaWeed.com

Alles over surfen in de winter in Nederland.

FAQs

Wat zijn de beste surfspots in Nederland?

Scheveningen en Wijk aan Zee zijn de beste surfspots in Nederland. Vooral in Scheveningen vind je een echte surfscene met surfshops en surfscholen. Beide spots hebben goede golven. Andere spots ontdek je op deze pagina.

Wanneer kan je surfen in Nederland?

In Nederland kan je het hele jaar door surfen. In de zomer is het vaker flat (geen golven) en in de winter heb je vaak de meest krachtige en hogere golven. Volg surfweer.nl om precies te weten wanneer je kunt surfen. Of check windguru.cz.

Welk wetsuit heb je nodig in Nederland?

In de zomer volstaat een 3/2 mm wetsuit. Maar in de winter heb je minimaal een 5/4 mm wetsuit nodig inclusief schoentjes, handschoentjes en een cap.

Waar kan je surfles krijgen in Nederland?

Langs de Nederlandse kust vind je diverse surfscholen. Bijna elke badplaats heeft wel een surfschool. Vaak zijn ze geopend vanaf april tot en met oktober.