Surfen in de winter in Nederland

Natuurlijk kan dat. Juist! Maar wanneer moet je gaan? Welke spullen heb je nodig? En hoe houd je je warm?

Vanaf de herfst is de kans op goede golven in Nederland groter. Er zijn dan veel meer depressies op de oceaan dan in de zomer. Surf fotograaf Michal Pelka maakt niet zelden de mooiste foto’s, in de winter. Bijvoorbeeld deze:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michal Pelka (@michalpelka) on

En nu:

  • Hoe zit het met de golven en de watertemperatuur?
  • Welke spullen heb je nodig?
  • Welke surfscholen zijn open in de winter?
  • En dan nog 4 tips om het leuk te houden in de winter.

Golven en watertemperatuur in de winter

Wat betreft de golven is de winter dus een prima surfseizoen. Het grote nadeel is dat de dagen korter zijn. Eind december en begin januari surf je maximaal tussen 8:30 en 16:45 uur. Want alleen dan is het licht. In de zomer kan je van 5:00 uur tot wel 23:00 uur surfen op een heldere dag.

Het weer én het water worden wel kouder. In een koude winter koelt de Noordzee af tot 3 tot 4 graden. En de buitentemperatuur kan onder het vriespunt zijn. Wel oppassen dus.

Zie de temperatuur tabel voor de Noordzee.

Wat heb je nodig om in de winter te surfen?

Wetsuit

Een 5’4 is minimaal nodig in de winter. Maar met een 6’5 zit je helemaal goed. Een belangrijke tip hierbij: zorg dat je wetsuit naadloos past. Je wilt geen ruimte waar het koude water door kan komen.

Check ook: welk wetsuit moet je kiezen?

En heb je een scheur in je wetsuit. Repareer ‘m dan zelf. Kleine scheurtjes zijn zo te repareren. Zie ook dit artikel.

Overige gear voor in de winter

Ook heb je schoentjes, handschoenen en een cap nodig. Check hier voordelige en goede spullen van Decathlon:

Welke surfscholen zijn open in de winter?

Ook in de winter zijn de surfscholen open. Maar niet overal. In Scheveningen bij de haven en in Wijk aan Zee zijn de surfscholen in ieder geval wel open. Vaak wel op afspraak.

Check:

6 tips

  1. Thermoskan

Neem een thermoskan met warm tot heet water mee. En vul voordat je het water in gaat je schoentjes met dit water. Dan start je met warme voeten. En na het surfen kan je snel je handen opwarmen.

2. Poncho

Zorg dat je een poncho hebt om je om te kleden. Nog lekkerder is in een camper. Maar niet iedereen heeft er een. Met een surfponcho houd je de kou redelijk uit de buurt.

Check bijvoorbeeld deze Poncho van Decathlon.

Of nog mooier. Deze duurzame Poncho van Ressies.

3. Warming-up

Doe je warming-up voordat je het water in gaat. Zorg ervoor dat je lichaam goed warm is.

4. Blijf actief in het water

Eigenlijk aanhakend op de warming-up. Zorg dat je in beweging blijft tijdens je surfsessie. Je koelt toch snel af in het water. Zeker als er ook een windje waait. Blijf dus peddelen.

5. Luister de Surftips Podcast

En luister de speciale aflevering van de Surftips Podcast over surfen in de herfst en in de winter. Zo ben je sowieso goed voorbereid. Check de podcast hier.

6. Check dit blog

Ruth, één van onze content creators, schreef een blog over hoe je jezelf snel opwarmt na een surfsessie. Hier lees je alles over opwarmen na een surfsessie.

Toch liever overwinteren in het buitenland?

Hou je niet van de kou? Dan vind je hier een overzicht waar je zomers weer vindt en winterse golven.

Vorig artikelZwemtraining van Pepijn Tigges | Surftips podcast #14
Volgend artikelSurfregels | Surftips podcast #15
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.