Hoe warm je op na een surfsessie in de kou?

Nu de winter nadert, wordt ook de zee steeds kouder. Als beginner heb ik besloten dat ik gewoon aankijk hoe lang ik het volhou in de kou. Mijn stoke is, zoals ik eerder schreef, nog láng niet verdwenen. Inmiddels draag ik een 4/3 wetsuit met schoentjes en heb ik een thermotop met cap onder mijn wetsuit aan. Zo ga ik steeds een stapje verder en wie weet surf ik wel de hele winter door. Qua kou tijdens het surfen vind ik het tot nu toe namelijk prima te doen. Wel krijg ik steeds meer moeite met die bloedkou als ik mijn wetsuit van mijn lijf moet stropen.

Met twee truien, twee broeken, een T-shirt, sjaal, muts, twee paar sokken en een jas draag ik nu al mijn halve kledingkast na het surfen. En het moet nog winter worden! Dat moet anders kunnen. Ik was benieuwd naar wat andere meiden doen om op te warmen na een surfsessie in de kou en stelde mijn vraag in Boardchicks op Facebook. De antwoorden wilde ik jullie niet onthouden, doe er je voordeel mee!

Laagjes zijn alles

Met meerdere laagjes hou je warmte beter vast. Mijn idee van twee broeken, twee truien en twee paar sokken was dus niet eens zo’n gek idee. Er bestaat zelfs een opbouw van laagjes waarmee je je warmte zo goed mogelijk vasthoudt: eerste laag thermokleding, tweede laag isolatie (wol) en de derde laag tegen regen, sneeuw en wind.

Thermo kleding

Die eerste laag dus, thermokleding, zorgt ervoor dat je de lichaamswarmte die je nog hebt niet verliest. Zorg voor een goede thermolegging en een thermotop. Een tip die ik kreeg was de thermokleding van Eivy. Voor een wat kleiner budget kun je kijken naar de thermokleding van Uniqlo of de good old Hema.

Muts op

Je verliest veel warmte via je hoofd. Doe dus zo snel mogelijk een muts op na je sessie, zodat je die warmte niet verliest. Ook een cap dragen tijdens het surfen zorgt ervoor dat je niet te veel warmte verliest en dus niet al te koud het water uit komt.

Houd je voeten warm

Zorg ervoor dat je op iets “warms” kunt gaan staan als je je schoentjes uittrekt. Iemand gaf de tip om bijvoorbeeld op een handdoek te gaan staan. Zelf trek ik gelijk slippers aan, zodat ik niet op de koude stenen hoef te staan.

Wetsuit thuis uittrekken

Je kunt je wetsuit ook gewoon niet uittrekken en gelijk de auto in stappen. Er bestaan speciale covers voor je autostoel om die droog te houden. Zo’n seat cover valt mee qua prijs en vind je bijvoorbeeld hier. Thuis spring je lekker onder de warme douche en zo voorkom je het bibberen op de parkeerplaats.

En verder..

Edwin schreef vorige week een post over duurzaam surfen in de winter, waar opwarmen ook aan bod kwam. Zo geeft hij de tip voor wollen kleding, een tip die ook door de meiden in Boardchicks veel gegeven werd. Wollen sokken, wollen muts, wollen alles was het advies.

Ook benoemden zowel Edwin als de meiden thermosflessen. Afgelopen week kwam ik na een sessie een aardige gast tegen op de parkeerplaats in Wijk. Hij had een bus en bood ons een kop thee aan, de hemel op aarde als je staat te vernikkelen! Gelijk een mental note gemaakt dat ik mijn thermoskan mee moet gaan nemen.

Dus tot zover mijn tips die ik je kan meegeven om je surfsessie in de winter zo aangenaam mogelijk te houden. Tot op zekere hoogte kun je natuurlijk niet aan de kou ontkomen. Ja, je kunt natuurlijk ook lekker binnen bij de verwarming blijven zitten, maar als jij nog net zo vol stoke zit als ik weten we allebei dat dat geen optie is!