Home » Surfen » Engeland » Surfen in Cornwall

Surfen in Cornwall

Cornwall is ideaal om te surfen. Newquay met Fistral beach is de hotspot. Maar er is zoveel meer. En rustiger. Dat vertellen we hieronder graag.

Cornwall kenmerkt zicht door de het helder blauwe water en de onbeperkte uitzichten over de oceaan en de groene heuvels. Dat maakt Cornwall een topbestemming. En eigenlijk best wel vergelijkbaar met Bretagne.

Het enige nadeel is de temperatuur. Als ze op de radio zeggen dat het “hot hot hot” is, reken dan op een graad of 22. Het water komt nauwelijks boven de 17 graden uit in de zomer. Dus wetsuit “verplicht”. De grap is dat de Engelsen er wel 5 graden bij lijken te tellen. Bij een graad of 15 bakken ze al op het strand. En surfen snel in boardshorts. Mooi volk.

Newquay

Ook al is het “a pretty busy town”, Newquay is wel de moeite waard. Je hebt er talloze stranden waar de golven lekker komen binnenrollen. Fistral is het bekendst. Hier worden ook wedstrijden gehouden en één keer per jaar is een groot surffestival.

Hoe mooi Fistral kan zijn, laat deze foto zien. Gemaakt in juli:

newquay

En als je in Newquay bent, vergeet dan niet even bij Watershed binnen te stappen. Een authentieke surfshop met eigen surfboards. Top shapes die ook voor de Nederlandse golven perfect zijn.

Surfen in Bude

Een uur ten noorden van Newquay ligt Bude. Bij Bude heb je Crooklets en Summerleaze. Twee vergelijkbare spots, omdat ze gericht zijn op het westen. En dus op de Atlantische Oceaan. Tussen Bude en Amerika alleen maar oceaan. Dit geldt voor bijna elke spot hier, zoals Widemouth Bay, Northcott Mouth en Sandy Mouth. Crooklets heeft nog een leuke optie bij vloed en hoge golven. Dan komt het water dieper Bude in. En ontstaat de mogelijkheid om bij het zwembad (dat bij vloed weer een refill krijgt) erin te duiken. Een righthander loopt daar, die ook beschutting geeft voor (zuid)westenwind door het havenhoofd wat meer verderop.

bude

Northcott en Sandy Mouth

Deze spots liggen wat smalle slingerwegen verderop noordwaarts. Extreem mooie spots. Van de cliffs kan je de deining binnen zien rollen. Breekt beide goed als het eb is. Een tip is om bij Northcott te parkeren (gratis) en bij het caravanvrouwtje creamtea te bestellen. Iedereen is haar “darling” en haar tuin is fantastisch Engels.

northcott

Widemouth bay

Voor surfscholen een walhalla. Altijd golven. En relaxte golven. Ook voor longboarders erg goed. Lijkt extra goed te lopen rond vloed. Door de surfscholen kan het er erg druk worden. Zeker als de zon schijnt. Maar het strand is breed en de locals vriendelijk. Genoeg golven voor iedereen.

widemouth bay

Crackington Haven

Komt de wind uit het zuiden, zuidwest of het noorden, richt dan je pijlen op deze idyllische plek. Een heerlijke baai die je beschermd tegen de wind op 20 minuten rijden vanaf Bude (zuidwaarts). Er moet wel een goede groundswell staan van minimaal een meter.

crackington haven

Harlyn Bay

Gaat het los met de swell én de zuiden-, zuidwestenwind rij dan in ruim een uur via Wadebridge, Padstow naar Harlyn Bay. Hier is het dan offshore en de golven 0,5 tot 1 meter kleiner. En clean. De baai is namelijke op het noorden gericht.

Nog wat handige tips

  • Loop bij elke spot naar de top van de cliffs. Het uitzicht is briljant. En je ziet de deining goed binnen rollen.
  • Boards huren bij Robert van Hot Dog Surf Hire voor beginnersboards en een paar longboards en shortboards. Of bij Zumajay voor een ruim aanbod van shortboards.
  • De webcam checken van de surfcheck van Zumajay.
  • Fish&Chips van de lokale take-away in de straten. En op een bankje opeten.
  • Cornish pasties. In elk plaatsje kan je die wel krijgen bij de lokale bakker. Een soort kleine Calzone met een vulling van van alles.
  • Creamtea bij caravanvrouwtje bij Northcott Mouth.

How to get there?

Vlieg goedkoop vanuit Schiphol naar Exeter of Bristol met resp. Flybe en Easyjet. En huur een auto. Dit is verreweg het snelst en financieel redelijk goed te doen. Zeker als je een paar maanden van te voren boekt.