Home » Surfen » Frankrijk » Corsica

Surfen in Corsica

Een eiland vol verborgen surfparels

Corsica, een bergachtig Mediterraans eiland dat bij Frankrijk hoort, is een unieke bestemming voor surfenthousiastelingen. Hoewel het niet algemeen bekend staat om zijn surfcultuur, verrast het eiland bezoekers met een verscheidenheid aan uitzonderlijke surfplekken. We willen je graag een dieper inzicht geven in de surfmogelijkheden die dit pittoreske eiland te bieden heeft.

Golven in Corsica

Surfen in Corsica

De gevarieerde kustlijn van Corsica stelt surfers in staat om verschillende soorten golven te surfen, van relaxte beachbreaks tot uitdagende rotsachtige riffen en point breaks.

De westkust staat bekend om zijn krachtige golven vanwege de steile stijging van het relatief diepe onderwaterterrein, dicht bij de kust.

In tegenstelling tot de westkust, biedt de geleidelijke ondergrond bij de oostkust mildere omstandigheden, dus geschikt voor surfers van alle niveaus.

Wanneer surfen in Corsica

De surfomstandigheden zijn optimaal tijdens tussen de herfst, winter en begin van de lente.  Dan heb je de mistralwinden en noordwestelijke deining de meest consistente en krachtige golven creëren. De zomermaanden kunnen ook goede omstandigheden bieden, vooral op meer open gelegen plekken, maar de golven zijn over het algemeen kleiner en minder betrouwbaar.

Naast het feit dat surfen in de winter consistente golven geeft, zorgt het ook nog eens voor een serene omgeving voor wie de voorkeur geeft aan rust. Maar in het voorjaar en najaar vind je die ook wel. In de zomer moet je dus wat geluk hebben.

Surfspots in Corsica

Hier zijn enkele surf spots om te checken:

Ajaccio Nouveau Cimetière

Type: Point-break

Omschrijving: Geschikt voor alle surfers. Een vriendelijke point-break met consistente golven voor surfers van alle niveaus.

Algajola (Noord-Corsica)

Type: Beach-break

Omschrijving: Geschikt voor alle surfers. Biedt een hogere golfkwaliteit en prachtige omgeving, waardoor het een favoriet is onder zowel locals als bezoekers.

Farinole (Noord-Corsica)

Type: Beach-break

Omschrijving: Werkt goed wanneer de mistralwind waait, wat zorgt voor de golven. Een beachbreak met redelijk consistente golven, geschikt voor alle niveaus surfer.

L’Ostriconi

Type: Beach-break

Omschrijving: Geschikt voor alle surfers. Bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving en vriendelijke golven.

Lumio (Noord Corsica, bij Calvi)

Type: Point-break

Omschrijving: Pointbreak met zowel rechter- als linkerhandige golven, zanderige en rotsachtige bodem.

Arone (voor beginners ideaal)

Type: Beach-break

Omschrijving: Geschikt voor alle surfers. Perfect voor een ontspannen dag op het water, met vergevingsgezinde golven. Ideaal voor beginners.

Capo di Feno

Type: Beack-breaks en point-breaks.

Omschrijving: Krachtige golven, geschikt voor ervaren surfers.

Cargese

Type: Point-break

Omschrijving: Deze plek biedt gevarieerde golven in een pittoreske omgeving, aantrekkelijk voor surfers die van een uitdaging houden.

Espuma (voor de pro’s)

Type: Rif-rotsachtig

Omschrijving: Alleen voor professionals of de zeer dapperen Bekend om zijn hoogwaardige, krachtige rechtse golven die over een rotsachtig rif breken.

Etang de l’Ovu Santu

Type: Beach-break

Omschrijving: Beste voor ervaren surfers. Biedt een goede uitdaging met veeleisendere golfomstandigheden.

Lozari Beach

Type: Riviermonding

Omschrijving: Voor eervaren surfers. Een dynamische surfomgeving die verandert met de seizoenen, geschikt voor surfers die op zoek zijn naar variatie en uitdaging.

Pinarellu

Type: Rif-rotsachtig

Omschrijving: Geschikt voor alle surfers. Biedt leuke en uitdagende linksbrekende golven over een rotsachtig rif.

Portigliolo

Type: Beach-break

Omschrijving: Geschikt voor alle surfers. Een betrouwbare plek met consistente golven die aan de behoeften van elke surfer voldoen.

Ruppione

Type: Zandbank

Omschrijving: Voor ervaren surfers. Bekend om zijn verschuivende zandbanken, biedt een dynamische surfervaring.

 

Surf locaties voor beginners op Corsica

 • Aregno Beach is beter geschikt is voor beginners dan veel andere breaks.
 • En andere goede spots voor beginners zijn te vinden bij Ile Rousse, Marine de Davina en Beach of Bodri, met surfscholen, winkels en campings in de buurt.

Check alle surfspots in Corsica

Surf voorspelling voor Corsica

En dan gericht op één van de favoriete spots in het Noorden, Algajola.

Surfcampings in Noord Corsica

We selecteerden de volgende 3 surfcampings. Nu zijn het normale campings, maar omdat ze vlakbij of zelfs direct naast de surfspot liggen noemen wij ze “surfcamping”.

Farinole

 • Camping: Camping U Sole Marinu
  • Beschrijving: Gelegen nabij het strand, biedt deze camping schaduwrijke staanplaatsen, bungalows en gemakkelijke toegang tot de surfspot.
  • Voorzieningen: Restaurant, bar, Wi-Fi en directe toegang tot het strand.

2. Ostriconi

 • Camping: Camping L’Ostriconi
  • Beschrijving: Gelegen dichtbij het strand van Ostriconi, biedt deze camping een natuurlijke omgeving met basisvoorzieningen.
  • Voorzieningen: Zwembad, restaurant, Wi-Fi en nabijheid van het strand.

3. Algajola

 • Camping: Camping de la Plage
  • Beschrijving: Deze camping ligt nabij het strand van Algajola en biedt staanplaatsen en huuraccommodaties.
  • Voorzieningen: Zwembad, bar, restaurant en directe toegang tot het strand.

Interesse in andere surfcampings in Frankrijk? Check dan deze pagina met onze favoriete surfcampings in Frankrijk.

Lokale Tips

De complexe geografie van Corsica maakt lokale kennis onmisbaar om de beste surfplekken te ontdekken. Veel van deze plekken zijn verborgen bij kliffen of in afgelegen baaien, alleen toegankelijk met gedetailleerde kaarten (controleer Google Maps) en insider informatie.

Gemeenschap en cultuur in Corsica

De surfcommunity van Corsica is hecht, met een sterke lokale identiteit en een diep respect voor de cultuur en omgeving van het eiland. Ga dus respectvol, zoals altijd, om met de locals en respecteer lokale gewoonten, wat de algehele ervaring verrijkt.

De ongerepte staat van de stranden van Corsica is van het grootste belang voor lokale surfers. Het gebrek aan significante getijden in de Middellandse Zee betekent dat sommige plekken bijzonder gevoelig zijn voor milieuveranderingen, wat het belang van duurzame surfbeleving benadrukt om deze gebieden voor toekomstige generaties te behouden zoals ze nu zijn.

Hoe kom je in Corsica?

Met de boot! Of vliegtuig.

Voor de boot, check Corsica Ferries.

Conclusie over surfen in Corsica

Corsica is een surfbestemming die zowel uitdagingen als beloningen biedt. Van ruige kustlijnen tot een levendige lokale cultuur, het eiland biedt een unieke achtergrond voor een surfgemeenschap die respect, ontdekking en milieubewustzijn waardeert.

De diverse surf spots, en de soms  surfplekken van Corsica voldoen aan de aspiraties van elke surfer.

Zie ook: surfen in Sardinië.

Meer over surfen in Frankrijk