Hieronder vind je de Dikke van Dalen van het surfen. het surf woordenboek met bijna 220 woorden die je vast eens hebt gehoord.

Van A-frame tot klotsbak, van backside tot surfweer, van grommet tot wipe-out en van dawn patrol tot thruster.

Ontdek ze allemaal hieronder. En mis je nog een woord. Vul het aan via de comments.

180 / 360

Het draaien van een surfplank tijdens een manoeuvre in graden, bijvoorbeeld 360 graden draaien.

A-Frame

De perfecte barreling surf, een doorsnede van een A-frame golf ziet er uit als een “A” vorm waar het zo mooi breekt.

Air

Een geavanceerde surfmanoeuvre waarbij de surfer en de plank het oppervlak van de golf verlaten.

ASP

ASP staat voor Association of Professional Surfing. De ASP was voorheen het bestuursorgaan van het surfen. In 2014 veranderde de ASP hun naam in de World Surf League.

Backdoor

Het binnengaan van een barrel van achter de piek van de brekende golf. Backdoor is ook de naam van de rechtse golf die soms breekt bij de beroemde golf van Pipeline.

Backside

Surfen met je rug naar de golf toe. Een gewone surfer die naar links surft of een goofy footed surfer die naar rechts surft, surft met de rug naar de golf. Het tegenovergestelde is de frontside.

Backwash

Golven / water dat terugkeert naar de inkomende golf waar het is teruggekaatst van het strand / de kliffen / de zeewering enz. Kan zorgen voor wat plezier bij het surfen.

Baggies

Losse zittende surfshorts.

Bail

Jezelf redden door van je board te springen om een dreigende wipe out te voorkomen.

Banken

Een ophoping van zand op de zeebodem aan de kust. Hier breken de golven op. De kwaliteit van golven zijn erg afhankelijk van de grote, diepte en vorm van de zandbanken. Zandbanken vervormen ook weer gedurende de tijd. Het ene jaar kan de zandbank perfect liggen voor goede golven en het volgende jaar zie je daar niets meer van terug.

Barney

Een onervaren surfer, of iemand die niet goed kan surfen.

Barrel

Een barrel is waar de golf hol is als hij breekt. Voor sommige surfers is het de be all and end all van het surfen. Wordt soms een “tube” genoemd.

Beach Break

Dit is een golf die breekt over een zanderige zeebodem. Je hebt toch niet over golven gelezen?

Bells Beach

Bells Beach is een van de grote bekende surf spots. Het ligt aan de zuid Victoriaanse kustlijn van Australië. Bekijk de Bells Beach Pro die elk jaar in maart wordt gehouden. Deze spot was ook het decor voor de film “Point Break” toen Patrick Swayze AKA Bodie werd gepakt aan het einde van Point Break. Overigens was dit niet op echt op Bells Beach opgenomen, maar India Beach in Oregon.

Benny

Een niet-lokale.

Betty

Een van de oudste en bekendste surftaal voor een surfermeisje dat surft.

Big Wednesday

Een klassieke coming of age-film die het verhaal vertelt van drie surfvrienden in Californië. Met Jan-Michael Vincent, William Katt en Gary Busey in de hoofdrol.

Billabong

Wat Australiërs een waterpoel noemen, maar iedereen over de hele wereld kent als een van de grootste surfuitrustingen en kledingfabrikanten die er zijn.

Bitchin’

Old school voor echt goed of plezierig.

Blank

Het schuim dat gebruikt wordt om een surfplank te vormen.

Blown out

Waar de wind op het land de branding omdraait tot ondoordringbaar brij.

Board

Het glasvezeldingetje onder je voeten. Je surfplank.

Boardshorts / Boardies

Deze shorts zijn sneldrogend, licht van gewicht en worden gedragen door degenen die het geluk hebben in warm water te kunnen surfen. Bekijk hier de boardshorts voor mannen en de boardshorts voor vrouwen.

Boardshortz

Een platform dat sinds 2011 korte verhalen (shortz) brengt over alles dat met boardsporten te maken heeft. Vooral gericht op surfers.

Bom

Een bijzonder grote of zware golf. “Hij vertrok op een bom.”

Bombora / Bommie

Een term van de aboriginals die gebruikt wordt voor een golf die breekt over een ondiep rif, buiten de normale line-up en vaak op enige afstand van de kust.

Booger / Boogieboarder

Slang voor bodyboarders.

Bottom turn

Dit is de draai die aan de onderkant van de golf wordt gemaakt. Het is vaak de eerste beweging die gemaakt wordt na je take-off. Zorg voor een goede positionering voor je volgende manoeuvre. Check ook onze podcast over de Bottum turn.

Brah

Slang term voor broer, vriend, collega-surfer.

Brain freeze

Wat is een brain freeze? Ook wel ijs hoofdpijn genoemd. Het ontstaat wanneer bepaalde aders en bloedvaten samentrekken zodra kou je gehemelte of achterkant van je neus raken. Je ervaart dan een scherpe stekende pijn. Er stroomt dan veel bloed naar de koude plek om je warm te houden. Je bloedvaten worden dan groter. En daardoor ontstaat die pijn. Vaak voel je die pijn in je voorhoofd. In 98% van de gevallen duurt de pijn niet langer dan 5 minuten.

Carve

De klassieke surfmanoeuvre, carving is in feite wat men noemt het aanzetten van een golf. Carve is ook een in Europa gevonden surfmagazine.

Caught inside

Een surfer die binnenin gevangen zit tussen de golven en ligt dan dus te ver naar binnen, terwijl de golven verder naar buiten breken. Het kan gevaarlijk zijn bij grote golven.

Chargen

Een surfer gaat er echt voor op een golf en agressief surft, bv “zo, die gast is aan het chargen”.

Chinese Wax Job

Het krijgen van wax op de bodem van je surfplank.

Choka

Bitchin’, geweldig, geweldig enz.

Choppy

Waar het oppervlak van de oceaan ruw / hobbelig is. In Nederland noemen we het ook wel “klotsbak”.

Clean

Golven die breken van een enkele piek langs de lengte breken. Helemaal glad zijn. Het tegenovergestelde van rommelig.

Clean up Set

Een golf of set van golven die groter zijn dan gemiddeld en breken voor de line-up, wat resulteert in het opruimen van de line-up van de surfers.

Close out

Waar een golf in één keer over zijn lengte breekt.

Clucked

Bang zijn voor golven.

Corduroy

Swellijnen die lijken op corduroy.

Covered

Waar de lip van de golf over een surfer breekt, bijna een barrel maar niet helemaal. “Ik had een cover up.”

Cowabunga

Slang uit de surfcultuur van 1960, schreeuwde het enthousiast uit bij het surfen – De surfer roept “Cowabunga” als ze bijvoorbeeld een 3 meter hoge muur van water zien en “drop maken”.

Curtain/ Gordijn

Het buitenste gedeelte van de barrel. “Ik zat diep in de tube, het gordijn sloot zich voor me.”

Cross steppen

Dit is de kunst van het op en neer lopen van een longboard, voet over voet. Als je een of andere man/vrouw op en neer ziet rennen, weet je nu hoe je het moet noemen. Check onze podcast met Nienke Duinmeijer waarin ze alles vertelt of longboarden en cross steppen.

Cutback

Het maken van een cutback is het omkeren van de richting waarin je surft in één vloeiende vloeiende beweging. Check onze podcast over de Cutback

Dawn Patrol

Het eerste wat je doet is surfen in de ochtend.

Deck

Het is het stukje van de surfplank waar je op staat.

Ding

Surfboardbeschadiging – “F*ck, ik heb mijn bord vernield. Er zit een ding in.”

Doggy Door

Het verlaten van een vat door het kleine gat dat door de golf wordt achtergelaten bij het sluiten van het vat.

Double overhead

De hoogte van een golf is twee keer zo hoog als de surfer.

Drive

De aandrijving heeft betrekking op de acceleratie en het handhaven van de snelheid door middel van bochten.

The drop

De drop is de plek waar een surfer als eerste op de golven opstaat en langs de kant van de golf naar beneden valt. Het wordt ook wel “to take the drop” genoemd.

Indroppen

Indroppen is een misdaad in de surfwereld. Het is het binnenvallen op een golf terwijl een andere surfer er al op zit. Een drop-in is de plaats waar een surfer een golf vangt zonder voorrang te hebben, d.w.z. dat er al een surfer op de golf zit. Onthoud, het is een CRIME!

Drop Knee

Rijden op een longboard met één knie op het dek van de surfplank.

Dry suit

Bescherming bij het surfen in zeer koud water, wanneer een wetsuit niet effectief zou zijn om warm te blijven.

Duckdive

Duck Diving is duiken onder een aankomende golf bij het uitzwemmen.

Dude

Een kerel. Een gast. Een vent. Een surfer.

Dudette

Een dame. Een chick. Een surfster

Dumping

Vaak veroorzaakt door omstandigheden op het vasteland, waar een golf in grote delen omklapt, waardoor hij niet kan surfen.

El Rollo

Een surfmanoeuvre. Het berijden van de binnenmuur van de hellende lip (barrel), in plaats van de hoofdgolfwand, en het zijdelings naar buiten komen.

Endless summer

“Endless Summer” is de absolute klassieker onder de surffilms. Vergeet al dit nieuwe schoolse gedoe. Bekijk deze film, en als je geen surfer bent voor het bekijken van deze film, wil je er zeker achteraan.

Epic
Topklasse surf of extreem goede golven; beschrijving van een geweldige golf of surfsessie.

Eskimo Roll of Turtleroll

(Zie Schildpadrol)

Face (van een golf)

Het ononderbroken deel van de golf.

Fakie

Hier rijdt iemand achterwaarts op de surfplank, staart eerst. Het is ook wat je bent als je alleen deze pagina leest zodat je kunt doen alsof je een surfer bent.

FCS

FCS staat voor fin control system. Dit is een type vin dat volledig van de surfplank afneembaar is. Het is ideaal als je een vin breekt (je hoeft geen nieuwe op glas terug te krijgen), of als je op reis bent. (Het is het beste om de vinnen te verwijderen om te voorkomen dat je board beschadigd raakt).

Fins / Vinnen

De vin is het gebogen bit dat onder je surfplank hangt en dat je blijft slaan als je je surfplank aan het dak van je auto vastbindt. Het wordt ook wel een skeg genoemd.

Firing

Vuren is hetzelfde als “afgaan”, waarbij de branding echt goed is en de golven mooi breken.

Fish

Een type surfplank, korter en dikker dan een standaard shortboard. Vissurfplanken zijn voor het surfen op kleinere golven.

Flat

Geen golven. Boo hoo!

Floater

Het terugrijden over het witte water op de schouder van de golf (het kan zijn dat u de termenlijst verder moet raadplegen om dit antwoord volledig te begrijpen).

Foamies

Dit zijn ofwel wildwatergolven of surfplanken die gemaakt zijn van schuim. (Ze zijn ideaal voor beginners.)

Foil

De snelheid waarmee de dikte van een surfplank verandert van de neus naar de staart.

Frontside

Surfen met de voorkant naar de golf toe. Een gewone surfer die naar rechts gaat of een goofy footed surfer die naar links gaat, zal voorin surfen. Het tegenovergestelde is de achterkant.

Frot

Het schuim is achtergebleven nadat een golf is gebroken.

Frothin

Opgewonden.

Frube

Een surfer die niet de hele tijd dat hij in het water ligt een golf vangt.

Fullsuit

Wetsuit met volle armen en benen. Zie de soorten wetsuits.

Funboard

Een mid-length surfplank, vaak bekend als minimaal; zie hier funboard voorbeelden.

Gidget

Dit is de bijnaam van het titelpersonage dat in een roman van Frederick Kohner werd gecreëerd (en voor drie andere films werd bewerkt). Gidget is een samentrekking van “girl midget”, vandaar dat het gebruikt werd om kleine vrouwelijke surfers te beschrijven.

Glass job

De fiberglas afwerking op een surfplank.

Glassy

Dit is een ultra-schone branding zonder een rimpel die vaak op glas lijkt. Klik hier om een glasachtige golf te zien.

Gnarly

Bijzonder gevaarlijke surfomstandigheden.

Goede golven

Goedegolven.nl is een initiatief van weerkundige en oceanograaf Valentijn. Hij brengt de surf voorspelling op een zeer toegankelijke manier op zijn website en insta. Meer over Goede Golven.

Goat boater

Afwijkende term voor kajakkers en golfskiërs.

Going off / het gaat af

Als de branding echt goed is, zou je kunnen zeggen dat hij afgaat.

Goober

Afwijkende termijn voor een longboard of een longboarder.

Goofy / Goofy footer

Surfen met je rechtervoet naar voren.

Green room

In de buis of het vat.

Grommet / Grom

Elk van bovenstaande kan worden gebruikt om een jonge of onervaren surfer te beschrijven. Grommet is ook het schattige hondenkarakter in de Nick Park animatiecreaties. (En ze zijn echt best goed!)

Grey belly

Een oudere surfer met de grote buik.

Grom Mama

De moeder die haar kinderen overal taxiën, op elk moment voor een golf. Degene die om 6 uur ‘s morgens koffie drinkt op het koude zand onder de dekens om te zien hoe haar kinderen worden gestookt.

Grobbing

Vallen van je board tijdens het surfen.

Gun

Een surfplank ontworpen voor grote golven.

Hang loose

Zie Shacka.

Hang ten

Als je op een longboard rijdt met beide voeten direct op de neus van het bord, hang je er tien op. Het is ook de naam van een longboard magazine.

Heavy

Heavy heeft een paar betekenissen. Wanneer het gebruikt wordt als in “zware golven”, betekent het grote, gnarly, kick ass golven. Teahupoo, Mavericks en Pipeline zijn drie golven die zouden moeten worden beschreven als zwaar met een hoofdletter “H.” Dezelfde term kan worden gebruikt om de lokale bevolking op een plek te beschrijven. (Om dezelfde kick ass reden!)

Hollow

Buizengolven, a-frames, vaten.

Impact Zone

De plek waar de golven breken.

In the soup

Een term die wordt gebruikt wanneer een surfer zich in het witte schuim van de golf bevindt nadat de golf is gebroken.

Indo

Slang voor Indonesië, de thuisbasis van enkele klassieke surfspots en een top surfreisbestemming.

Inner side

Het gebied waar de golven zijn gebroken, tussen de wal en de line-up. Ook kan de binnenkant worden gebruikt om het gedeelte van een golf te beschrijven dat tegen het einde van de rit breekt, het dichtst bij de kust.

Jeffrey’s baai / J-bay

Jeffrey’s Bay is een Zuid-Afrikaanse surfbreker van het hoogste kaliber. Het is een van ‘s werelds beroemdste, hoogwaardige rechtshandigen. (Weet je niet wat een rechterhand is?) Ga dan je golven leren. Ga eens kijken naar de sectie over golven.)

Kick Out

Een ritje afmaken door over de top van de golf terug te keren.

Kickflip

Een nieuwe surftruc voor scholen, waarbij de plank 360° in de lucht wordt gedraaid en terug op de plank wordt geland. Hier is een goed voorbeeld.

Klotsbak

Zeer eerder: choppy. De golven komen van alle kanten. De wind is doorgaans onshore. Het is vrij lastig om de golven goed te timen. In Nederland hebben we dit vaak. Is ook wel de charme van het Nederlandse surfen :-)

Kneeboarden

Een surfspin-off, knieboarden is het rijden op de golven op je knieën met behulp van een speciale knieplank.

Kook

Een beginner of iemand die niet zo goed kan surfen. Een poging tot hard werken. Iemand die surft om te proberen er cool uit te zien. Iemand die zich niet aan de regels van de line-up houdt, binnenvalt, enz. Ben je een kok?

Landlord

Haai.

Late takeoff

Wachten tot het laatst mogelijke moment om op te staan op een golf.

Layback

De layback is een surfmanoeuvre waarbij de surfer letterlijk achterwaarts op een golf ligt. Het is een van de meer extreme trucs van het surfen.

Leash

Dit is het koord dat tussen je been en je surfplank wordt bevestigd. Klik hier voor meer informatie over een riem of lees hier hoe je je surfplank vastmaakt.

Left / linkse

Een golf die van rechts naar links breekt vanuit het oogpunt van de surfer als hij naar de kust kijkt.

Leg rope

Zie Leash boven.

Line up

De line-up is de plek net buiten de brekende golven waar surfers op hun golven wachten.

Lines

Ononderbroken golven op weg naar de kust. Zie corduroy.

Lip

Het uiteinde van het brekende deel van de golf.

Locked in

Wanneer een golf crasht en de surfer is binnenin.

Log

Slang voor een Longboard.

Logger

Slang voor een Longboarder / iemand die op een Longboard rijdt.

Long John Wetsuit

Een soort langbenig, geen gewapend wetsuit – details hier.

Longboard

Een lange surfplank met een ronde neus. Zie onze longboard selectie.

Lull

Dan gaat de oceaan plat tussen de sets door en zit iedereen te wachten op de golven.

Mal / Malibu

Een andere beschrijving van een longboard surfplank.

Mavericks

Dit is een beroemde grote golfplek voor de kust van Californië. Niet te verwarren met de film “Maverick”, met Mel Gibson in de hoofdrol, hoewel je vrij dapper moet zijn om beide aan te pakken.

Men in grey suits

SHARKS!!!!!

Mushy

Golven die zich sluiten, onregelmatig breken en die niet ideaal zijn om op te surfen. Het tegenovergestelde van schone branding, meestal veroorzaakt door een onshore of cross-shore wind.

Mullering

Wipe-out de hoogste orde weg.

Mush / Mushburger

Slechte kwaliteit, langzame, of niet krachtige golven, vaak onshore.

Spaghetti armen

Uitgeput zijn of vermoeide armen hebben.

Nose

Het puntige deel van de surfplank; het deel dat van je af wijst als je aan het peddelen en rijden bent.

Oceaan

Hetzelfde als een zee, alleen groter.

Offshore

Dit is wanneer de wind bij een surfpauze voor de kust waait ;-), Het zorgt voor ideale surfomstandigheden.

Onshore

Dit is wanneer de wind naar het land toe waait en de golven bederft. Onthoud altijd; offshore goed, onshore slecht!

Outside

Het gebied buiten de line-up. Soms hoor je surfers “Buiten” schreeuwen als waarschuwing voor andere surfers dat er een grotere golf dan normaal in aantocht is en dat deze verder uit zal breken.

Over the falls

Een wipeout waarbij een surfer uitveegt en ofwel vrij naar beneden valt in het gezicht van de golf, ofwel opgezogen wordt, over en weer terug door de cirkelvormige brekende beweging van de golf.

Overhead

Golven die groter zijn dan een surfer bij het opstaan.

Paddlepuss

Iemand die blijft en speelt in het wildwater dicht bij het strand.

Partywave

Een golf die door meerdere mensen tegelijk wordt gesurft.

Pipeline

Dit is de klassieke Hawaïaanse golf – verbazingwekkend, barreling, en gemeen (zie de pijplijn surfspotkaart). Het is een van de beroemdste en meest gefotografeerde golven die er zijn. Als je net surfles een hebt gelezen – het vangen van golven en klaar bent om te gaan surfen voor de eerste keer, dan is Pipeline waarschijnlijk de laatste plaats op de planeet waar je wilt zijn.

Pitted

Een buisje gevangen, in een hokje gestopt.

Pivot turn

Een bocht waarbij de staart van de surfplank bijna stil blijft staan terwijl de rest van de plank rondzwaait.

Pocket

De pocket is het krachtigste deel van de golf, net voor waar de golf breekt.

Pop-Out

Een in massa geproduceerde surfplank die machinaal wordt gemaakt.

Pop Up

Beschrijft de beweging die een surfer maakt om van op de surfplank te gaan liggen, naar de staande positie om een golf te berijden.

Prioriteit / priority

Welke surfer recht van overpad heeft, wordt hier volledig uitgelegd.

Pumping

Een behoorlijke deining waar de golven mooi en krachtig zijn; ook gebruikt om een surfer te beschrijven die snelheid probeert te genereren.

Quiksilver

Vrijwel iedereen, zowel surfers als niet-surfers, zullen al op de hoogte zijn van Quiksilver. Ze zijn een van de grootste fabrikanten van surfuitrusting en surfkleding op de planeet. De jongens hebben het goed gedaan vanaf hun boardshort beginnend op Torquay – goed op je! (Zie Quiksilver boardshorts in de winkel.)

Quiver

Een surfcollectie van verschillende surfplanken. (Ik heb mensen horen zeggen dat het de plek is waar ze hun surfplanken bewaren, maar ik ben daar niet zeker van. Dank je wel, Kris Carré, die “beving” voorstelde als ingang).

Radicaal / Rad

Hoge prestaties of het nemen van risico’s bij het surfen, geweldig of indrukwekkend.

Rail

Rails zijn de zijkanten van je surfplank, die van neus tot staart en weer terug lopen. Meer details zijn te vinden op de surfplank rail pagina.

Rail Bang

Om eraf te vallen en de surfplank tussen de benen te nemen (Auw!).

Rail to Rail

De surfplank voortdurend in beweging houden op de golf, van de ene rail van de surfplank naar de andere. Dit type van surfen helpt om snelheid te houden en het meeste uit de golf te halen.

Reef tax

Snijwonden en schaafwonden e.d. van het raken van het rif of de rotsen.

Reform

Waar een golf die al gebroken is, zich weer begint op te bouwen tot een surfbare golf.

Refractie

De deining die een bocht maakt bij een buiging in het landschap. Bijvoorbeeld dat de golven om het havenhoofd heen draaien en daarmee een andere richting krijgen.

Regular / regular foot

Surfen met je linkervoet naar voren.

Reo / Re-entry

Een surfmanoeuvre waarbij men van de onderkant van de golf naar boven gaat in de richting van de lip (bovenkant) van de golf en vervolgens terug naar beneden gaat in het gezicht van de golf.

Rip / Riptide

Een riptide is een sterke stroming die de zee op gaat. Dus een mui.

Het kan gevaarlijk zijn voor zowel surfers als zwemmers. Bekijk de sectie over de golven om meer details te weten te komen.

Rockdance

In of uit de branding gaan over rotsen.

Rocker

De bodemcurve van een surfplank. Als je vanaf de zijkant naar je board kijkt vanaf de neus naar de tail zie je in welke mate je plank gevormd is. Hoe rechter je plank is, hoe minder rocker. Hoe meer gebogen je plank is, des te meer rocker.

Roller

Is hetzelfde als een top turn.

Rollercoaster

Een leuke surfmanoeuvre op 8 voet golven (2,5 meter) met een single fin gun, zonder leash. Om deze manoeuvre op te zetten imaak je een lange, diepe bocht naar beneden en dan recht omhoog met het gezicht naar de lip. En als je bijna ondersteboven bent met de plank recht omhoog gericht. Bij de lip ben je gewichtloos als de lip het board weer onder je voeten duwt zodat je rechtop komt te staan. Vanaf hier maak je een bocht naar beneden of naar het einde van de rit als de golf een close-out wordt.

Schuim

Het gebroken deel van een golf, een andere term voor “Whitewater” of “Soep”.

Shacked

Volledig gebarreld worden.

Shaka

Een gemeenschappelijk handsignaal dat door surfers wordt gebruikt, met een uitgestrekte duim en pink. Hang loose!

Shootin’ the Curls

Slang betekent dat je gaat surfen.

Shoulder

Het surfbare deel van de golf.

Shred

Agressieve surfbewegingen op een golf met als gevolg dat de spray over de achterkant zichtbaar is voor de buitenstaanders. Eigen versnipper (shred) je letterlijk de golf.

Sick

Een term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer iemand iets indrukwekkends doet, bijvoorbeeld “dat was een sicke air dude” ;-)

Single fin

Een surfplank met een enkele middenvin.

Snappers

Kleine golven. Zo hoog als je enkels.

Sketchy

Het tegenovergestelde van vlot surfen met stijl.

Skeg

Voorwaartse verlenging van de kiel, of een enkele middenvin op de surfplank.

Slash

Een snelle draai aan de bovenkant van de golf, hopelijk met veel sproeien van de bovenkant.

Slater, Kelly

De G.O.A.T.: Greatest of All Time. De beste surfer ooit, gezien zijn prestaties (11 keer wereldkampioen). En zijn surf innovaties. Ooit extra bekend geworden omdat hij in Baywatch speelde en er wordt gezegd dat hij wat had met Pamela Anderson.

Slotted
Goed gepositioneerd in een tube.

Snaken

Golven moeten worden gedeeld, maar als je snaked dan ga je voor je beurt. Niet tof.

Spit

Waar de spray uit het einde van een tube blaast. Tube power!

Sponger

Een bodyboarder.

Springsuit

Een wetsuit met korte benen (kan lange of korte armen hebben). Bekijk hier alle wetsuit types.

Stacking

Golven worden groter.

Steamer

Een ander soort wetsuit.

Stick

Surftaal voor een surfplank.

Stoked

Mega blij.

Stringer

Dit is het stukje hout dat door de lengte van je surfplank loopt.

Sucking dry

Waar de brekende golven ervoor zorgen dat al het water als het ware van de zeebodem wordt weggetrokken, waardoor het bloot (droog) komt te liggen.

Surfana Festival

Het Surfana festival wordt in de duinen van Bloemendaal georganiseerd. Een groot feest van een paar dagen waar je van alles kunt doen en leren. En muziek is er continu. Een heerlijke sfeer. En voor jong en oud.

Surfers Ear

Surfers oor, of auditieve exostose, is een abnormale botgroei in de gehoorgang. Koud water surfers zijn bijzonder gevoelig en moeten kijken naar een vorm van preventie zoals oordopjes.

Surfers Eye

Surfers eye is de jargon term voor Pterygiums, een medische kwestie die zich manifesteert als een helder, wit of rozig membraan dat over de binnenhoek van een of beide ogen groeit.

Surfweer

De website van Tobias van Tellingen waar hij vrijwel dagelijks de surf voorspelling voor Nederland en België geeft.

Surfweer SMS

De SMS service van surfweer.nl. Voor een paar tientjes kan je een sms bericht krijgen met de tijden en locaties waar je het beste kunt gaan surfen de komende dag of dagen.

SUP

Stand up paddleboard / paddleboarding.

Swallow tail

Een vorm van de achterkant van een surfboard. In de vorm van een zwaluwstaart (een V-vorm dus).

Swell

Swell of groundswell verwijst naar de deinig die op de zee / oceaan is ontstaan. En die golven naar de kust brengt. Er bestaat groundswell en windswell.

Switch stance

Omgekeerd op je board staan. Dus je gaat goofy surfen, terwijl je eigenlijk regular staat.

Tail

Dit is het stukje van de surfplank aan de andere kant van de neus.

Tailslide

De staartglijbaan is een beweging waarbij de staart van de plank over de lip van de golf glijdt.

Tow in

Grote golven in worden gebracht met behulp van een jetski. Je kent vast de beelden van de grote golven van Nazare. Hier worden surfer m.b.v. een jetksi en een touw in de golven gesleept.

Thruster

Populaire naam voor een drie-vinnige shortboard.

Traction path

Een tractionpath is een permanente vervanging voor surfwax, die direct op de achterkantr van je surfplank wordt geplakt. Het zorgt voor grip op de achterste voet.

Trim

De surfplank in een rechte lijn in de optimale hoek houden en over de lijn rijden.

Tube

The tube is natuurlijk de naam van de metro in Londen. Maar voor surfers is de tube waar de golf hol is als hij breekt. Wordt ook wel een barrel genoemd. Of groene kamer.

Tubular

Beschrijft holle, barreling waves.

Turtle roll

Dit is een techniek om een longboard door een brekende golf te krijgen. (Zoals bij duckdive voor een shortboarder). Je houdt je longboard dan op z’n kop. Ligt er zelf onder. En de golven valt er als het ware overheen. Je merkt daar dan weinig van. Wel moet je je board goed aan de zijkanten vasthouden.

Twin fin

Een surfplank met twee vinnen.

Uluwatu

Een iconische surf spot in Bali. Oom wel Ulu’s genoemd. Vermoend naar de tempel die boven de surf spot op een klif staat. Geen plek voor beginners.

Wax

Het ruikt lekker, zit vast in je borsthaar en het wordt gebruikt om te voorkomen dat je voeten van je bord afglijden. Ook kan surfwax worden gebruikt om bijna alles te repareren – lek in je board, roestige rits… noem maar op.

Wasmachine

Rondom en onder water worden gehouden door een golf.

Wetsuit

Een pal gemaakt van neopreen. Het houdt de kou buiten en laat je er als een zeehond uitzien. Meer over het kiezen van een wetsuit.

We Want Waves

We Want Waves, the movement against flatness, zet zich in voor de realisatie van Wavegarden de Eemhof. Fingers crossed!

Whitewater

Het gebroken deel van een golf. Het witte water.

Wipe out

Vallen van je bord wordt een ‘wipe-out’ genoemd. Andere termen zijn donut, piekeren, eten, een pak slaag krijgen, of zo ongeveer alles wat je maar wilt.

Yew

Schreeuw het uit als je erg opgewonden bent. Volledig sick jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Als er een grote golf wordt gespot of iemand een gnarly golf rijdt.

Z

… Wie heeft tips voor de Z? Laat het weten in een comment hieronder.

Vorig artikelFoto’s van surfen in het nieuwe jaar 2021 (en 2020)
Volgend artikelMooie golven op 23 januari 2021
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.