In de zomer van 2020 zijn honderden badgasten meegenomen door de stroming van een mui. Een aantal overleefde dit niet. Een mui is dus zeer gevaarlijk.

Wat is een mui?

Een mui is de stroming die tussen zandbanken ontstaat richting de zee. Een mui wordt veroorzaakt door de golven, het getij en de vorm van de bodem. Golven komen naar de kust toe. Maar dat water van die golven gaat ook weer terug naar de zee. De makkelijkste route is via de geulen die tussen zandbanken ontstaan.

Muien kunnen overal ontstaan waar golven zijn, zelfs inimi kleine golven. Aan het strand, bij pieren zoals bij Scheveningen en strekdammen, bij rotsen of obstakels in zee. De kans op muien is wel het grootst bij afgaand tij.

Dus ook in het buitenland zijn er muien. Houd daar rekening mee.

Waarom is een mui gevaarlijk?

Een mui staat loodrecht op het strand. En als je gaat zwemmen in zee. En je komt in een mui dan word je dus loodrecht richting zee gebracht door de stroming. En die stroming kan fors zijn. Zo fors dat je er niet tegenin kunt zwemmen. Vaak raken mensen in paniek én ze willen als automatische reactie terugzwemmen. Maar dat lukt niet. Dan ontstaat direct de gevaarlijke cocktail met kans op verdrinking.

Lees hier meer over verdrinking is een bedrieglijk stille gebeurtenis.

Hoe herken je een mui?

Het beste kun je daarvoor van bovenaf kijken. Bijvoorbeeld van de duin. Bij laagtij kan je de zandbanken al zien liggen incusief de geulen daartussen. Bij vloed moet je kijken naar de golven. Waar de golven niet breken, daar is de mui. Of waar in de zee net even een andere kleur heeft, schuim van de golven drijft.

mui

Foto van Reddingsbrigade Bergen

Check altijd de vlaggen op het strand. Die geven aan hoe gevaarlijk het is. Bij een groene vlag is er niets aan de hand. Bij een rode vlag is het levensgevaarlijk.

Lees hier wat de verschillende kleuren strandvlaggen betekenen.

Hoe kom je uit een mui?

Het goede nieuws is, dat je uit een mui kunt komen. Je moet je met de stroming mee laten voeren. Want die houdt een keer op. Vervolg kan je een stuk parallel aan de kust zwemmen en vervolgens terugzwemmen of zelfs met de golven mee zwemmen.

Tips van de reddingsbrigade

  • Raak niet in paniek.
  • Zwem NOOIT tegen de stroming in.
  • Zwem schuin uit de stroom weg, zodra deze minder wordt.
  • Probeer de aandacht te trekken van andere badgasten of de reddingsbrigade door bijvoorbeeld met je armen te zwaaien.

En deze visualisatie laat het ook nog eens zien.

hoe red je je uit een mui

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.