Surfvakantie in Bretons landschap

De pret begint eigenlijk al bij het oversteken van de Tèrenez. Een enorme brug verbindt je met een Jurassic Park achtige omgeving. Enorme bomen op een mega berg en een weg die er doorheen groeit. Tuurlijk kan je ook kiezen voor een andere weg (via de D887) maar dat is lang niet zo avontuurlijk.

Compleet ander Frankrijk

Eenmaal over de brug, bevind je je in een compleet ander Frankrijk. Het oogt zelfs tropisch. Vanaf hier is het niet ver meer rijden naar het prachtige vissersplaatsje Camaret Sur Mer. Camaret sur Mer staat niet alleen bekend om zijn kust, ook vind je hier een onderdeel van de vestingwerken van Vauban, de gouden toren.

Voor de golven moet je aan de andere kant van de berg zijn. Camaret is op een berg gebouwd en dat ondervind je ook wel als je een stukje gaat fietsen!

Pen Hat

Eenmaal over de berg, zijn er diverse mooie spots. Mijn favoriete spot is ook wel de bekendste: Pen Hat.

Naast 2 bizar mooie toeristische attracties (Manoir Saint-Pol Roux en Alignements de Lagatjar) is de makkelijkste manier om er te komen via de Reu du Toulinguet. Een mooie kronkelweg die naar een prachtig uitkijkpunt loopt. Halverwege kom je diverse parkeergelegenheden tegen waar je met je auto kan staan, pal aan het strand.

Ook de camperplek voor busjes lager dan 2mtr is bijzonder populair. Je parkeert hier zonder voorzieningen, maar wel op kruipafstand van de golven

Wij stonden op de camperplek vlak buiten het dorp aan de Rue Georges Ancey. Ook op loopafstand, maar je moet nog wel een kleine afdaling maken. Naar beneden is makkelijk, maar na 3u surfen kan het best wel een uitdaging zijn om omhoog te komen.

Fantasticsch uitzicht

Het uitzicht daarentegen is fantastisch. Je kijkt uit over de gehele baai en ziet de setjes van vanaf ver aankomen. Vanaf hier kan je dan ook goed je spot bepalen. Aangezien het een baai is, loopt het overal wel.

Door het lichte, losse zand verplaatsen de banken dus elke dag zal je ff opnieuw moeten kijken. De 2 beste plekken zijn toch wel meest rechts en links naast de rosten.

Met laagwater kan je goed naar de banken kijken. Vaak is er ergens in het midden een kleine mui die je kan gebruiken.

De golven zijn heerlijk hier. In hoogzomer is er veel strandvolk, dus pas dan een beetje op. Er is geen strandwacht, dus je zal niet snel uit het water worden gehaald, maar de kans dat je een badgast overvaart is groot. Maar als het een beetje bewolkt is, heb je de baai voor jezelf. Wellicht een paar locals, maar aangezien de grote swell hier niet echt komt, zullen die waarschijnlijk ergens anders komen. Waar dat is, lees je in een ander verslag.

Neem je longboard mee

Er zijn dagen dat het lijkt alsof het plat is, maar komt het tij ineens omhoog, dan komen de golven ook. Zijn hoog, maar wel krachtig. Een longboard meenemen is dan ook zeer aan te raden.