Home » Surfen » Spanje » Surfen in Fuerteventura

Surfen op Fuerteventura.

Surfvakantie op de maan

Zo zou je het kunnen zien. Fuerteventura is droog. Heeft vulkanen. En wordt daarom vergeleken met een maanlandschap.

Fuerteventura heeft veel meer zandstranden dan de andere Canarische eilanden. Het water is er het hele jaar boven de 18 graden. En ook de luchttemperatuur is doorgaans zomers (voor Nederlandse begrippen).

De golven komen uit veel richtingen. Dus surfen kan je er altijd wel.

fuerteventura surf
fuerteventura surf

Maar de wind….

Die is er ook. Volop. Zeker in de warmere maanden. Je zal dan met name in de ochtenden goede golfsurfcondities zien. Of in de winter, wanneer de wind het even wat rustiger aan doet.

Hieronder vind je onze surfgids voor surfen in Fuerteventura.

Golfsurfen in Fuerteventura voor alle niveaus

fuerteventura surfen
Surfen in een maanlandschap

Door de vele mogelijkheden in Fuerteventura kunnen alle niveaus er surfen. En het kan er magisch mooi zijn. Vergelijkbaar zelfs met Costa Rica en Bali. Veel surfers gaan er geheid weer heen als ze er eenmaal en keer zijn geweest.

Sommigen noemen dit eiland het Hawaï van Europa, maar Fuerteventura heeft dergelijke vergelijkingen niet nodig. Waarschijnlijk omdat het vulkanisch is en een eiland. Maar dus ook voor de surfpotentie.

Fuertenventura in het kort

Het kristalheldere water van Fuerteventura biedt een zeer gevarieerd assortiment van golven. Van de vriendelijkste tot de meest meedogenloze.

De noordkust van Fuerteventura heeft golven van wereldklasse. De stranden van de oostkust zijn perfect om te leren surfen. Het zuiden van het eiland is bestand tegen veel wind en zit vol met geheime surf spots die het bezoeken waard zijn.

surf fuerteventura

Surfspots op Fuerteventura

Lobos

Isla de Lobos bereik je met de veerpont van het natuurpark van de duinen van Corralejo. Lobos is de langste golf op de Canarische Eilanden en een van de langste ter wereld. Het is zonder twijfel een van de grote juwelen van Fuerteventura, met drie goed secties en barreltime.

Als Lobos werkt, dan is het druk op de spot. Dus respect elkaar en met name de locals. Neem ook rifschoentjes mee.

El Bristol, Corralejo

Gelegen aan de kant van de windmolens die je aantreft als je Corralejo verlaat, is El Bristol een krachtige links golf met best moeilijke secties en een sterke start. Deze spot wordt meestal alleen door de locals gesurft.

Punta Elena, Corralejo

Ook wel Rocky Point genoemd. Deze surf spot wordt vooral door surfer uit Corralejo gesurft, omdat het heel dicht bij de stad ligt. Punta Elena heeft twee golven;

  • Een kleinere die breekt in de buurt van de kust
  • en een grotere die dat zo’n vijfhonderd meter van het land breekt.

De eerste is een snelle, holle en krachtige golf, geschikt voor alle niveaus; de tweede is een veel grotere en heftigere golf waar je start goed moet zijn; alleen voor ervaren surfers.

Het is hier vaak druk met beginners lokale surfscholen.

El Cotillo

El Cotillo is een oud vissersdorpje gebouwd rond de haven. Het strand is een van de meest spectaculaire van Fuerteventura. De golven – links en rechts – breken op een zandbodem en vormen, samen met het landschap, een ideale set om te beginnen met surfen. Kortom perfect voor een surfvakantie voor beginners.

Majanicho

Een surfpot waar je linkes en rechts golven (vooral de lange rechter is fijn) vindt, een goed toevluchtsoord voor die dagen dat er een noordenwind staat. Geschikt voor alle niveaus. Ook hier kan het behoorlijk druk worden met zowel SUPpers als longboarders, omdat het relaxte dikke golf is die relatief makkelijk te rijden is.

Samenvattend:

Surfspot Getij Swellrichting Windrichting Type spot Niveau
Lobos Midtij W, NW, N O, NO, N Rif Gevorderd
El Bristol Midtij W, NW, N Z, ZW Rif Alle
Punta Elena Altijd NW, N ZW, Z, ZO Rif Alle
El Cotillo Altijd W, NW N, NO, ZO Zand, rotsen Alle
Majanicho Altijd NW, N O, ZO, Z, ZW Rif Alle

Praktische informatie Fuerteventura

Wat is de beste tijd om naar Fuerteventura te gaan?

De beste reistijd voor het eiland Fuerteventura in Spanje is van april t/m december. Dan heb je een aangename temperatuur hebt en nauwelijks neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur op Fuerteventura is 25°C in augustus en de laagste is 19°C in januari.

Watertemparatuur in Fuerteventura?

De watertemperatuur ligt tussen 20°C en 24°C.

Welk wetsuit moet je mee naar Fuerteventura?

Een 3/2 is voldoende. Check hier de wetsuit gids.

Waar overnachten op het eiland?

Denk je er over om er heen te gaan? Dan is deze site een tip voor goede accommodaties.

 

FAQ’s

Wat zijn de beste surfspots op Fuerteventura

Fuerteventura heeft veel surfspots. Voor ieder niveau. We lichten hier 5 surfspots uit die voor beginners en intermediates interessant zijn.

Wat is de beste tijd om naar Fuerteventura te gaan?

In Fuerteventura kan je natuurlijk het hele jaar surfen. Maar april tot en met december zouden wij aanraden, omdat je dan echt lekker zomerweer hebt.

Welk wetsuit moet ik aan?

Dat hangt af van het jaargetijde. In de zomer hoef je geen wetsuit aan. En in de relatief koudere maanden is een 3/2 voldoende.