Home » Surfen » Italie » Sardinië

Surfen in Sardinië

golfsurfen in sardinie

De beste plek om in de Middellandse Zee te surfen

Als je van surfen houdt, dan is Sardinië de plek voor jou. Het heeft enkele van de beste golven van de Middellandse Zee en is een populaire bestemming geworden voor surfers uit heel Europa. Plus, het is ook een van de mooiste eilanden van Italië! In deze gids voor surfen op Sardinië geef ik je een overzicht van waar je heen moet en wanneer je moet gaan (plus een paar tips over hoe je dat moet doen), en ook een paar dingen die de moeite waard zijn om te doen als je er bent, maar die niets met golven vangen te maken hebben.

De beste surfspots op Sardinië

  • Porto Ferro, Sardinië
  • La Speranza, Sardinië
  • Piscinas, Sardinië
  • Buggerru, Sardinië
  • Porto Ferro

Porto Ferro

Porto Ferro is een beachbreak die het best werkt bij een zuidwestenwind. Het heeft twee hoofdsecties, die beide hol zijn en goed standhouden in grotere deining. De rechterbocht kan in de juiste omstandigheden in een ton worden gegooid, maar het is beter om voorzichtig te zijn bij het surfen, omdat er een riviermonding is die een enorme barrelende golf aan de binnenkant creëert. Deze golf kan uiterst gevaarlijk zijn voor zowel surfers als zwemmers.

De linkerkant bij Porto Ferro breekt van de rotsen aan de overkant van waar je de riviermonding binnenkomt. Dit is een leuke linkse golf die het de meeste dagen van het jaar goed doet, zolang er maar genoeg deining is om verder te komen dan waar alle boten geparkeerd staan (je ziet ze nooit).

La Speranza

La Speranza is een beachbreak met een linkse en een rechtse. Het is goed voor beginners, gemiddelde surfers en ervaren surfers. La Speranza biedt surfplank verhuur, surflessen en surfscholen, evenals vele andere dingen te doen in Cala Gonone.

Piscinas

Piscinas is de perfecte spot om een dag op een board door te brengen. Het is een lange rechtse golf die breekt voor de haven en trekt ook veel surfers uit heel Europa aan, aangezien het gemakkelijk bereikbaar is met de auto of bus.

De beste tijd om in Piscinas te surfen is in de herfst, wanneer de wind meestal vrij sterk is, maar nog steeds warm genoeg om je kont niet te laten bevriezen in je wetsuit. Je kunt hier stevige golven verwachten; het water is niet al te diep zodat je met airs kunt spelen of nieuwe moves kunt uitproberen die je in de les hebt geleerd zonder je zorgen te maken dat je je board in diep water verliest (wat erg gênant zou zijn).

Breng je eigen materiaal mee of huur het! De materiaalverhuurwinkel heeft alles wat je nodig hebt: boards, harnassen voor bodyboarden, vinnen om te surfen… noem maar op! Er zijn ook instructeurs die je alles kunnen leren, van beginnersvaardigheden tot gevorderde manoeuvres zoals backflips of 360’s; het zijn erg vriendelijke mensen dus wees niet verlegen om ze vragen te stellen als iets je tijdens de les in de war brengt! Als er geen instructeurs beschikbaar zijn, vraag het dan gewoon aan iemand anders die lijkt te weten wat hij doet – maar zorg er eerst voor dat je het zeker weet voordat je iets nieuws zelf probeert zonder begeleiding.”

Buggerru

Je zult geen betere beginnersplek vinden dan dit. Het is een klein stadje in het noorden van Sardinië, dus je kunt er elke dag perfecte golven verwachten en een relaxte sfeer. Als je nog niet weet hoe je moet surfen, is Buggerru perfect voor jou!

Als je een gevorderde surfer bent en dieper het water in wilt dan alleen maar drijven op je board of meegetrokken worden door de stroming (wat minder plezier betekent!), dan is Buggerru ook een geweldige plek voor jou! Hier zijn stukken waar alleen gevorderde surfers hun golven zullen kunnen pakken zonder snel moe te worden.

Wanneer surfen in Sardinië?

Surfen op Sardinië kan het hele jaar door, maar de meest consistente golven zijn tijdens de wintermaanden.

Als surfer weet je dat de beste tijd om wat golven te pakken is tijdens de zomermaanden. Maar hoe zit het met surfers in Noord-Europa? Als je op zoek bent naar de perfecte surfervaring en wilt weten waar de beste plekken zijn, dan is Sardinië jouw plek.

Het lijdt geen twijfel dat er in Italië veel plaatsen zijn waar je je favoriete sport kunt beoefenen, maar als het erop aankomt de juiste plek te vinden voor zowel beginners als gevorderde surfers, dan heeft Sardinië iets speciaals in petto.

Surfen op Sardinië kan dus het hele jaar door, maar de meest consistente golven zijn tijdens de wintermaanden (november – april). De beste tijd om te surfen is tussen december en februari, omdat de wind dan meestal rustiger is dan normaal. Ook bekend als “La Festa dei Moros” of “Red Whales Festival,” dit lange weekend viert de walvissen van 1 tot 5 november; maar als het je toevallig niet lukt om golven te krijgen tijdens die dagen, maak je dan geen zorgen, want er zullen daarna nog genoeg kansen zijn. Je zult zeker merken dat de mensen hier van hun zee houden omdat het bijna 75% van hun landschap uitmaakt, wat logisch is als je bedenkt hoe mooi het eruit ziet wanneer je ze bezoekt!

Conclusie

Dus, als je wilt gaan surfen op Sardinië en wilt genieten van de beste golven, overweeg dan een bezoek aan Porto Ferro in november of mei. Als je van kleinere drukte en meer consistente golven houdt, dan is La Speranza perfect voor jou. Als het zomer is en je wilt de hele nacht doorfeesten tot de dageraad aanbreekt dan zal Buggerru je geven waar je naar op zoek bent!

jj