Surfen Algarve

Een surfvakantie in de Algarve is een feest. Portugal is bijna altijd gezegend met goede golven.

Met wereldberoemde bestemmingen zoals Supertubos en Ribiera D’Ilhas aan de westkust bij Peniche en Ericeira. Maar die liggen niet in de Algarve.

Maar ook in de Algarve zijn ontelbare surf mogelijkheden te vinden. En wat een heerlijk gebied is de Algarve. In ieder jaargetijde.

Ontdek hieronder onze surfgids voor de Algarve.

Surfvakantie Algarve

Wat zo lekker is van de Algarve is, dat het water lekker warm is. Een graad of 22 in oktober (en 15 graden in de winter).

Een duckdive in je boardshorts en je voelt het warme water heerlijk langs je rug stromen. Je ziet vissen in het kraakheldere water spelen. De zon schijnt van opstaan tot slapen gaan.

En op 5 minuten lopen surf je zowel de westkant van de Algarve (Tonel Beach) als de Zuidkant van de Algarve (Mareta). Wat een weelde.

SURFSPOTS ALGARVE

Ontdek de surfspots aan de west- en de zuidkust hieronder.

surfmap algarve

Met dank aan Casa Meranka voor de surfkaart.

WESTKUST ALGARVE

Arrifana

Voor surfers valt er altijd wel te genieten. Rijd je 20 kilometer naar het noorden, dan kom je op mooie plekken als Odeceixe en Arrifana.

Arrifana ligt wat beschutter voor de Noordwestelijke wind dan andere stranden aan de westkust van de Algarve. Het is een prachtig strand, maar de ervaring is dat hier regelmatig close outs zijn. En als het op andere plekken (te) hoog is of er staat te veel wind, dan vind je hier alle surfscholen.

Toch is het absoluut de moeite. Het uitzicht vanaf de cliff is fantastisch. En ook het strand is een plaatje.

Bij een hele dikke swell van minimaal 2 meter loopt er overigens wel een mooie rechtse golf aan de rechterkant van de baai in Arrifana.

amado algarve

Amado (Carrapateira)

Eén van de lekkerste plekken aan de westkust is Praia Amado. Vlakbij Carrapateira. Ook deze plek ligt redelijk beschut. En kent een zeer relaxte sfeer. Ook deze spot is een trekpleister voor surfscholen, omdat de golven hier relatief kalm zijn.

En voor campers: Je kan hier goed staan met je camper. Naast anderen je eigen potje koken. ’s Ochtend zo uit bed het water in lopen.

Life is good!

Amoreiro

Een minder bekende bestemming is Praia Amoreiro. Leuk om heen te gaan voor de afwisseling. Niet veel bijzonders ten opzichte van het idyllische Odeceixe. Maar wel lekker dichtbij Aljezur. En knus dorpje, dat strak op een heuvel is neergezet.

En wil je lekker eten tegen een goede prijs? Ga naar restaurant Pont a Pé in Aljezur.

Odeceixe

En Odeceixe dus. Elke Portugees zal het je aanraden.

Het dorp en het strand liggen prachtig (zie foto hiernaast). Echt verbluffend mooi. Lopen er golven en is de wind gunstig (geen of aflanding)? Dan is dit de plek om te zien. Niet zo druk als de andere stranden. Dit is de plek waar je van vroeg tot laat wilt blijven en surfen. Het heeft bovendien nog een beetje een hippie sfeer. Meer over Odeceixe.

praia odeceixe family surf

SURFEN AAN DE ZUIDKUST ALGARVE

zavial

Zavial

Aan de zuidkust vind je Praia Zavial. En dus eerder genoemde Praia Mareta. Maar Praia Zavial spant de kroon. Het is een wat lokaler strand. Met één restaurantje. Aan de rechterkant van de baai start een mooie golf die naar rechts loopt.

Als je je in het water dicht tegen de rosten nestelt, kan je rustig op de golven wachten. En vervolgens één voor één de golven pakken.

Boca del Rio

Een plek in de buurt is Praia Boca do Rio. En die plek kan ook wel eens goed zijn. Zelden in de zomer. Vaker in de herfst en winter. Het ligt lekker afgelegen en is ook een goede plek om vrij te kamperen.

Praia da Luz

Praia da Luz kan ook lekker lopen. Ook weer meer een winter surfspot dan voor de zomer. De plek ziet er tropisch uit met de palmbomen langs het strand. De golven moeten dan wel minimaal uit het westen komen. Of de Noordwestdeining moet pittig zijn. Wat dus in de winter wel voor kan komen natuurlijk. Het leuke van de zuidkust is, dat dit weer een andere sfeer heeft ten opzichte van de westkust.

OVERNACHTEN IN DE ALGARVE

Bekijk hieronderde verschillende mogelijkheden om te overnachten in de Algarve. Van camper tot super knusse vakantiehuisjes.

Wil je wat anders? Kijk dan bij de Algarve selectie van Booking.com.

Camper huren in de Algarve

Voor wie lekker mobiel wil zijn, de warmte zoekt en wil surfen, hebben we een uitgelezen tip: boek een camper van Siesta Campers in de Algarve, Portugal.

Lees meer over camper huren in de Algarve.

SURFBOARD HUREN EN LES IN DE ALGARVE

Wil je een surfboard huren in de Algarve dan heb je er genoeg keuze. Lagos en Sagres hebben een overvloed aan surfshops.

Ontdek meer over het huren van een surfboard in de Algarve.

Vergelijk gratis goedkope vliegtickets naar Faro via Skyscanner.

Tips voor een surftrip in de Algarve

In de Algarve vind je ontelbare surfspots op een kleine afstand. Met elke plek zijn eigen karakter. En als er golven staan dan kan je kiezen of je voor de maximale golven gaat of de helft van de hoogte door naar een meer beschutte plek te gaan.

De logische tips luiden:

  • Stormriderguide mee.
  • Smartphone mee.
  • Windguru site en MagicSeaWeed App bij de hand.
  • Google Maps erbij.

En je bepaalt redelijk eenvoudig je richting.

Check hier nog even wanneer / welke maand je het beste waar in Portugal kunt surfen.

Video: wintersurf in de Algarve

Meest gelezen berichten over de Algarve en Portugal

Surfen Algarve Portugal

Surfen Algarve Een surfvakantie in de Algarve is een feest. Portugal is bijna altijd gezegend met goede golven.Met wereldberoemde bestemmingen zoals Supertubos en Ribiera D’Ilhas...

7 beste Portugese surfspots voor beginners

Leren surfen in je surfvakantie Ga je met vakantie naar Portugal? Dan wist je vast dat je hier heel goed kunt surfen.Portugal is met ondere...

Odeceixe in Portugal. Surfen tussen de hippies!

Oude hippies kom je er nog tegen...Dat schrijven de reisboeken over Odeceixe. Odeceixe is in ieder geval een dorp aan de Portugese kust. En...

Siesta Campers Algarve

Siesta Campers: VW campers in oude stijl Voor wie lekker mobiel wil zijn, de warmte zoekt en wil surfen, hebben we een uitgelezen tip: boek...

Ericeira Surf House

Nieuw Nederlands Surfhuis in Portugal.Ericeira Surf House. Nu is de omgeving van Ericeira al één van onze favoriete regio's in Europa om te surfen. Maar...

Ola Onda Ericeira

Jasper en Darcie zijn in 2016 Ola Onda gestart. Een Guesthouse in Ericeira. Een prachtige plek met heerlijke surfspots in de buurt. Maar niet...

FAQs

Hoe warm is het water in de Algarve?

Het water van de oceaan is relatief warm is. Een graad of 22 in oktober en 15 graden in de winter.

Wat zijn de beste surf spots in de Algarve?

Er zijn tal van surf spots voor elk niveau. In het noorden van de Algarve heb je bijvoorbeeld Odeceixe en Arrifana. Aan de zuidkust vind je Praia Zavial en Praia da Luz. We hebben alle surf spots op een rij gezet.

Waar kan je een surfboard huren in de Algarve?

Wil je een surfboard huren in de Algarve dan heb je er genoeg keuze. Lagos en Sagres hebben een overvloed aan surfshops.