Oude hippies kom je er nog tegen…

Dat schrijven de reisboeken over Odeceixe. Odeceixe is in ieder geval een dorp aan de Portugese kust. En het goede nieuws is, dat dit dorp door het massa toerisme wordt overgeslagen. En er is meer moois te vertellen.

Zijn er echt nog hippies?

Als je goed kijkt, kom je de hippies inderdaad tegen. In een campertje. Badend langs de riviermonding. Of zelfs op hun surfboard, zoals deze Zwitserse 50 plusser die onderhand al 30 jaar in Portugal woont.

Surfende hippie

Odeceixe is vooral een heel knus en authentiek dorp. In het hoogseizoen de helft rustiger dan de bekende overvolle stranden in de Algarve. En buiten het seizoen zelfs erg rustig voor een surfvakantie.

Maar je hebt er alles.

Alhoewel: postzegels voor je Old school ansichtkaart zal je in Aljezur moeten halen. Aljezur is een stuk groter en bekender.

Odeceixe dorp

Het dorpje is gebouwd op een heuvel met een molen op de top als herkenningspunt. En Odeceixe heeft nog een “dependance” direct aan het strand: Praia de Odeceixe. Op 3 kilometer van het “grote” dorp. Praia de Odeceixe is een mini dorp met directe toegang tot het strand en uitkijk over zee.

Praia de Odeceixe

Waar ligt Odeceixe?

Het ligt 2 1/2 uur rijden ten zuiden van Lissabon. Net in de Algarve. Op de grens met Alentejo. Weer zo’n mooie provincie in Portugal. Ook wel het Californië van Portugal genoemd.

baai van odeceixe

(klik foto om te vergroten)

Maar kan je er surfen?

Je kunt hier waanzinnig goed golfsurfen.

Odeceixe is een baai die naar het westen is gericht. En ontvangt alle porties swell. Zoals hieronder. Volgens Magic Seaweed zou het 0,4 meter zijn.

halve meter swell

Bij hele dikke swells (> 2,5 meter) vind je er met name close outs. Maar biedt de hoek van de riviermonding vaak nog wel uitkomst. En beginners kunnen altijd nog het witte water scoren. Dat tientallen meters door blijft rollen. Maar het breekt dan ook verder op zee.

offshore odeceixe slab

Wil je leren surfen?

Check dan de Odeceixe Surfschool. De eigenaar (David) is getrouwd met een Nederlandse. Dus spreekt ook een woordje Nederlands.

Welke surfspots liggen in de buurt?

Vanuit Odeceixe kan je ook andere surfspots makkelijk bereiken. Dichtbij (ten Noorden) ligt een andere relatief onbekende spot, zoals:

Zambojeira da Mar

Het is een kleine baai. Goed om tijdes mid- en laagtij te surfen. Een ideale plek voor ieder surfniveau.

Zambujeiro da Mar 05

Zambijeira da mar surfen 02

ochtendsurf zambujeira da mar 04

Naar het zuiden heb je het ruige:

Praia da Carriagem

Meer een spot voor de meer gevorderde surfer. Vanaf de klif lijken de golven al snel goed te doen. Maar in het water kan je nog wel eens behoorlijk schrikken (vergelijk de mensen rechtsonder maar eens met de golf die breekt). En kijk uit voor de rotsen.

Carriagem surf

En dan heb je nog:

  • Arrifana en
  • Monte Clérigo

nog verder zuidwaards (klein half uur rijden). Arrifana is een favoriete bestemming voor surfscholen en surfkampen. Druk dus. Bij Noordwesten swells zijn de golven hier wel kleiner dan in Odeceixe. Monte Clérigo is een leuke optie bij Zuiden of Zuidwesten winden. Dit zijn daar dan offshore.

Nog secret spots?

Ja, die zijn er ook.

En ze staan niet in de Stormrider Guide. (Ja, het kan nog!)

Het is ons op het hart gedrukt dat we die niet moesten vermelden in dit artikel. Tip: vraag aan de surfleraren van de surfschool in Odeceixe waar zij surfen in hun vrije tijd.

Verder nog tips? Zeker!

  • Check Surfschool Odeceixe. Ook als je een accommodatie zoekt.
  • Verblijven in Casas do Moinho. Een knap molenhuisje als appartement en een heerlijk zwembad tot je beschikking. Check hier accommodaties.
  • Rondreizen via een old school camper. Check Siesta Campers. Ze hebben de mooiste campers.
  • De meeste mensen boeken hun vlucht naar Faro, terwijl Lissabon ook goed te doen is. En KLM vliegt er al vanaf 99,- naartoe. (board kost je 55 euro per board, enkeltje)
  • Heb je 2 boards. Doe ze dan in 1 boardbag. Je betaalt dan maar 1 keer de 55 euro.
  • Aljezur is een leuk dorp met een grote Intermarche.
  • Sardientjes eten aan het strand van Vila Nova de Milfontes.
Vorig artikel3 jaar geleden. 26 september 2010.
Volgend artikel60+ dames genieten van het surfen
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.