Home » Surfen » Ontdek » wetsuit kiezen

Welke wetsuit dikte bij welke temperatuur

wetsuit dikte nederland

Temperatuur en wetsuit dikte

Welk wetsuit trek je aan bij welke temperatuur. Hieronder een temperatuur overzicht per maand in Nederland. En welke wetsuit dikte dan handig is. Dit kan je als vuistregel aannemen, zodat je het warm genoeg hebt als je in de Noordzee surft.

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Gemidd. temperatuur zee 6 – 8˚C 4 – 6˚C 6 – 8˚C 8 – 10˚C 11 – 15˚C 15 – 17˚C 17 – 19˚C 19 – 20˚C 17 – 19˚C 14 – 17˚C 11 – 14˚C 8 – 10˚C
Dikte wetsuit 5/4 mm 5/4 mm 5/4 mm 4/3 mm 4/3 mm 3/2 mm 3/2 mm 3/2 mm 3/2 mm 4/3 mm 4/3 mm 5/4 mm

Wetsuit en temperatuur grafiek

Wetsuit dikte en zeewater temperatuur in Nederland

Temperatuur zeewater

Hoe warm is het zeewater nu? Check het hier.

Drie opmerkingen hierbij.

 1. Is het een warme zomerdag, dan kan je in juli of augustus het prima uithouden in een shorty of zelfs in je boardshorts.
 2. In de winter (december tot en met maart) heb je in ieder geval schoentjes nodig. En een hoody op winderige of extra koude dagen.
 3. Wil je echt alles weten over Wetsuits? Check dan de Podcast met de Surfoloog die een jaar lang een uitvoerig wetsuit onderzoek deed.

Hoe warm is het zeewater nu? Hier zie je de gemiddelde temperatuur van de Noordzee van de afgelopen 5 jaar.

Wetsuit Aanrader

Check direct de SRFACE wetsuits. Eerst de review lezen?

En je ontvangt ook nog 10% korting als je via boardshortz.nl besteld. Zie hieronder.

10% bij Srface

Wetsuit dikte die je nu nodig hebt

Hieronder een uitleg per wetsuit type. En met groen aangegeven welke voor nu geschikt is.

Shorty

wetsuit shorty

Een shorty is een wetsuit waarbij je onderarmen- en benen bloot blijven. Het pak is gemiddeld zo’n 2 millimeter dik. Dus vooral geschikt als het water warm is. Meer dan 20 graden. Dus in Nederland zelden een optie. Alleen op lekkere zomerdagen in juli of augustus.

3/2 mm wetsuit

wetsuit 3_2

3/2 millimeter is ideaal voor Nederland. Vanaf mei tot en met september kan je in dit pak surfen. Je lijf is volledig bedekt.

4/3 wetsuit

wetsuit 4_3

Het 4/3 millimeter wetsuit zien we als tussenpak. Tussen winter en zomer. Dus ideaal voor de vroege lente en begin van de herfst. En in warme winters ook goed te dragen.

5/4 mm wetsuit

5/5 mm wetsuit

De winter wetsuit voor Nederland. De “hoody” die je ziet is optioneel. Je hebt pakken waar de hoody aan vast zit. Je kan ze ook los kopen. Wat je zelf prettig vindt. Ook heb je in de winter handschoenen en schoentjes nodig.

Wat is een wetsuit?

Een wetsuit is een pak, gemaakt van neopreen. Neopreen is een synthetisch elastisch rubber, dat is samengeperst van andere soorten rubber. Hierdoor is dit rubber bovendien weerbestendig. Van neopreen worden onder andere wetsuits gemaakt, maar bijvoorbeeld ook laarzen.

Het wetsuit houd je warm in het water. Wetsuits zijn er in verschillende diktes, zoals je hierboven zag.

Tips om een wetsuit te kopen vind je hieronder.

Maar eerst…

Meer over wetsuits

Wetsuit kopen tips

– Wat kost een wetsuit?

– Waar kan je wetsuits kopen?

– Verschillen tussen dames wetsuit en heren wetsuit?

Algemene tips bij de koop van je wetsuit

Let op de “stretch”. Hoe flexibeler het wetsuit hoe lekkerder je surft. Vaak betekent het ook, dat je voor een meer flexibel wetsuit ook meer betaalt. Maar dat is het dubbel en dwars waard. Uiteraard is een dik wetsuit duurder dan een dun wetsuit.

Hoe zijn de naden van het surfpark afgewerkt? Zijn de naden getaped? (voorkeur!) En waterdicht?

Wat kost een wetsuit?

Houd rekening met de volgende gemiddelde prijzen als je een wetsuit koopt.

 • 2/1 mm: 125 – 175 euro
 • 3/2 mm: 175 – 250 euro
 • 4/3 mm: 200 – 300 euro
 • 5/4 mm: 275 – 450 euro

Ze zijn ook wel goedkoper te krijgen. Door óf te kiezen voor een lagere kwaliteit óf door een pak van het vorige seizoen te kopen.

Wetsuit reviews

Onlangs testten we 2 wetsuits. Van SRFACE en van Decathlon. Beide betaalbaar. Qua kwaliteit wel verschillen. Lees het hier:

>> Review SRFACE wetsuit

>> Review Decathlon wetsuit

Waar kan je wetsuits kopen?

Wetsuits koop je in de surfshop, zoals HartBeach of bij VandenBerg. Of als je echt weet wat je wilt in een online surfshop zoals, surferswebshop.nl. Maar check vooral ook SRFACE, je bestelt online, maar kan binnen 30 dagen alles gratis retour sturen.

Voordelig wetsuit kopen?

Zoek je een relatief goed pak tegen een lage prijs. Check dan Decathlon. Ook in het wetsuit onderzoek van de surfoloog kwamen de pakken er goed uit.

Bekijk hier de wetsuits van Decathlon.

Voordelig en kwalitatief uitstekend wetsuit van Nederlandse Bodem? Check dan de SRFACE wetsuits. Het merk wordt alleen online verkocht op www.srface.com. Zo kunnen  de prijzen laag kunnen, omdat ze twee van de vier bemiddelaars in het hele verkoopproces overslaan. En via Boardshortz.nl krijg je ook nog korting, 10%.

10% bij Srface
Check www.srface.com

Wetsuits dames

Wetsuits voor dames zijn anders. Deze pakken hebben een andere pasvorm. Bij de heupen en borsten is het pak wijder en in de taille smaller. Ook voor vrouwen is het cruciaal het pak eerst te passen.

Een mannenpak aantrekken is geen optie voor vrouwen. Een mannenpak heeft een hele andere pasmaat. En hierdoor sluit het pak slecht aan bij het lichaam van een vrouw. En houdt het pak je ook minder goed warm.

Dames shorty

Dames wetsuit

dames wetsuit

Wetsuit passen

Het is essentieel, dat je je wetsuit past. Je moet je vrij kunnen bewegen in je pak. Het loont om meerdere wetsuits te passen om te merken welk pak net even wat beter bij je lichaam aansluit. Check vooral je schouders en nek.

Hoe trek je een wetsuit aan?

Leuke wetsuit weetjes

Jack O’Neill heeft de wetsuit niet uitgevonden

Men denkt dat Jack O’Neill de wetsuit heeft uitgevonden. Hij zou het ontdekt hebben in de onderlaag van een tapijt van een vliegtuig. Dit wordt tegengesproken door experts in de vliegtuigindustrie. Neopreen is namelijk niet brandveilig. Men zegt zelfs dat zijn broer Robert de eerste designs heeft gemaakt en later met zijn broer het succesvolle bedrijf O’Neill is begonnen in Pleasure Point, Santa Cruz, Californië.

Bron: wikipedia

Plassen in je wetsuit?

Zeker in de winter wanneer je het koud krijgt in het water, is het best even lekker warm als in in je wetsuit plast. Je moet er alleen niet teveel bij nadenken. Maar hoe erg is het voor je wetsuit? Dat valt allemaal wel mee. Zo erg is het niet voor je wetsuit. Was je wetsuit wel een na je surfessie.

Eén regel: plas niet in het wetsuit van een vriend.

Gratis surfboekje over Nederland

op weg golfsurfen in NEderland

Meer weten over surfen in Nederland. Ga dan naar onze speciale pagina of lees dit boekje. Inclusief tips hoe je met je wetsuit om moet gaan. En uiteraard mooie foto’s. Veel plezier! Download dit boekje via deze link: Op-Weg-Gratis-surfboekje

Wat doet het surfweer in Nederland

RSS Reacties op: Surf

 • Er is een fout opgetreden, wat waarschijnlijk betekent dat de feed uit de lucht is. Probeer later opnieuw.

Wetsuit reparatie?

Het gaat je gebeuren. Net een wetsuit gekocht en je hebt al een scheur. Of je fijne wetsuit waar je al een tijdje mee surft krijgt een gat. Ga je een nieuw wetsuit kopen? Of repareer je ‘m zelf?

Zelf je wetsuit repareren is eenvoudig. Voor zowel kleinere als grotere scheuren hebben we een checklist gemaakt, zodat je binnen een paar minuten weer in het water bent.

Bij deze vast de checklist. Voor alle informatie, bekijk Hoe wetsuit repareren?

 1. Reinig en droog het beschadigde deel van je surfpak.
 2. Breng een dun laagje van je lijm aan bij de randen van het gat c.q. de scheur.
 3. De lijm moet binnen drie minuten droog aanvoelen als je het voorzichtig aanraakt.
 4. Breng opnieuw een tweede dunne laag lijm aan.
 5. Wacht tot het weer een beetje droog is geworden.
 6. Lijm vervolgens de randen nog een keer en druk ze stevig tegen elkaar.
 7. Houd de kanten nog eens twee minuten onder druk.
 8. Laat nog ongeveer 10 minuten drogen. En je bent klaar om te gaan.

Je eigen wetsuit laten maken

Mocht je trouwens geen standaard maat hebben, dan kan je altijd nog je wetsuit op maat laten maken. Dat kan via Snugg Wetsuits in Cornwall. Ze maken al sinds 1982 warme high performance wetsuits.

Wetsuit FAQ’s

Welke wetsuit dikte heb je nu nodig?

In deze tabel (zie link hierboven) zie je eenvoudig of je een dik pak of een dun pak aan moet afhankelijk van de watertemperatuur.

Wat voor wetsuit is in de zomer nodig?

In de zomer volstaat een 3/2 mm wetsuit. Het water is dan rond de 18 tot 20 graden.

Wat voor wetsuit is in de winter nodig?

In de winter heb je minimaal een 5/4 met booties, handschoenen en een cap nodig. De watertemperatuur daalt damn namelijk tot circa 4 tot 7 graden.

Hoe moet ik een wetsuit passen?

Sowieso is het altijd noodzakelijk om je wetsuit te passen. Ontdek hier waar je dan op moet letten. Onder andere je nek en je schouders zijn belangrijke plekken waar je pak goed moet zitten.

Kan ik een wetsuit repareren?

Indien er een klein scheurtje of beschadiging in je wetsuit zit, kan je die zeker repareren. Bekijk hier hoe je dat doet. En wat je daarvoor nodig hebt.