Home » Surfen » Spanje

In Spanje surfen

Een dikke aanrader

Oyambre

Veel Nederlanders surfen in Frankrijk. Logisch. Makkelijk met de auto te bereiken en volop surfspots. Maar waarom niet doorrijden naar Spanje om te surfen? Surfen in Spanje is een aanrader.

Surfen in het Spaans Baskenland

Maar twee uurtjes verder rijden vanaf Bordeaux en je zit in het Spaans Baskenland. Je komt direct in een andere cultuur en een andere omgeving met veel baaien waar je goed kunt surfen. En dit is nog maar een klein gedeelte van de surfmogelijkheden in Spanje. Hier begint hier pas. Maar het begint wel gelijk goed.

Hieronder bespreken we:

  • Spaans Baskenland
  • De hele Noordkust van Spanje
  • Andalusië als surfbestemming

Het Baskenland van Spanje is waarschijnlijk ook de meest makkelijke keuze voor een surftrip. Makkelijk omdat het eenvoudig te bereiken is. Niet alleen met de auto, maar ook met het vliegtuig. Bijvoorveeld door te vliegen naar Bilbao of Santander.

De surfspots

Zarautz en Mundaka zijn dé surfspots hier. Maar check ook minder bekende spots zoals Playa de Laga. Een kleinere rustige baai.

[/vc_row]

Het noorden en westen van Spanje

Het noorden van Spanje kent naast het Baskenland nig een aantal regio’s die de moeite waard zijn om te surfen. Dit zijn van oost naar west: Cantabria, Asturias en Galicië. Hoe westelijker je gaat, hoe rustiger het wordt in het water.

Onze tip hier: Oyambre.

Check hier 9 tips voor een surftrip in Cantabria

Zie hieronder een kaartje van Noord Spanje.

golfsurfen in spanje

Met name in de winter komen hier dikke golven binnenrollen. In de zomer zijn de golven klein.

Check hier de beste surf spots in Noord Spanje

September en oktober zijn een perfecte periode om te gaan surfen in Spanje. Het water is nog warm. De golven zijn aan.

In Galicië is het wel wat frisser. Maar de line-up een stuk leger. Check ook het verhaal van deze surftrip naar Galicië. Hoe machtig mooi de natuur daar is. En de fantastisch mooie surf spots.

surftrip galicie
Galicië

Mundaka

Een wereldbekende surfspot, én big wave spot, in het noorden van Spanje is Mundaka. Een klein plaatsje met in de winter regelmatig metershoge golven. Die alleen te surfen zijn als je een jetski je helpt om op de golf te komen.

Zie hier een filmpje van een dag waar alle elementen in Mundaka bij elkaar komen:

 

Surfen in de Middellandse Zee aan de Spaanse kant

Ook surfen in de Middellandse Zee is een leuke en mooie optie om te surfen. Het geeft surfen in Spanje een andere dimensie.

In de zomer maak je weinig kans op een surfbare golf. Het stabiele zomerse weer zorgt voor de bekende plaatjes. Zwemmende en beachballende Nederlanders op het strand en in het water. Geen golven. Niks te surfen. Alhoewel de wind in de middag in de zomer nog wel wat windgolven kan geven. Voor golfsurfen is dit zelden genoeg.

Nee, dan is het in het najaar, de winter en zelfs in het voorjaar anders.

Lage drukgebieden op de Middellandse Zee zijn er vaker. En brengen de golven. En dus de surf. Bij voorkeur ligt er een lagedrukgebied bij Italië. Ook wel het Genua laag genoemd, die in de winter voor sneeuw in de Zuidalpen brengt. Beter bekend als de Retour d’Est. Is deze er, dan reken er dan maar op dat je volop en goed kunt surfen. Ook aan deze kust in Spanje. En ook hier vind je pittoreske baaien. Met relatief weinig surfers. Bovendien komt de wind vaak vanaf het land.

Sitges surfen

Een tip om heen te gaan is Sitges. Een half uur rijden vanaf het vliegveld van Barcelona. Deze plek heeft regelmatig golven. Ten noorden bij de kleine haven valt er te surfen. Maar ook tussen de strekdammen in het centrum. En er is een surfshop. Altijd een goed teken. En handig natuurlijk.

Valencia surfen

Je kent Valencia misschien wel als dé sinaasappelstad van Spanje of van de heerlijke paella of de prachtige moderne gebouwen van de Stad van de Kunst en Wetenschap. Maar je kunt ook prima surfen in Valencia, met name in het najaar en de winter! Zowel in de stad Valencia zelf, als ten noorden of zuiden, bijvoorbeeld bij Sagunto en Cullera.

Las Arenas is het stadsstrand van Valencia en is geschikt voor zowel longboarders als shortboarders. Sagunto is perfect voor shortboarders en in Cullera kun je goed surfen aan de noordkant van de monding van de rivier Jucar/Playa Marenyet. Je vindt in en rondom Valencia voldoende surfshops om materiaal te huren of je gear uit te breiden. Valencia heeft een vliegveld, dus is ook nog eens makkelijk te bereiken.

Meer over surfen in Valencia

Surfen in Andalusië

canos de meca longboardenAndalusië is een perfecte winterbestemming voor surfers. Surfen in warm water. Veel zon. En ook in de winter zeer aangename buitentemperaturen.

In de zomer is er weinig kans om goed te surfen. Maar dit verandert als het najaar eraan komt. Depressies op de oceaan zorgen ervoor dat je hier kunt surfen. Tot met de lente heb je goede kansen op golven.

Onder andere Los Canos de Meca en El Palmar zijn top surf spots.

Ontdek meer over de surfpotentie van Los Canos de Meca.

Direct naar de andere pagina’s over surfen in Spanje

Ook fijn…

Een prettige bijkomstigheid van surfen in Spanje is het feit, dat het een relatief goedkoop land is. Zeker buiten de steden.

Surflanden in de buurt