Surfen in de sinaasappelstad van Spanje: Valencia

surf valencia

Ja, dit is de surf bij Valencia

Paella, lekkere sinaasappels, Las Fallas, horchata met farton en de Stad van de Kunst en Wetenschap.

We hebben het hier natuurlijk over Valencia, de verrassende stad aan de Middellandse Zee in Spanje.

Wist je dat je hier ook goed kunt surfen?

Het is niet zo bekend als Mundaka, de Canarische eilanden of San Sebastian, maar je kunt hier – vooral in het najaar en de winter – prima golven pakken! We geven je wat surfspots als tip mee.

Valencia – Las Arenas / Playa de Levante

Valencia heeft drie stranden:

  • Las Arenas
  • Malvarossa
  • Patacona

Las Arenas – of Playa de Levante – is het meest bekende stadsstrand van Valencia.

surf valencia 2

Wanneer surfen?

Je kunt met name in de winter, en soms ook in het najaar, prima surfen op deze beach break. Omdat Valencia niet echt ontdekt is als surfspot, zal het hier niet heel druk zijn, ook wanneer de omstandigheden goed zijn.

Surfspullen huren?

In de buurt van dit strand vind je Las Arenas Escuela de Surf. Hier kun je surfmateriaal huren, les nemen en surfbenodigdheden aanschaffen. Altijd handig. Bij Playa Patacona, iets verderop, vind je trouwens Mediterranean Surf School, de eerste surfschool van Valencia.

Op de fiets

Je kunt het strand in Valencia makkelijk bereiken per fiets, mocht je toch je materiaal gaan huren. Op de heen- of terugweg raden we je aan lekker door het Turia park te fietsen en de prachtige gebouwen van de Stad van de Kunst en Wetenschap te bekijken. Deze kun je eigenlijk niet missen als je toch in Valencia bent!

Cullera – Jucar / Playa Marenyet

In de buurt van Cullera, ten zuiden van Valencia, vind je een al iets bekendere surfspot. De rivier Júcar stroomt hier de Middellandse Zee in en net hierboven, ten noorden, kun je prima surfen op het strand van Playa Marenyet. De steigers bij de riviermonding shapen de zandbanken en zorgen hier voor de beste golven in deze omgeving. Met name aan de noordkant van het strand en in het najaar of de winter, zul je hier locals tegenkomen. Bij Posidonia kun je het hele jaar terecht voor surfmateriaal.

Je kunt daar trouwens ook kayaks huren en met je skateboard de ramp op, mocht je dat tof lijken.

Cullera is ongeveer 45 minuten rijden vanaf Valencia, maar je kunt ook met de trein. Het is een prachtig dorp met een rijke geschiedenis, dus ook leuk om te bezoeken voor of na het surfen.

La Pobla de Farnals

Dit dorpje, ten noorden van Valencia, is vooral voor beginners een goede plek om surfskills onder de knie te krijgen. Bij de Aussie Surf Club kun je terecht voor surfles en materiaalhuur. En wil je even iets anders, dan kun je hier ook stand up paddle boarden.

surf valencia

Extra tip: Port Saplaya

Ga je iets verder door naar het noorden na Playa Patacona in Valencia, dan kom je bij Port Saplaya. Officieel ligt dit net buiten Valencia en begeef je je in Alboraya. Port Saplaya is een klein havenstadje met grachten en kleurrijke huizen. Het wordt dan ook niet voor niets ‘Klein Venetië’ genoemd!

Houd de surfforecast voor dit dorpje in de gaten. Het komt niet heel vaak voor, maar áls er goede omstandigheden zijn… dan is dit een leuke spot om te surfen. Het wordt er helemaal niet druk en wie wil er nou niet gesurft kunnen hebben in Klein Venetië?