Home » Surfen » Frankrijk

Surfen in Frankijk

Ontdek het hieronder de mooiste Franse surfspots van Noord- tot Zuid Frankrijk. Van beginners surfspots tot voor de ervaren surfers.

Surfen in Frankrijk in de zomer op haar mooist?

foto surfen in frankrijk les landes

Surfspot: ergens in Les Landes

Golfsurfen in Frankrijk

Op zoek naar de perfecte surfbestemming aan de Atlantische kust van Frankrijk?

Ontdek de verborgen pareltjes die Frankrijk te bieden heeft. Van de bruisende surfspots van Biarritz en Hossegor tot de rustige(re) stranden in Bretagne en de Vendee, er is voor elk wat wils.

Bij veel Nederlanders is Golfsurfen in Frankrijk wel bekend  Niet voor niets staan in de zomers de campings langs de kust vol met surfers die de Noordzee even laten voor wat het is. Herkenbaar aan de surfplank naast de tent of op de auto.

Sowieso is de Franse surf is goed. En zijn de stranden mooi. En het weer is (doorgaans) heerlijk zomers. Maar waar ga jij surfen in Frankrijk?

surf gids frankrijk nieuw

Een nieuwe beknopte Surfgids voor Frankrijk is beschikbaar via surf-escape.com. Via de link gratis te downloaden.

Hoe het surfen in Frankrijk begon

Eerst een mini stukje geschiedenis, om het dan over de Franse surf spots te hebben.

Peter Viertel, Dick Zanuck en de schrijver Ernest Hemingway waren in 1956 inBiarritz voor de verfilming van Hemingways roman: The Sun Also Rises. De Californiër Dick Zanuck, een surfer was, wilde de Baskische golven uitproberen met zijn board uit Californië. Helaas gleed hij van zijn ongewaxte board en deze brak op de rotsen. Géo Trouvetout, een inwoner van Biarritz, repareerde het board. En zo raakten ze bevriend.

In 1959 werd de Waïkiki Surf Club opgericht in Biarritz. En in 1964 richtte Joel de Rosnay de Surf Club van Frankrijk op, die nog steeds bestaat.

Joel de Rosnay is nu 83 en woont in Bidart.

De eerste Europese surf competitie werd in 1975 gehouden, in Seignosse. Net boven Biarritz. In de 80-er jaren werd golfsurfen een professionele sport, werden er structureel wedstrijden georganiseerd (Quiksilver Pro bijvoorbeeld) en was het surfen aan! En de groei begon.

En nu? Surfen we overall in Europa. En trekken we er vanuit Nederland regelmatig op uit om de golven in Frankrijk te pakken. Frankrijk is voor ons hét surfland.

Hieronder vind je een overzicht van de Franse surf spots, accommodaties en andere praktische tips. Heb je vragen? Stuur ons een bericht, via Instagram is dat het snelst.

De impact van het weer op de surf in Frankrijk

Frankrijk’s uitgebreide kustlijn wordt sterk beïnvloed door met name de Atlantische oceaan. We geven je een beknopte blik op hoe het weer het surfen in Frankrijk beïnvloedt.

Deining

Frankrijk’s kustlijn staat bloot aan Atlantische swells (deining) uit zuidwestelijke tot noordwestelijke richtingen. De wintermaanden kennen de grootste deining, met golven tot 4 meter en soms tot 10 meter tijdens grote events. De Baskische kust hefeeft uitstekende big wave-surfomstandigheden, terwijl de zomer gematigde deining en lichte wind brengt in heel Frankrijk, ideaal voor surfers van alle niveaus.

Wanneer kan je het beste surfen in Frankrijk?

Winter: Grote, uitdagende deining vooral in Bretagne en de Baskische regio. Zoek beschutte plekken voor kwaliteitsgolven.

Lente: Stabiliserende omstandigheden met een mix van winterdeining en zomergolven.

Zomer: Lichtere winden en kleinere golven, ideaal voor alle niveaus. Hotspot voor surf festivals.

Herfst: Het beste seizoen voor surfen, met warm water, kalmere winden en consistente deining.

Waar kan je het beste surfen in Frankrijk?

De Franse Surfspots op een rij

De gehele Franse kustlijn van de Atlantische oceaan is perfect voor het golfsurfen. Maar een bekende regio om te surfen in Frankrijk is het Baskenland. Met Biarritz als bekendste plek. Dit is ook nog eens een goede uitvalsbasis om ook eens in Spanje een kijkje te nemen. Maar ook Normandië en zeker Bretagne hebben ook geweldigde surfspots.

We zetten het allemaal op een rij.

Bekijk hier de volledige lijst met Franse surfspots

Kaart Franse Surf spots

kaart franse surf spots

De Franse surf regio’s en -spots

Surfen in Noord Frankrijk

Normandië

Noord Frankrijk begint uiteraard in Normandië. In Normandië vind je diverse surfspots. En in het Noorden van Frankrijk heb je Wimereux.

Een plek die op een paar uur rijden van Nederland ligt. En waar af en toe hele mooie lijnen komen binnenrollen. Nog even verder doorrijden en je zit bij Yport en Etretat, waar een hele mooie linkse golf kan lopen.

Surfspots Normandië

surfen normandie

Wimereux

wimereux surf

Op nog geen 2,5 uur rijden van Nederland vind je de eerste lekkere golven in Frankrijk. In Wimereux. Je kan er surfen op het rif of daarnaast. De golf gaat vooral lopen als er een dikke Zuidwester heeft gewaaid

Meer over Wimereux

Yport

yport surf

Op 5,5 uur rijden van Utrecht vind je een heerlijke lefthander. Yport. Perfect voor een weekendtrip. Voor beginners niet ideaal. Breekt vooral erg goed bij een dikke Zuidwest swell, die Bretagne raakt en het kanaal inrolt.

Meer over surfen in Yport

Etretat

olifantenslurf etretat

Op een kleine 6 uur rijden van Nederland vind je Etretat. Een toeristische trekpleister in Normandië. Ook een lekkere lefthander. Net zoals Etretat’s zusje Yport. Etretat kent haar bekendheid vooral vanwege de fameuze “olifantenslurf”, die in zee prikt.

Meer over surfen in Etretat

Bekijk ook het volledige overzicht van de surfspots in Normandië.

Surfen Midden Frankrijk

Bretagne

Van het Noord Frankrijk trekken we door naar het zuiden. Na Normandië komen we in Bretagne. In Bretagne vind je lege line-ups en kraakhelder water. Bovendien zijn er talloze surfspots. Er zijn volop baaien te vinden, waar je beschutting tegen de wind kunt vinden. De top surf spots hier zijn onder andere:

  • La Torche
  • Baie de Trepasses
  • La Palue

Surfspots Bretagne

Overzicht Bretagne surfen

Baie de Trepasses

baie de trepasses

In het uiterste en meest westelijke puntje van Frankrijk. Vrij diep in de Atlantische Oceaan vind je een baai. Met altijd fris water. En altijd golven. Baie de Trépassés. Met golven in het midden, aan de zuid- en noordkant van de baai.

Meer over surfen in Baie de Trepasses

Quiberon

surfen quiberon

Quiberon is een bekend hoekje helemaal in Zuid Bretagne in Morbihan/ Loire Atlantique. La Cote Sauvage in het zuidwesten is de belangrijkste stuk met een paar surfspots. Port Bara is de populairste spot, omdat je er makkelijk kunt komen.

Meer over surfen in Quiberon

Camaret sur Mer

camaret sur mer

Een prachtig vissersplaatsje op een schitterend schiereiland. Niet zeer toeristische, maar wel veel historie. Veel te zien als er geen surf is, maar dat is het er bijna nooit!

Meer over surfen in Camaret sur Mer

Lees meer over surfen in Bretagne.

De Vendee

Onderbelicht is vaak de Vendee. Terwijl je in de buurt van Bretignolles sur Mer een hele goede surfregio hebt. Je kan bijvoorbeeld bij La Sauzaie surfen. Een plek waar ook wedstrijden worden gehouden. Niet echt voor beginners.

En dat is Les Dunes dan weer wel. Dat ligt een paar kilometer zuidelijker. Hier breken wat langzamere golven. Je vindt hier veel longboarders en Suppers.

Maar ook Sauveterre en Sables D’Olonne zijn heel goed te surfen. En omdat elke plek net even anders ligt ten opzichte van de wind. En een andere ondergrond heeft. Heb je veel keuze. En vind je er vaak goede golven.

Eén van de bekendste surf locatie is Les Conches (Bud Bud)

Check ook: de surftrip van BoardShortz.nl langs de Vendee.

La Sauzaie

la sauzaie surf

Les Conches (Bud Bud)

Surfen Bud Bud Les Conches

La Terriere

kleine golven la terriere

Lees meer over surfen in de Vendee.

Surfspots in Zuid(west) Frankrijk

Verder vind je in Zuid Frankrijk de regio’s de Gironde, Les Landes en het Baskenland. Hier zijn altijd veel surfers te vinden. Bekende plekken hier zijn Mimizan, Biscarosse en Lacanau.

Toch zijn er in deze regio’s ook plekken die naast de bekende surfspots ook zeer de moeite waard zijn. En misschien zelfs nog wel mooier en beter zijn dan deze spots. Natuurlijk afhankelijk van wat je zoekt.

Naar het Noorden van deze regio heb je Hourtin en Le Porge. Dorpjes die een stuk rustiger zijn dan bijvoorbeeld Lacanau. En waar er dus ook minder surfers zijn. Beide plekken hebben uitstekende campings. En zeker in het voor- en naseizoen kan je hier goed surfen. Grote kans op golven. En weinig mensen in het water.

Baskenland

Biarritz

lafitenia surf

Begon het surfen in Europa niet zo’n beetje in Biarritz? (zie boven) Een legendarische plek én regio. Druk in het water bij Grande Plage voor het casino in Biarritz zelf. Maar de regio kent meer surfspots. De één wat drukker. De ander relatief leeg.

Meer over surfen in Biarritz

Les Landes

Lacanau

vieux boucau

Lacanau is een premium surfspot voor Nederland. Maar ook voor Fransen. Lacanau is een echt surfdorp. Overal vind je surfshops en surfscholen.

Meer over surfen in Lacanau

Acquitain

Mimizan

zuid frankrijk surfen

Mimizan is één van de meest populaire dorpen en surfspots aan de Atlantische kust. Brede stranden en naaldbossen typeren dit gebied. Mimizan ligt precies tussen Bordeaux en Biarritz.

Meer over surfen in Mimizan

Lees meer over surfen in Les Landes

Ontdek alle favoriete surfspots in Frankrijk. 36 maarliefst, per regio verdeeld en inclusief wat voor type surf spot het is, voor welk niveau en wanneer het goed loopt.

Ga naar het volledige surf spot overzicht.

Wetsuit nodig in Frankijk?

Om je tijd in het water te maximaliseren, is het cruciaal om de watertemperaturen te kennen en te weten welke wetsuit je moet dragen. Want sowieso zal je een wetsuit nodig hebben.

In Zuidwest- en West-Frankrijk (Baskenland en Les Landes) zijn de zomers heerlijk warm, met watertemperaturen tot 22ºC en soms zelfs iets warmer. Een wetsuit is dan alleen ‘s ochtends nodig.

In de winter kan de watertemperatuur ook daar echter dalen tot 12ºC, waardoor je een dikke wetsuit, boots en handschoenen nodig hebt.

In Bretagne en Normandië zijn de watertemperaturen kouder. In de zomer bereiken ze slechts 16ºC tot 18ºC, dan is een 3/2mm wetsuit nodig.

In de winter daalt de temperatuur tot 10ºC in januari of zelfs lager, met gemiddelde luchttemperaturen rond de 8ºC. Een 5/4mm wetsuit met handschoenen, boots én een cap is dan noodzakelijk.

Bijkomend voordeel van wetsuits: ze makenhet liggen op een surfboard comfortabeler en beschermen je tegen blauwe plekken.

Wetsuit vs watertemperatuur

wetsuit en watertemperatuur

Ontvang 10% korting op je nieuwe wetsuit bij SRFACE via Boardshortz.nl.

Gebruik deze link én de code hieronder.

10% bij Srface

Tips om te verblijven

Vind een surf accommodatie in Frankrijk

Meer inspiratie en tips voor surfen in Frankrijk

Naast bovenstaande surfspots delen we ook graag de volgende berichten met je. Hieronder vind je de meeste gezochte onderwerpen en meest gelezen artikelen op Boardshortz.nl gerelateerd aan surfen in Frankrijk.

Praktische informatie over surfen in Frankrijk

Golfsurfen in Frankrijk biedt dus talloze opties. En direct doorrijden naar het uiterste Zuidwesten is niet nodig om goede surf te vinden. Ja, het water is wel net even wat warmer in het zuiden. Maar voor de golven heb je volop keuze langs te hele Franse kust. Op Surf-report.com zie je dagelijks foto’s en updates van de Franse surf terug.

Waar surfen voor beginners?

Frankrijk is uitstekend geschikt voor beginners. Er zo zijn zoveel surfspots en s urfschollen. Dat maakt het heel eenvoudig om surflessen in Frankrijk te nemen. En comfortabel te leren surfen.

Gezien de vraag hier naar hebben we een apart artikel hierover geschreven. Check hier alles over surflessen in Frankrijk.

Waar in Frankrijk hoge golven?

De hoogste golven vind je doorgaans bij Guéthary, Bidart, Saint-Jean-de-Luz en rond de baai van Hendaye.

Het surfweer in Frankrijk

Wat zeggen de surfvoorspellingen? Is het goed in Biarritz? Of is Bretagne the place to be. Ontdek hier het surfweer in Frankrijk.

Surffoto’s Frankrijk

Op de Facebook pagina van BoardShortz.nl vind je een fotoalbum met surffoto’s van Frankrijk.

Kamperen in Frankrijk

Frankrijk heeft feestelijk veel surf campings. Hier vind je een selectie van de surf campings in Frankrijk.

Meer berichten over surfen in Frankrijk

Hoe het weer invloed heeft op de surf in Frankrijk

0
Frankrijk's prachtige kustlijn geeft ons surfers een breed scala aan surfmogelijkheden, sterk beïnvloed door de verschillende weersomstandigheden in de regio's. Hier ontdek je hoe het...

Ontdek in deze nieuwe Surfgids de potentie van Normandië

0
Normandië, een vaak over het hoofd geziene surfparel in Noord Frankrijk, biedt een unieke surfervaring die je niet mag missen. Mits er golven zijn...

Drie top accommodaties in Normandië bij de surfspots

0
Ben je op zoek naar een mooie om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de prachtige natuur aan de Franse kust...

Ontdek ook deze landen om te surfen

Surfen in Portugal

surfen ribeira d'ilhas portugal

Surfen in Spanje

San vicente de la barquera

Surfen in Marokko

surfen in marokko

FAQs

Waar kan je in Frankrijk surfen?

Surf Biarritz

In Frankrijk kan je overal langs de kust surfen, maar de golven zijn het beste in Bretagne en aan de westkust. Biarritz, Mimizan, Lacanau en La Torche zijn bekende surfspots.

Wanneer kan je het beste in Frankrijk surfen?

In Frankrijk kan je het hele jaar door surfen. Vanaf september tot en met april zijn de golven gemiddeld het hoogste en meest krachtig. In de zomer heb je soms dagen dat er geen golven zijn.

Heb je in Frankrijk een wetsuit nodig?

Dat hangt er vanaf. Ga je in de zomer naar de Zuidwestkust, dan kan je in je boardshorts surfen. Ga je in de zomer naar Bretagne, dan heb je een 3/2 mm wetsuit nodig. In de andere seizoenen heb je overal een wetsuit nodig.

Creatie door:

Mijn grote hobby is surfen, snowboarden en skiën. Als het maar met buiten een water een relatie heeft. En als ik niet in het water of in de sneeuw kan spelen, ontdek ik de grenzen van de digitale marketing wereld. Ook fotografie is een hobby. Van veel foto's op Boardshortz.nl ben ik de afzender.