Beste surfspots voor beginnende surfers in Frankrijk

Ontdek 7 surfspots voor beginners.

Die je nog niet allemaal kent

Begin je met golfsurfen en wil je in Frankrijk surfen? Ontdek dan hier de 7 beste surfspots van Frankrijk om als beginner lekker te kunnen surfen. Maar ook om progressie te kunnen maken.

Hier alvast een overzicht van de surfspots waar je goed de eerste stappen en progressie kunt maken. Hieronder volgt een volledige beschrijving.

 Surfspot Regio
 1. Plovan Bretagne
 2. Penhors Bretagne
 3. Les Dunes Vendee
 4. L’Amelie Gironde
 5. Cote de Basques Baskenland
 6. Erretegia Baskenland
 7. Hendaye Baskenland

Maar eerst even duiden wat een beginner of gevorderde surfer grofweg is, voordat de volledige beschrijvingen gegeven worden.

Ben je een beginner?

Dat is best een lastige vraag. Ook of je intermediate bent of misschien al gevorderd, of zelfs een Pro.

We proberen er een beetje duiding aan te geven:

Beginner

Je hebt nog nooit of af en toe gesurft. En je kan op een goede dag lekker met het witte water van de gebroken golf meeglijden en op je plank staan. Je surft op een groter surfboard (van mini Malibu tot een softtop).

Intermediate

Je kan down-the-line surfen. Dus je bent het witte water voorbij en rijdt naar links of naar rechts van de golf, afhankelijk van de richting waarop de golf breekt. Ook weet je (flauwe) bochten op de golf te maken. En je kan duck-diven.

Op zowel een kleiner als groter board kan je surfen. Je bent ook al vaker op surfvakantie in het buitenland geweest en golven gesurft, die krachtiger en hoger zijn dan we in Nederland gewend zijn.

Gevorderd

Je kan op meerdere boards surfen. Je peddelt makkelijk uit. Ook als de condities uitdagend zijn met stroming en grotere golven (2 meter plus). Je surft eenvoudig rail to rail. En je cutbacks zitten er ook lekker in. Je hebt diverse boards voor verschillende type golven.

Je surft eenvoudig op een reefs en/ of een pointbreak.

Pro

Je zoekt continu naar de barrel als er holle golven zijn. De cutback zet je haarscherp neer. Of de golf nu een halve meter is of 4 meter hoog. Jij haalt alles uit de golf. Waarschijnlijk heb je een vrij uitgebreide quiver.

Maar waar kan je als beginner in Frankrijk terecht?

De surfspots op een rij

Frankrijk heeft een kustlijn van duizenden kilometers. Daar is natuurlijk altijd wel ergens een golf voor een beginner te vinden.

Hieronder vind je een lijst van onze 7 favoriete bestemmingen voor beginners, omdat ze:

  • Beschutting kunnen bieden indien er een dikke swell staat
  • De golven “zacht” breken.
  • De omgeving prachtig is.
  • Je surfles kunt nemen.

Hier vind je ze in Frankrijk, met daaronder de beschrijving en foto.

7 surfsport in frankrijk voor beginners

1. Plovan

In Bretagne vind je heel veel mogelijkheden voor beginners. De kustlijn zit vol met bochten en baaitjes, zodat je altijd wel een kleinere golf kunt vinden die uit de wind ligt. En als er nauwelijks golven te vinden zijn, dan is er ergens wel een spot, die het beetje swell dat er wel is oppikt.

Plovan is zo’n voorbeeld.

Vlakbij het bekende La Torche, maar Plovan is veel rustiger. En de golven breken er heel “zacht”.

plovan

2. Penhors

Penhors ligt naast Plovan. Bij de haven breken de golven weer heel zacht. Dus ook hier kan je lekker surfen. En je kunt makkelijk uitpeddelen via de haven. Echt druk wordt het hier nooit. En het water is bovendien kristalhelder.

penhors

Zoek je surfles in deze regio, check dan Soul Surf Skol. De mobiele surfschool.

Zoek je een overnachting en andere surfspots in de buurt. Check dan onze Bretagne Surf Gids met de beste surfspots in Bretagne en toffe campings.

3. Les Dunes

Iets zuidelijker komen we in de Vendee. De Vendee wordt onderschat door veel Nederlanders. Maar ook hier komen de golven rijkelijk binnenrollen. En de Vendee mag rekenen op de meeste zonneschijn van Frankrijk, samen met de Cote d’Azur.

Les Dunes is een heerlijke surfspot. En heeft een groot strand. Dus ruimte voor iedereen.

surfing les dunes for beginnersNaast het strand vind je Camping Les Dunes.

4. L’Amelie

L’Amelie ligt in de Gironde regio. Vlakbij Bordeaux. Een bekende regio voor veel Nederlanders. Hier kan het dus wel wat drukker zijn tijdens de zomervakanties. Maar wat fijn is aan L’Amelie, is dat de golven niet zo vol op de kust breken als bijvoorbeeld bij Lacanau.

Dus wel het vertrouwde beeld van de duinen, de oneindige stranden, maar relaxtere golven.

lamelie

5. Cote de Basques

Deze plek heeft bijna een cult status vanwege de idyllische ligging en het huis op de rotsen. Bovendien wordt de Roxy Pro hier jaarlijks gehouden. Een surfwedstrijd voor de Pro dames op longboards. Dat is niet voor niets. Je hebt hier vaak mellow golven. Maar dat weten de surfscholen ook natuurlijk. Dus is het hier vaak druk in het hoogseizoen. Maar daarna kan je wel lekker een biertje drinken in sizzling Biarritz.

cote des basques

6. Erretegia

Erretegia ligt onder Biarritz. Weinig toeristen kennen de plek. Hier surfen vooral de locals, maar druk is het er zelden.

Ook voor Fransen is het niet ideaal, omdat je maar een kleine parkeerplaats hebt. En je een stukje moet lopen. Who cares als je daardoor een heerlijk stuk strand aantreft met lekkere golven?

erretegia

7. Hendaye

Als het los gaat in Frankrijk is dit je redding als je toch golven wilt surfen. In deze grote baai komen dan kleinere golven binnenrollen. En het mooie van deze spot is de omgeving. Je zit heel dicht tegen de Pyreneeën aan. Dat maakt dit een uitstekende bestemming voor surfers die ook oog voor de natuur hebben.

Hendaye_Jumeaux

Dus, Bretagne of Baskenland?

Als beginner kan je wat ons betreft het beste kiezen voor Bretagne of het Baskenland vanwege de grillige kustlijn. Hierdoor kan je beschutting zoeken voor de te hoge golven, zodat je comfortabel kan surfen en progressie kunt maken.

36 favoriete surfspots

We hebben nog meer surfspots in Frankrijk op een rij gezet. 36 surf spots waarbij je ook direct de informatie krijgt wanneer de golven er goed zijn.

Check de 36 favoriete surf spots in Frankrijk.

Op zoek naar accommodatie?

Zoek je een leuke accommodatie in Frankrijk bij de surfspots?

Bekijk dan hier de mogelijkheden.

En hier onze surf camping tips.

Bronnen, die we gebruikt hebben voor dit artikel:

1 REACTIE

  1. Beste, we zijn een gezin van 4, 2 volwassenen en 2 tieners (12 en 14 jaar) en we zouden graag een surfinitiatie volgen op zaterdag 6 augustus in frans Baskenland. Wat is nog mogelijk, hoe lang duurt het en wat kost het? Alvast bedankt om ons een seintje te geven.
    Sofie, Kristof, Alexander en Helena

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.