Surfen in Nederland heeft een nieuwe dimensie gekregen met de aanleg van RIF010 in Rotterdam. Officieel te openen op zaterdag 6 juli.

Deze unieke surfspot, gelegen in het hart van de stad (de eerste urban spot ter wereld), biedt golven en is de perfecte plek om heerlijk te surfen en/ of je surfvaardigheden te verbeteren. Deze week mocht ik het zelf alvast ervaren.

Actie in Rif010

De eerste indruk van RIF 010

Bij aankomst was RIF010 nog deels in aanbouw, maar de vooruitgang was duidelijk zichtbaar ten opzichte van een maand geleden.

De shop, het restaurantje en het terras waren nu al operationeel. Het is een heerlijke plek om te zitten en te chillen, terwijl ik wachtte op mijn surfsessie.

De golven waren op dat moment flat, maar binnen een half uurtje zouden we beginnen.

Noot: de golven staan alleen aan tijdens surfsessies. Op de weg terug naar m’n auto werd ik namelijk aangesproken en gevraagd: waar zijn de golven dan?

Voorbereiding en surfboardkeuze

Ik had twee surfboards meegenomen, omdat ik niet zeker wist welke het beste zou zijn voor de golven. Wel wist ik dat de 1.35 meter golf aan zouden staan. Normaal gesproken prima voor een shortboard. Maar hoe zou deze golf zijn?

Gelukkig zijn er genoeg instructeurs aanwezig die perfect advies kunnen geven.

Ik kreeg het advies om de Little Marley te pakken, een Mick Fanning soft top van  of 5’10 met meer dan 40 liter volume. Dit board bleek ideaal voor de omstandigheden.

Na de nodige uitleg over de instructies en veiligheid, peddelden we uit naar de line-up. Waarbij we in een lijn naast de muur wachtten op de eerste set golven.

voorbereiding rif010

De golven kwamen in sets van zes, met inderdaad de hoogte van 1,35 meter. Dit bood een prachtige cleane golf, die goed te lezen was. De eerste take-off ging meteen goed en de golf had een heerlijke face.

Hoewel er nu nog een wat slappere sectie in het midden van de golf zit, kon ik na een paar keer minimaal drie bochten maken in één rit. Die slappere sectie is bekend en wordt nog naar gekeken, aan gewerkt.

Wisselen van boards

Na drie sets gesurfd te hebben, wisselde ik naar mijn andere board, een Tomo Evo 5’9. Dit board heeft iets minder volume, wat het moeilijker maakte om de zwakkere sectie van de golf te pakken. Toch was de take-off heerlijk, hoewel ik merkte dat meer volume beter zou zijn voor deze omstandigheden. Voor mij tenminste ;-).

Bij een golf van 1,35 meter raad ik intermediate surfers aan om een board met meer volume te kiezen. Voor gevorderde surfers die meerdere tricks aan elkaar kunnen koppelen, is een normaal shortboard goed te doen mits je goed weet hoe je je snelheid moet behouden.

ervaring rif010

Verschillende golven

De sessie eindigde met een 1 meter golf die twee keer aan ging. Hoewel ik deze golf niet kon surfen met mijn shortboard, zag hij er prachtig uit voor longboards of softtops.

longboarden in rif010

Wat ik vooral meeneem uit deze sessie is dat je op dit soort golven echt goed kunt trainen.

Het is dan belangrijk om alert te zijn op je eigen houding en techniek, vooral bij het maken van snelheid en het inzetten van je bottom- en top turn. En handig als iemand foto’s of filmpjes van je maakt, wat hier super makkelijk is om te doen.

Praktische tips voor bezoekers

Het is een sterke aanrader om twee sessies te boeken om eerst aan de golven te wennen en vervolgens er nog meer plezier uit te halen en je vaardigheden te verbeteren.

RIF010 biedt een geweldige omgeving om te surfen zo midden in de stad. Ondanks dat het niet dezelfde natuurlijke ervaring is als de oceaan. De onvoorspelbaarheid en kracht van de oceaan missen, maar de consistentie van de golven maakt het ideaal voor training.

En de mensen langs de kant? Ja, die zijn er. Maar eenmaal in het water ben je daar helemaal niet meer mee bezig en merk je daar niks tot nauwelijks iets van.

Na je sessie kun je heerlijk ontspannen op het terras of de stad verkennen. Persoonlijke favoriet is Dudok, voor een drankje of een hapje.

De Markthal is een aanrader en parkeren onder de Markthal is handig  (2.10 per half uur).

Toevoeging aan de Nederlandse surfcultuur

RI010 is een fantastische toevoeging aan de Nederlandse surfcultuur. Met Rif010 zal het surfniveau in Nederland ongetwijfeld opgekrikt kunnen worden. TeamNL is eral geweest. En van de zijkant ben je goed te coachen. Meer goede golven en surfers in Nederland dus.

Ik kijk uit naar mijn volgende bezoek aan RIF 010 en kan niet wachten om de sterkere golven van 1,60 meter of hoger te proberen.

Surf credits zijn onbeperkt te koop, dus zorg dat je op tijd reserveert. De officiële opening is op 6 juli, waarna het voor het grote publiek toegankelijk zal zijn.

Veel surfplezier en succes!

Vorig artikelTilburg Aan Zee viert de surfcultuur in NS16
Volgend artikelCôte et Rêve in Bretagne
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.