In the picture – Jop Hermans

In deze nieuwe serie ‘in the picture’ maken wij kennis met fotografen met een passie voor surfen. Je kent het wel. Voor of na je surfsessie zie je ze; die doorgewinterde mannen en vrouwen die de shore afstruinen met hun camera, op zoek naar dat toffe shot. Of zelfs met onderwaterbehuizing en een paar zwemflippers tussen de surfers dobberen. Na een heerlijke surfsessie altijd even Instagram checken bij deze toppers of je op de plaat gezet bent.

Maar wie zijn deze mannen en vrouwen eigenlijk? Wat drijft (tadum!) hen om deze foto’s te maken? En wat is hun passie en/of boodschap?

We maken kennis met Jop Hermans!

Op Instagram stories hebben wij de vraag gesteld welke fotografen echt niet mogen ontbreken in de serie ‘in the picture’. Jouw naam werd het meest genoemd. Hoe tof is dat! Voor de mensen die jou nog niet kennen, wil jij jezelf voorstellen?
Bijzonder dat mijn naam veel werd genoemd bij jullie ‘in the picture’ vraag! Mijn favoriete beeldmakers die weinig achtergrond delen (zoals ik dat ook niet echt doe) maken me vaak nieuwsgierig naar hoe iemand te werk gaat en met techniek/editing bezig is en hoe iemand omgaat met een creatief proces, ook mentaal gezien. Zou ik dat in mijn geval ook zo kunnen zien?

Mijn motivatie qua fotografie is voor een deel zakelijk en een deel ontspannend. Tijdens fotograferen aan zee – of ergens anders omgeven door échte natuur – kan ik even weg zijn uit mijn hoofd. Eigenlijk kun je hetzelfde ervaren met het surfen zelf, alleen dan op het droge. Met camera zit ik ook op de ‘sets’ te wachten.

Jop Hermans
Jop Hermans

Scheveningen is jouw plekje. Hoe vindt je het om dit kleine vissersdorpje aan de kust te wonen? Fotografeer je vooral in Scheveningen, of ook op andere plekken?
Een aantal jaar terug heb ik bewust ervoor gekozen om in Scheveningen te gaan wonen. Het is ook echt als ‘thuis’ gaan voelen. Ik ben niet in ieder geval niet in Scheveningen komen wonen, omdat ik de zomerdrukte zo geweldig vind. Ik zal altijd rustiger plekjes opzoeken, die te vinden zijn, het hele jaar door.

Als ik met camera de deur uit ga richting zee zoek ik meestal een hoge plek op. De havenhoofden en de pier komen als enige echt boven zeeniveau uit, waar je ook nog dichtbij het water bent.

Een aantal jaar was ik meer gefocussed op het buitenland dan wat er zich in Nederland afspeelde. Veel reizen, maandenlang de perfecte surf zien te vinden. Op dit moment ben ik tevreden om in Nederland bezig te zijn.

Jop Hermans

Surf je zelf ook?
Zeker surf ik zelf ook, best fanatiek eigenlijk. Elke keer kijk ik weer uit naar het volgende mooie moment in de Noordzee. Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een Stewart 9’0”. Een plank voor alle condities, ik ben er blij mee.

Op een mooie dag met goede surfvoorspellingen vind je half Scheveningen en omgeving in de Noordzee met een surfplank. Mooi moment voor jou om je camera te pakken, of je surfplank? Vind je het moeilijk om te kiezen tussen fotograferen en surfen? Hoe ga je hiermee om?
Ik vind het meestal niet lastig om te kiezen. De ene periode heeft mijn voorkeur om veel in het water te liggen, de andere periode wil ik alleen maar beeld maken en vind ik het niet erg om droog te blijven. Het wisselt. Ik moet zeggen dat de laatste jaren de keuze snel was gemaakt om te gaan fotograferen door een langdurige blessure. Dat heeft mijn creatieve proces dan weer goed gedaan! Elk nadeel…

Jop Hermans
Jop Hermans

Je maakt hele mooie en cleane foto’s, en die kleuren.. heel tof en sfeervol! Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
Minimalistisch, sfeervol, kleurrijk en soms dramatisch.

Ik haal onder andere inspiratie uit werk van anderen. Vaak kijk ik hoe compositie en kleur wordt gebruikt tijdens het fotograferen zelf en in de nabewerking.

Heb je vaak een vooropgezet plan of een bepaalde foto in je hoofd, of zie je wel wat er op je pad komt?
Voordat ik met mijn camera de deur uit ga heb ik weervoorspellingen en vaak ook de webcams bekeken. Verder check ik of de sensor van mijn camera schoon is en ook het glas van mijn lenzen, of er geen opgedroogde druppels regen/zeewater op zitten en zand. Een SD kaartje is opzich ook wel handig om even te checken.  Wel zo handig…

Ik neem niet standaard m’n camera mee als ik de deur uit ga. Ik kies liever m’n momenten.

Als de zon schijnt ben ik het liefst in de ochtend en avond aan zee. Dan is er veel kleur in de lucht. Overdag schittert de zon hard op het water oppervlak, daar ben ik niet naar op zoek. Eigenlijk is het best handig om bewolkte dagen te hebben. Als de surf dan in de middag goed is, kan ik nog steeds het beeld maken wat ik zoek.

Tijdens de koude maanden had ik wat fotoreportages gemaakt van de winterse surf in Scheveningen. Dan vind ik het leuk om met surfers af te spreken en een serie te maken, dit gaat meer richting documentaire fotografie. Wanneer ik beeld wil maken wat je over het algemeen terugziet in mijn galerij, dan is het niet nodig om met surfers af te spreken, omdat ik niet perse op zoek ben naar surfactie.

Jop Hermans

Waar ben je momenteel mee bezig en wat zijn jouw ambities en doelen voor de toekomst?
Het idee om mijn werk als print te verkopen blijft me motiveren. Om dit makkelijker te maken ben ik bezig een goed werkende portfolio website met webshop op te zetten. Dat is mijn missie op dit moment.

Voor nu ben ik te bereiken via Instagram en op www.jophermans.com voor een compleet portfolio en shop.

Jop Hermans
Jop Hermans
Jop Hermans