Home » Surfen » Portugal » Algarve

Surfen Algarve

Een surfvakantie in de Algarve is een feest. Portugal is bijna altijd gezegend met goede golven.

Met wereldberoemde bestemmingen zoals Supertubos en Ribiera D’Ilhas aan de westkust bij Peniche en Ericeira. Maar die liggen niet in de Algarve.

Maar ook in de Algarve vind je ontelbare surf mogelijkheden. En wat een heerlijk gebied is de Algarve. In ieder jaargetijde.

Ontdek hieronder onze surfgids voor de Algarve. En ontdek wanneer én waar je moet zijn.

Surfvakantie Algarve

Wat zo lekker is van de Algarve is, dat het water lekker warm is. Een graad of 22 in oktober (en 15 graden in de winter).

Een duckdive in je boardshorts en je voelt het warme water heerlijk langs je rug stromen. Je ziet vissen in het kraakheldere water spelen. De zon schijnt van opstaan tot slapen gaan.

En op 5 minuten lopen surf je zowel de westkant van de Algarve (Tonel Beach) als de Zuidkant van de Algarve (Mareta). Wat een weelde.

SURFSPOTS ALGARVE

Ontdek de surfspots aan de west- en de zuidkust hieronder.

surfmap algarve

Met dank aan Casa Meranka voor de surfkaart.

Interactieve surf spot kaart Algarve

Klik op de icoontje voor een korte beschrijving. Scroll naar beneden voor de volledige beschrijving van de meeste spots.

WESTKUST ALGARVE

Arrifana

Voor surfers valt er altijd wel te genieten. Rijd je 20 kilometer naar het noorden, dan kom je op mooie plekken als Odeceixe en Arrifana.

Wanneer surfen bij Arrifana

Arrifana ligt wat beschutter voor de Noordwestelijke wind dan andere stranden aan de westkust van de Algarve. Het is een prachtig strand, maar de ervaring is dat hier regelmatig close outs zijn. En als het op andere plekken (te) hoog is of er staat te veel wind, dan vind je hier alle surfscholen, omdat het dan hier vaak net wat lager is. Midtij is het doorgaans het beste. In principe voor elk niveau geschikt, behalve de pointbreak die gaat lopen bij een hele dikke swell uit het noordwesten. Bij het kleine haventje aan de noordkant van de baai start dan een point break. Experts only.

Arrifiana is absoluut de moeite. Het uitzicht vanaf de klif is fantastisch. En ook het strand is een plaatje.

Bij een hele dikke swell van minimaal 2 meter loopt er overigens wel een mooie rechtse golf aan de rechterkant van de baai in Arrifana.

Amado

amado algarve

Eén van de lekkerste plekken (vinden wij) aan de westkust is Praia Amado. Vlakbij Carrapateira. Ook Amado ligt redelijk beschut tegen Noordelijke winden. De spot kent een zeer relaxte sfeer. Amado is een trekpleister voor surfscholen, omdat de golven hier relatief kalm zijn.

Wanneer loopt Amado het beste?

Rond midtij is voor Amado een goede keuze. Vaak is het hier net even wat kleiner dan bij omliggende surfspots. En dus een goede keuze bij Noordelijke winden en als de swell net iets teveel van het goede is.

En voor campers: Je kan hier goed staan met je camper. Naast anderen je eigen potje koken. ’s Ochtend zo uit bed het water in lopen.

Life is good!

Odeceixe

Het dorp en het strand liggen prachtig (zie foto hiernaast). Echt verbluffend mooi. Lopen er golven en is de wind gunstig (geen of aflanding)? Dan is dit de plek om te zien. Niet zo druk als de andere stranden. Dit is de plek waar je van vroeg tot laat wilt blijven en surfen. Het heeft bovendien nog een beetje een hippie sfeer. Meer over Odeceixe.

Amoreia

Een minder bekende bestemming is Praia Amoreira. Leuk om heen te gaan voor de afwisseling. Niet veel bijzonders ten opzichte van het idyllische Odeceixe. Maar wel lekker dichtbij Aljezur. En knus dorpje, dat strak op een heuvel is neergezet.

Dining tip in Aljezur

En wil je lekker eten tegen een goede prijs? Ga naar restaurant Pont a Pé in Aljezur.

praia odeceixe family surf

Tonel Beach

tonel algarve surf

In Sagres ligt nog een goed surfstrand. Tonel Beach. Op het bijna uiterste puntje van de Algarve waar de westkust de zuidkust ontmoet.

Tonel ligt gericht op het Westen. Hier vind je dus vaak golven. Bij dikke swells voor de gemiddelde Nederlandse surfer te hoog, maar dan heb je de uitwijkmogelijkheid naar Mareta. Je hoeft dan alleen maar een grote parkeerplaats over te steken en je bent aan de zuidkust, bij Mareta.

Tonel is herkenbaar een de grote rots in ongeveer het midden. En is het vooral een spot voor intermediates en advanced surfers.

Wanneer kan je het beste bij Tonel surfen?

Tonel werkt het beste rond midtijd. Bij hoogtij kan er een backwash ontstaan, wat het surfen wat moeilijker kan maken. Op kleinere dagen (< 1 meter) natuurlijk ook prima voor beginners.

SURFEN AAN DE ZUIDKUST ALGARVE

Beliche

Beliche wordt wel gezien als één van de mooiste stranden in de Algarve. In het uitersre Zuidwest puntje van de Algarve

Met name bij laagtij tot midtij lopen de golven hier goed. Je moet dan wel een flink swell uit het westen hebben of een kleinere swell uit het zuiden.

Check ook specifieke pagina over surfen bij Beliche

beliche surf

SURFEN AAN DE ZUIDKUST ALGARVE

Zavial

zavial

Aan de zuidkust vind je Praia Zavial. En dus eerder genoemde Praia Mareta. Maar Praia Zavial spant de kroon. Het is een wat lokaler strand. Met één restaurantje. Aan de rechterkant van de baai start een mooie golf die naar rechts loopt.

Wanneer surfen bij Zavial?

Zavial is de bekendste spots aan de zuidkust van de Algarve. Bij een dikke Noordwest swell van meer dan 2,5 meter en een periode van meer dan 12 seconden gaat het hier los. Dan moet je echt wel kunnen surfen en barrels weten te pakken. Anders doen de locals het wel.

Komt de swell uit het zuiden of is de Noordswestwell onder de 2 meter dan zit je hier goed als intermediate. Ook weer een spot waar je goed zit rond midtij.

Check ook onze Zavial Surf Guide

Als je je in het water dicht tegen de rosten nestelt, kan je rustig op de golven wachten. En vervolgens één voor één de golven pakken.

Boca del Rio

Een plek in de buurt is Praia Boca do Rio. En die plek kan ook wel eens goed zijn. Zelden in de zomer. Vaker in de herfst en winter. Het ligt lekker afgelegen en is ook een goede plek om vrij te kamperen.

Praia da Luz

Wanneer loopt het lekker bij Praia da Luz?

Praia da Luz kan ook lekker lopen. Ook weer meer een winter surfspot dan een spot voor de zomer. De plek ziet er tropisch uit met de palmbomen langs het strand. De golven moeten dan wel minimaal uit het westen komen. Of de Noordwestdeining moet pittig zijn (zie Zavial). Wat dus in de winter wel voor kan komen natuurlijk. Het leuke van de zuidkust is, dat dit weer een andere sfeer heeft ten opzichte van de westkust.

Ook Praia da Luz heeft een point break, die alleen loopt bij de dikste swells. Aan de westkant van de baai. Maar er wordt vooral midden in de baai gesurft. Een redelijk relaxte golf. Dus voor beginners en intermediates uitstekend.

Check: surfen bij Praia da Luz

Meia Praia

surf meia praia

Op 5 minuten afstand van Lagos ligt Meia Praia. Een groot en lang strand waar het vaak flat is, maar lang niet altijd. Bij swells uit het Zuiden of dikke swells uit het westen/ noordwesten zit je hier goed. Mega hoog wordt het echt zelden.

Vooral tijdens midtij zijn de golven goed. Zijn er kleine golven en is het hoogtij dan is het vaak flat tijdens hoogwater.

Goede spot voor beginners en intermediates.

OVERNACHTEN IN DE ALGARVE

Bekijk hieronderde verschillende mogelijkheden om te overnachten in de Algarve. Van camper tot super knusse vakantiehuisjes.

Wil je wat anders? Kijk dan bij de Algarve selectie van Booking.com.

Camper huren in de Algarve

Voor wie lekker mobiel wil zijn, de warmte zoekt en wil surfen, hebben we een uitgelezen tip: boek een camper van Siesta Campers in de Algarve, Portugal.

Lees meer over camper huren in de Algarve.

SURFBOARD HUREN EN LES IN DE ALGARVE

Wil je een surfboard huren in de Algarve dan heb je er genoeg keuze. Lagos en Sagres hebben een overvloed aan surfshops.

Ontdek meer over het huren van een surfboard in de Algarve.

Vergelijk gratis goedkope vliegtickets naar Faro via Skyscanner.

Tips voor een surftrip in de Algarve

In de Algarve vind je ontelbare surfspots op een kleine afstand. Met elke plek zijn eigen karakter. En als er golven staan dan kan je kiezen of je voor de maximale golven gaat of de helft van de hoogte door naar een meer beschutte plek te gaan.

De logische tips luiden:

  • Stormriderguide mee.
  • Smartphone mee.
  • Windguru site en MagicSeaWeed App bij de hand.
  • Google Maps erbij.

En je bepaalt redelijk eenvoudig je richting.

Check hier nog even wanneer / welke maand je het beste waar in Portugal kunt surfen.

Video: wintersurf in de Algarve

Meest gelezen berichten over de Algarve en Portugal

Verdrinken is een bedrieglijk stille gebeurtenis

0
Dit artikel is vertaald met hulp van Marjoleine Roozendaal. Het oorspronkelijke bericht is geschreven door Mario Vittone. Deel het vooral. Ieder haar verdrinken er...

Zeewatertemperatuur Noordzee

0
Temperatuur zeewater Noordzee kan oplopen tot boven de 20 graden! En in de winter dalen tot 3 graden. Op dit moment is het Noordzee water rond...

7 Franse surfspots voor beginnende surfers

1
Begin je met golsurfen en zin in de Franse golven? Ontdek dan hier de beste surfspots van Frankrijk om als beginners lekker te kunnen surfen. Maar ook om progressie te kunnen maken. Lees meer.

Surf campings in Frankrijk

1
Met je tent en surfboard aan de Atlantische kust Het grote campingland voor Nederlanders; Frankrijk. Met onvoorstelbaar veel campings langs de hele kust. En ook zat...

Wetsuit in Nederland? Welke dikte kies je dan wanneer?

0
Welke wetsuit dikte bij welke temperatuur Ontdek op deze pagina De temperatuur tabel en dikte wetsuit Welk wetsuit heb je nu nodig? Tips om een...

Surfen in Normandië

1
Surfspots in Normandië Natuurlijk kan je in heel Frankrijk surfen. En Normandië is geen uitzondering. Hieronder vind je bekende surfspots in Normandië. En wellicht wat onbekende....

FAQs

Hoe warm is het water in de Algarve?

Het water van de oceaan is relatief warm is. Een graad of 22 in oktober en 15 graden in de winter.

Wat zijn de beste surf spots in de Algarve?

Er zijn tal van surf spots voor elk niveau. In het noorden van de Algarve heb je bijvoorbeeld Odeceixe en Arrifana. Aan de zuidkust vind je Praia Zavial en Praia da Luz. We hebben alle surf spots op een rij gezet.

Waar kan je een surfboard huren in de Algarve?

Wil je een surfboard huren in de Algarve dan heb je er genoeg keuze. Lagos en Sagres hebben een overvloed aan surfshops.