Hoe gaat een wintersportgebied om met duurzaamheid?

Betreed de wereld van de Alpen, waarachter een duurzaamheidsverhaal schuilgaat dat de winterse magie nog specialer maakt. Skigebieden werken met innovatieve technologie. Ontdek met ons de geheimen achter technische sneeuw, de precisie van sneeuwkanonnen en de digitale optimalisatie van pistes. Duurzaamheid is diep geworteld in de Alpen. We duiken dieper in wat in een skigebied gebeurt. Hoe duurzaam ben je bezig wanneer je eenmaal op wintersport bent? Lees hier de verrassende inzichten achter de schermen.

Hoe duurzaam is technische sneeuw?

Een punt in duurzaamheidsdiscussies is de vraag naar de duurzaamheid van technische sneeuw (kunstsneeuw in de volksmond). Wanneer je de processen achter de sneeuwkanonnen snapt, krijg je hier meer duidelijkheid over. Hoe vaak worden ze gebruikt? Hoeveel water kost het?

Waarschijnlijk heb je tijdens je vakantie wel zo’n meer gezien in het skigebied. Hier wordt het water gekoeld door koude omgevingslucht aan te zuigen waardoor het minder energie kost om het water naar een vriespunt te krijgen. De pompen in het pompstation zorgen ervoor dat de waterdruk in elk deel van het gebied kloppend is. Zo is boven in het gebied meer druk nodig om het water daar te krijgen en sneeuw te produceren.

Technische sneeuw is van essentieel belang. Natuurlijke sneeuw is prachtig, maar voor skiën hebben we betrouwbare sneeuw nodig. De technische sneeuw beschermt onder andere de bodem. Het vormt een degelijke basis waar natuurlijke sneeuw goed op blijft liggen. Het water is van drinkwaterkwaliteit, dus daar zitten geen chemicaliën in. Als de sneeuw smelt heeft dat geen schadelijke uitwerking op de natuur. Het skigebied zorgt ervoor dat het nooit te veel water gebruikt. En overtollig water wordt opgeslagen voor droge periodes in de zomer.

Voor kunstsneeuw leent het skigebied water van de natuur. Na de winter komt het terug in de waterkringloop.

Sneeuwkanonnen en pistenbully’s: Achter de schermen

Bij de pistedienst wordt alles digitaal beheerd. Geavanceerde technologieën zoals GPS optimaliseren de sneeuwhoeveelheid op elke vierkante meter van de berg. Dit gebeurt door zowel historische gegevens als actuele metingen van pistenbully’s die door het gebied rijden. Deze livedata verwerkt de pistendienst en daarmee sturen zij de sneeuwkanonnen aan. Dit zorgt ervoor dat er geen energie verspild wordt aan sneeuwproductie op plekken waar al genoeg sneeuw is.

Groene energie in de bergen

Groene energie in dorpen en skigebieden neemt meer en meer toe. Zonneparken en waterkrachtcentrales spelen een cruciale rol. Een voorbeeld hiervan is een lokaal zonnepark in Flachau en een waterkrachtcentrale in St. Johann, onderdeel van de Skiwelt Amadé. De combinatie van zon, wind en waterkracht maakt deze regio zelfvoorzienend op het gebied van energie. Hotels en liftinstallaties draaien op groene energie, waardoor de CO2 emissie minimaal is.

Conclusie: duurzaamheid achter de winterse magie

Deze reis achter de schermen onthult dat duurzaamheid diep geworteld is in de Alpen. Technische sneeuw is op basis van water uit de natuur. In het voorjaar komt het terug als smeltwater waardoor het volledig duurzaam is. Hoewel vakantiegangers weinig merken van deze inspanningen, werken skigebieden achter de schermen hard aan een duurzame toekomst. In een volgend blog gaan we dieper in op andere duurzame initiatieven, zowel in de winter als in de zomer, met een focus op duurzame eetgewoonten tijdens de lunch op de berg.

Hier vind je een overzicht van al onze artikelen over ecologisch wintersporten.