Duurzaamheid en wintersport: een uitdagende combinatie. Hoewel we allemaal graag zouden zien dat wintersportactiviteiten milieuvriendelijker worden, blijft het een complexe kwestie. Het transport naar wintersportbestemmingen belast het milieu, en de skigebieden zelf hebben aanzienlijke gevolgen voor de natuur in de bergen. Gaan wintersport en duurzaamheid samen? Sommigen beschouwen duurzaam wintersporten zelfs als een utopie. Hoewel het waarschijnlijk nooit volledig klimaatneutraal zal zijn, zien we wel een verschuiving. Termen als ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ vallen steeds vaker in de wintersportbranche. Het is echter niet nodig om op de branche te wachten; er zijn ook stappen die je als individu kunt nemen. De keuze van je bestemming en het verminderen van je ecologische voetafdruk zijn manieren om duurzaamheid in de wintersport te bevorderen.

Milieuonvriendelijke aspecten van wintersport

Voordat we ingaan op tips voor duurzaam wintersporten, is het belangrijk om de grootste milieu-uitdagingen te benoemen. Vervoersmiddelen stoten aanzienlijke hoeveelheden uit. Het verschilt uiteraard per vervoersmiddel wat de meeste emissie geeft. Vliegen is het meest belastend, waar de trein juist het minste is. Skigebieden zelf hebben hoge energieverbruikscijfers, inclusief hotels. Je ziet daarom steeds meer initiatieven om hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en wind- en waterkracht te benutten. Waterverbruik, vooral voor installaties voor kunstsneeuw, draagt ook bij aan de belasting van het milieu. Het aanleggen van pistes in natuurgebieden kan leiden tot ontbossing en verhoogde risico’s op natuurrampen zoals modderstromen en lawines.

Duurzaam op wintersport: 5 tips

Wij geven hier vijf tips om duurzamer op wintersport te gaan:

  1. Duurzamer vervoer naar de wintersport: Kies voor een milieuvriendelijk vervoersmiddel. De trein is veruit het minst belastend voor het milieu en bovendien ook nog heel comfortabel. Een busreis heeft per persoon ook een stuk kleinere impact op het milieu. Wanneer je toch met de auto gaat is de keuze voor een elektrische auto de beste. En huur ter plekke je materiaal, zodat je geen dakkoffer nodig hebt. Scheelt minimaal 10% in je brandstofverbruik.
  2. Duurzame skigebieden: Kies bestemmingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, zoals de “Alpine Pearls” skigebieden die voldoen aan strenge milieueisen. Dit zijn nu nog wat kleinere en onbekendere gebieden zoals Hinterstoder en Werfenwang in Oostenrijk, of Chamois en Moos im Passeiertal in Italië.
  3. Duurzaam materiaal – hardware: Ga bewust om met ski- of snowboardmateriaal door reparaties uit te voeren in plaats van nieuw materiaal aan te schaffen. Vrijwel alle A-merken denken tegenwoordig na over hoe zij hun productieproces kunnen verduurzamen. Lees hier hoe Niche Snowboards dat doet.
  4. Duurzame kleding: Het aanbod van merken dat duurzaamheid op 1 heeft staan groeit jaarlijks. Picture Organic, Vaudé en Super Natural zijn maar enkele voorbeelden van merken die werken met zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Daarnaast organiseert Bever al meerdere jaren ‘Groene vrijdag’. Deze valt op black Friday en dan kun je kleding en schoenen laten repareren waardoor je de levensduur verlengt.
  5. Duurzamere levenshouding: Ruim je afval op en vermijd bijvoorbeeld het achterlaten van sigarettenpeuken. Kies voor duurzaamheid boven gemak. Maar ook een warmere outfit i.p.v. de verwarming hoger draagt bij. En hoewel een elektrische radiator minder romantisch is, heeft dat wel de voorkeur boven een haardvuur..

Tot slot – gezondheid versus duurzaamheid

Het gezondheidseffect van plezier hebben, ontspannen en bewegen tijdens wintersport is niet te onderschatten. Duurzaamheid in wintersport is een gezamenlijke inspanning, waarbij bewuste keuzes en gedragsverandering een positieve impact kunnen hebben op het milieu.