Veilig off piste gaan en freeriden

Skiën buiten de pistes, of off-piste skiën, freeriden, is fantastisch. Het brengtzowel avontuur als risico’s met zich mee. Dus je hebt wel met een paar zaken rekening te houden.

We sommen er 10 voor je op.

  1. Off-Piste definitie en terrain: Off-piste kan variëren van gebieden direct naast geprepareerde pistes tot ongecontroleerd terrein in de vrije natuur. Het terrein is onderverdeeld in drie types: simpel, uitdagend en complex. Elk type vereist verschillende niveaus van kennis en voorbereiding.
  2. Lawinegevaar: Het merendeel van lawines wordt veroorzaakt door de wintersporters zelf, voornamelijk door het raken van zogenaamde ‘hot spots’ op hellingen met een hellingshoek groter dan dertig graden. Het is cruciaal om de volledige lawinegevaarlijke helling te vermijden. Check ook alles over lawines en lawinegevaar.
  3. Omgevingsbewustzijn: Controleer altijd het weer en de sneeuwcondities voordat je gaat skiën of snowboarden. Zorg ervoor dat je alleen vertrekt bij goed zicht en dat dit zicht ook goed blijft, aangezien het in de bergen gemakkelijk is om te verdwalen, zelfs dicht bij de piste. Wat betreft lawinegevaar, is het essentieel om het dagelijkse lawinebulletin te lezen, dat vaak bij skiliften of via vlaggen die het lawinerisico aangeven, beschikbaar is. Gebruik ook lawine-apps, zoals die van Méteo France Montagne of Snowsafe voor Oostenrijk, voor actuele informatie.
  4. Berggids: Of je nu voor het eerst off piste gaat of gebvorders bent, overweeg een gids. Zeker als je het gebied niet goed kent en/ of weinig ervaring hebt meet freeriden. Uit onze eigen ervaring zorgt dit voor veel meer onstspannenheid, plezier en vooral veiligheid.
  5. Off-Piste materiaal – De Drie-Eenheid: Zorg dat je over de 3 eenheid beschikt. Dit omvat een pieper/LVS (Lawinepieper), sonde en schep. Deze uitrusting is essentieel om lawineslachtoffers te lokaliseren en te redden. Elk lid van een groep moet deze uitrusting bij zich hebben en weten hoe deze te gebruiken. Check ook de lawine uitrusting, wat heb je nodig?. Zorg er wel voor dat je weet hoe dit werkt. Hiervoor kan je in veel gebiedeen ook korte (en langere) cursussen volgen, zoals we zelf bij de Bielerhohe deden.
  6. Lawine-Airbag: Dit is een aanvullend veiligheidsitem naast de 3 eenheid. Een lawine airbag zorgt ervoor dat je op de sneeuw blijft drijven in het geval van een lawine, waardoor de kans op bedolven raken vermindert. In het geval dat je toch onder de sneeuw raakt zorgt de airbag voor ademruimte.
  7. Respect voor de Natuur: Houd rekening met de lokale flora en fauna. Veel skigebieden hebben rustzones voor wild om de dieren niet te storen, wat cruciaal is voor hun overleving in de winter. Borden met Walsdschütz of Respektiere die Tiere zie je vrij veel in Oostenrijk.
  8. Toerskiën in Skigebieden: Wees je bewust van de regels en veiligheid bij het toerskiën in skigebieden, vooral met betrekking tot het omgaan met pistebullies en speciale corridors voor toerskiërs. Meer over toerskien.
  9. Off-Piste Kennis en Training: Overweeg het volgen van workshops over lawinekunde en training in het gebruik van de drie-eenheid voor een dieper begrip van off-piste veiligheid. Dat kan bijvoorbeeld hier.
  10. Noodnummers: Zorg dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt, zodat je in geval van nood hulpdiensten kunt inschakelen.cHoewel het mogelijk is om 112 te bellen, kan het efficiënter zijn om direct contact op te nemen met de lokale hulpdiensten in het gebied waar je je bevindt. Sla daarom vooraf het nummer of de bijbehorende app op in je telefoon.

Door deze uitgebreide maatregelen in acht te nemen, kunnen off-piste skiërs en snowboarders hun veiligheid aanzienlijk verhogen en genieten van de prachtige, ongerepte gebieden buiten de gebaande paden.