Hoe surfen je sterker maaktsuzanne vd broek podcast

Wat doet surfen met je? Wat doet water met je? Suzanne van den Broek van het Surf Project is net terug van het Surftherapy Symposium in California (USA) en geeft onder andere antwoord op deze vragen.
En nog meer, zoals hoe jij kan profiteren van het surfen.
Check de podcast hieronder.

Bepaal hieronder hoe jij er naar wilt luisteren:

Of kijk en luister via Youtube

Show notes psychologische effect van surfen

0:55: Suzanne, wat is surftherapie eigenlijk?

2:03: Vertel eens wie je bent? Nou, ik ben Suzanne van den Broek. In 2015 gestart met het Surf Project. We geven surfles aan kinderen met ADHD, Down of Autisme. Door mee te doen aan zo’n stoere sport als surfen kunnen de kinderen zelfvertrouwen krijgen.

3:35: Surfen is niet per sé staand surfen. Als ze maar met een goed gevoel naar huis gaan.

4:15: Het Surf Project geeft 1 op 1 begeleiding in het water voor 120 kinderen. En er zijn 250 vrijwilligers bij betrokken. Veel vrijwillgers surfen, maar niet iedereen. Het is bizar om te zien hoeveel mensen affiniteit hebben met de doelgroep én surfen.

Er is echt een community ontstaan.

6:20: Je was in Californië. Waarom was je daar? Suzanne: daar was een symposium van de International Surf Therapy organization (ISTO). Het neusje van de zalm was daar aanwezig. Sinds 2018 is het Surf Project daar aangesloten.

7:40 Waarom was het daar vet? Je voelde bij binnenkomst 30 organisaties vanuit de hele wereld. Iedereen zit daar met dezelfde passie. We kregen gelijk kippenvel. Iedereen zit daar met hetzelfde doel. Vanuit de hele wereld.

8:55: “Surftherapie is mijn surftherapie”

9:05: Nog gesurft daar? Ja. *big smile” En met dolfijnen gesurft *bigger smile*

10:25: Wil nog even teruggrijpen wat indruk maakte. De oprichters vertelden hun verhaal. Want dat hebben ze allemaal. Die eerlijke oprichtersverhalen werden gedeeld met elkaar.

11:50: Voordat ik het Surf project oprichtte zat ik zelf in enigszins knoop met wat ik met m’n carriere wilde als opgeleide ontwikkelingspsychologe. Maar er werden daar zoveel verhalen gedeeld. Mensen die iemand verloren zijn. En bijvoorbeeld een man met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), die alles kan vergeten in het water. En dat nu organiseert voor anderen met PTSS.

13:18: Van die 30 organisaties waren er 4 uit Nederland: Surftherapie.nl, Surfivor, Surf & Durf en wij dus van het Surf Project.

14:30: Hoe was het om tussen de top van de wereldwijde surf te zitten? En je zat zelf in een panel. Jij en jullie onderzoekster Hanneke. Hoe was dat?

Het was een veilige omgeving. Dat was vooral mooi om te merken. Het maakte niet uit of je onderzoeker, oprichter of surfpro was. Zelf zat ik panel met de women pioneers of surf therapy; Hoe ervaar je het als vrouw in een male-dominated sport? In Afrika is dat bijvoorbeeld echt wel een ding.

17:50: En als je groter wordt, verwijder je steeds meer van de zee. Iedereen wilt wat van je. Een oprichtster zei:

“I gave away so many waves.”

Zelf ben ik dit jaar ook weer meer het water ingegaan met de kinderen. En dit hoorde je ook bij de andere vrouwen. Je moet goed in de gaten houden waarom je de organisatie hebt opgericht.

20:20: Surf Project richt zich op kinderen. Kan je voorbeelden noemen van andere doelgroepen waar surftherapie wordt ingezet? De Jimmy Miller Foundation richt zich op PTSS, en AMP Surf richt zich op mensen met een fysieke beperking (met amputaties), En Waves for Change richt zich op kinderen uit achterstandwijken in Zuid Afrika. Ook mensen met een depressie komen er surfen.

21:25: In Engeland wordt surftherapie al voorgeschreven door artsen. Zelf werken we samen met Triversum (centrum voor kinder- en jeugdpyschiatrie). Zij verwijzen kinderen door naar het Surf Project als onderdeel van de behandeling!

22:10: Welke resultaten haal je er uit? Wat geef je de kinderen mee?

We kijken in ons onderzoek naar kwaliteit van leven. Uit het onderzoek komt naar voren dat het positief werkt voor het zelftrouwen van de kinderen. En dat het goed werkt voor hun sociale contacten. Zowel op school als thuis. We horen zelfs, dat een ouder met haar kind voor het eerst de slappe lach kreeg. En dat een kind zich sterk genoeg voelde om te zeggen: ik wil de booschappen wel tillen.

25:50: Maar voor elke surfer is surfen goed. Wat je hoort is dat surfen meditatief is. Dat je alles kan vergeten in het water. Als je hier nog meer bewust mee bezig gaat, kan het je gevoel van ontspanning en de wereld beter aan kunnen vergroten.

27:30: Het boek Blue Mind beschrijft wat water met je doet. Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water.

“Als je het water in gaat voelt dat als thuiskomen.”

Je hoeft dus niet eens te surfen. Bij water in de buurt zijn heeft al een helend effect.

28:20: Ook Aaron Chang was bij het symposium in Calfornië. Die heeft de mooiste platen gemaakt van golven van water van surfers. Zijn foto’s hangen ook in ziekenhuizen. Voor het rustgevende karakter

29:50: Wat neem je mee uit Californie? We nemen het trotse gevoel over het Surf Project mee, van waar we staan. Tijdens een surftherapie sessie op het strand daar zag ik hoe ver wij al staan qua organisatie. Er is ook veel te leren, zoals het feit dat meer lessen geven aan de kinderen nog beter voor ze is. En we hebben ISTO Europe opgericht. Dit maakt het haalbaarder om vaker best practices te delen.

Voor de toekomst gaan we dan ook niet zozeer meer locaties openen, maar meer lessen geven aan de kinderen. Want dan wordt het effect nog groter. Daarnaast willen we in de toekomst een winterprogramma opzetten.

33:30: En we gaan meer onderzoek doen. Waar ik echt naar uitkijk is dat er in 2020 een Global Journey uitkomt over Surf Therapy. Er komen ongeveer 15 wetenschappelijke artikelen in, die vanuit de hele wereld zijn ingezonden.

En het onderzoek van collega, psycholoog en onderzoeker Hanneke komt hier zeer waarschijnlijk ook in.

35:50: Supertrots dat we als Nederland zo’n positie hebben. En laten we het onderzoek in een volgende podcast bespreken.

36:30: Laat ons weten als je meer wilt weten over surf therapie.

36:50: Einde podcats.

Links uit de show

Surf Project

Surftherapie

International Surf Therapy Organization

Aaron Chang

Triversum

Boek: Blue Mind

Foto header: Niels Schenk

  • Waar moeten we het de volgende keer over hebben? Laat het ons weten in de comments
  • Vond je deze editie ok? Laat een korte review achter op bv Spotify.
Vorig artikelSurfregels | Surftips podcast #15
Volgend artikelNienke Duinmeijer in de surftips podcast | #17
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.