September is begonnen. En dat is goed nieuws voor surfers in Europa. En ook voor Nederland geldt dat dan de kans op goede golven groter is.

De orkanen op de Atlantische oceaan hebben hier mee te maken.

Hieronder lees je

  • In welke periode ontstaan Orkanen
  • Hoe onstaan ze?
  • Hoe zorgen orkanen voor golven?
  • Welke impact hebben ze op de Nederlandse surf?
  • Hoe kan je er rekening mee houden voor je eigen surftrip?

Orkaan? Slecht nieuws

Orkanen brengen vaak slecht nieuws. Zoals recent orkaan Fion, een orkaan van categorie 4. Fiona is in Puerto Rico aan land gegaan, waardoor grote stroomonderbrekingen zijn ontstaan en ten minste vier mensen zijn omgekomen.

Wanneer ontstaan orkanen?

In september onstaan gemiddeld genomen de meeste orkanen op de Atlantische oceaan ten opzichte van de andere maanden in het jaar.

Zie ook dit plaatje:

hurricane season atlantic

Bron: Wikipedia

Hoe ontstaat een orkaan?

Warm water, vochtige warme lucht en lichte bovenwinden zijn de belangrijkste ingrediënten voor de vorming van orkanen. Orkanen ontstaan wanneer massa’s warme, vochtige lucht van oceaanoppervlakken snel opstijgen en in botsing komen met massa’s koelere lucht.

Hoe zorgt een orkaan voor golven?

Orkaan Fiona zorgt ook voor golven die naar de Amerikaanse oostkust worden gestuurd. Deze golven trekken daarna noordwaarts. In de aantal dagen dat de orkaan actief is, zal deze een langdurige deining genereren, die dwars door de Noord-Atlantische Oceaan trekt en grofweg een week later aankomt in West Europa.

Zo ziet het pad van Fiona er uit

Fiona orkaan

Bron: Alpenweerman.nl

Ierland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Portugal krijgen dan deze golven die dus van heel ver (duizenden kilometers) zijn ontstaan. In het geval van Fiona werden golven van ruim 2 meter voorspeld bij 20 seconden met een aanlandige wind. In Frankrijk en Portugal zal het waarschijnlijk kleiner zijn (1 meter en bij 18 seconden) met nauwelijks wind of zelfs offshore.

Hier zie je de surf forecast voor een aantal surf spots in Europa.

Ten eerste Ericeira (check ook onze surfgids voor Ericeira). Dinsdag is het aan met 18 seconden swell. De wind is wel een dingetje.

surf forecast ericeira

En check Anchor Point in Marokko (lees hier meer over surfen in Marokko). Dinsdag zouden wij hier wel in het water willen liggen.

surf forecast marokko

Deze orkanen onstaan dus vaak vanaf september en blijven elkaar opvolgen. Europa krijgt dus regelmatig een periode van golven die van ver komen.

In één oogopslag de surf voorspelling voor Europa zien?

Check deze pagina van surf-escape.com. Hier vind je voor de meest bekende surf spots in Europa de voorspelling. Van Noorwegen tot en met Marokko.

Impact op Nederland?

Ook voor Nederland kan dat gunstig uitpakken. De lange afstand swells kunnen langs Schotland trekken en zelfs een stuk in de Noordzee komen. Dan krijgen we de “leftovers” van zo’n orkaan. Doorgaan moeten wij het vooral hebben van een Noord/Noordwest swell die ontstaan door bv een storm bij Spitsbergen en dan golven onze kant op stuurt.

Als we dan hier een aflandige wind hebben, wordt het ook in Nederland episch. Zoals hier in IJmuiden op 27 september 2020.

ijmuiden surf 27 september 2020

Hoe rekenen houden met orkanen voor het plannen van je surftrip?

Niet dat we kant en klare tips hiervoor hebben. Want er is geen lineair model voor, maar zelf kijken we wel altijd naar de orkanen die aan de andere kant van de oceaan ontstaan voordat we op surftrip gaan. Het geeft namelijk wel een eerste beeld.

Sowieso gaan we altijd op surftrip in het najaar in Europa. Omdat de kans op goede golven gewoon heel groot is. En het water nog relatief warm is.

We kijken dan dus naar de orkaanactiviteit die ver weg ontstaat. Om een beetje een gevoel te krijgen of er golven gaan komen.

Maar, het kan dan nog alle kanten op gaan.

De orkaan en de depressie die ontstaat kan ook richting Canada/ Groenland trekken en dan enigszins oplossen. Of juist Zuidwaarts, richting bijvoorbeeld Marokko. Dan profiteer je als surfer niet zo van de golven die uit de orkaan zijn ontstaan.

Voor een eerste beeld dus echt wel handig. Ook om de “stoke” op te voeren. Garanties geeft het niet.

Al met al zet het orkaanseizoen de swellmotor goed aan. En kan je vanaf september mooie surfactie in Europa verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.