Surfen in Portugal

Ontdek de 21 beste surfspots in Portugal voor je surfvakantie.

portugal surfen

Tonel Beach - Algarve

Portugal ligt in het uiterste Zuidwesten van Europa. Het is onderdeel van het Iberisch schiereiland. Portugal wordt begrenst door de Atlantische Oceaan aan de west- en zuidkant. Dit betekent dat Portugal rijk is aan golven.

De Atlantische eilanden (de Azoren en Madeira) behoren ook tot Portugal. Deze eilanden zijn bij het grote publiek minder bekend om het surfen.

Portugal heeft een mediterraans klimaat en is één van de warmste landen van Europa.

Prima surfweer gegarandeerd dus. Ideaal voor je surfvakantie.

Om het surfen goed voor je te schetsen delen we Portugal eerst op in 3 regio’s:

  1. Noord Portugal, omgeving tussen Porto en Lissabon
  2. West Portugal, de Alentejo en Noord Algarve
  3. De Algarve

De bekendste surfspots per regio.

Noord Portugal heeft niet super veel bekende surfpots om te golfsurfen. Wel hele goede. Wij hebben gekozen voor Matoshinos.

In het midden van Portugal wemelt het van world class surfspots. Denk aan Peniche en Ericeira.

De Algarve heeft ook hele vette spots. Carrapateira is bekend bij veel surftoeristen. En Sagres is de plek bij dikke swells, omdat je dan beschutting kunt zoeken.

Matosinhos is de surfspot van de stad. Een uitstekende golf om te surfen, voordat je Porto gaat bekijken.

Kan dus best een ideale combinatie zijn van een citytrip en een surftrip. In de buurt van Matoshinos heb je overigens heerlijke visrestaurantjes.

Iets ten zuiden van Porto vind je Peniche.

Wellicht een van de bekendste plekken om te surfen in Portugal. In Peniche vind je veel surfkampen. Duitse en Nederlandse surfvakanties gaan vaak naar deze regio, omdat je er goede golven hebt én je veel keuze hebt waar je gaat surfen. Peniche is namelijk een klein schiereiland, dat dus uitsteekt in de oceaan. En je hebt er diverse bekende en hele goede breaks die dichtbij elkaar liggen.

Zo is er ten noorden van Peniche de surfspot Baleal. Dat het vooral van golven uit het westen tot noorden moet hebben. En wind uit het zuiden.

En direct onder Peniche vind je Molho Leste, dat golven uit het het zuiden en westen moet hebben, maar wind uit het noorden. Een paar stappen zuidwaarts van Molho leste vind je Subertubos. De naam zegt het al. Hier vind je barrels. Het is een snelle, holle golf. Hier worden vaak wedstrijden gehouden.

Ontdek hier een itgebreide omschrijving over: surfen in Peniche.

Ericeira ligt een uurtje rijden ten noorden van Lissabon.

Het is een mooie kustplaats. Een vissersdorpje ook. In het dorpje zelf is het goed toeven. Witte huisjes maken het echt het Portugal uit de boekjes. Je hebt er ook kleine strandjes in het plaatsje zelf. Sowieso een ideale vakantiebestemming dus.

De echte surfspots liggen echter rondom het dorp. Waarbij de bekendste toch wel Ribeira D’ilhas is. Komen de golven uit westelijke richting (zuidwest en noordwest is ook uitstekend) en de wind uit het land. Dan kan je hier los gaan. Een top golf, die over een rif breekt. Maar de golf is goed te doen, als je al een beetje ervaring hebt. Ribeira D’Ilhas ligt iets ten noorden van Ericeira.

Carrapateira ligt aan de westkust in de Algarve.

Carrapateira heeft een enorm strand. Het enige nadeel hier is de wind. Indien er een beetje onshore wind staat gaat de lijn uit de golven. En de wind is vrij vaak aanwezig. Maar als de wind gunstig is, is het hier heerlijk surfen. Niet voor niets heb je hier veel surfcamps en – scholen.

Sagres ligt helemaal op het zuidwestelijkste puntje van de Algarve.

Dit is een mooie plek. Je loopt in 5 minuten van Tonel beach naar Mareta. En hebt dan direct te maken met andere omstandigheden. In de ochtend surf je bij Tonel als de wind daar goed is. Als de wind erin komt loop je over de parkeerplaats en de cliffs naar Mareta en duik je daar het water in.

Overig Portugese surfspots

Ontdek hieronder nog veel meer surfspots in Portugal.

Surfspot 6: Nazaré

Reusachtige golven mogelijk

Ten zuiden van Porto vind je een big wave spot. Hier is het record gevestigd en de hoogste golf ooit bereden. Een golf zo hoog als een gemiddeld kantoorgebouw.

Wil je zien, hoe dat er uit ziet? Check dan deze video.

Nazaré zelf is een authentiek vissersplaatsje. Maar doordat voor de kust van Nazaré een diepe geul ligt, worden de golven hier fors opgestuwd voor ze tegen de kust slaan. Hoge en krachtige golven dus.

Surfspot nummer 7: Foz De Lizandro

Ten zuiden van Ericeria vind je Foz De Lizandro. Meer een beach break. Maar omdat een rivier hier uitmondt in zee, liggen er goede banken waarop de golven goed breken. Het is rustiger in Foz. Dat is het grote voordeel. De golven zijn ook net ietsje minder. Tenminste, vergeleken bij de mooie condities die Ribeira D’ilhas kan hebben.

Als het loopt bij Ericeira, dan loopt het. Zoals deze video laat zien:
Geinteresseerd in Ericeira? Check dan het Ericeira Surf House.

Surfspots bij Lissabon

Lissabon is omgeven door relatief veel surfspots. Veel locals surfen hier. Dus is het ook snel druk. Zeker in de weekenden. De 4 bekendste surfspots bij Lissabon zijn:

8. Carcavelos

9. Guincho (vooral bekend voor het windsurfen),

10. Bolina

11. Monte Estoril

Deze spots werken vooral goed met een fikse deining uit het zuidwesten en wind uit het noordoosten.

Golven pakken in de Alentejo en Noord Algarve

Nu komen we in de wat warmere streken. Zowel wat betreft de buitenlucht temperatuur als het zeewater.

De bekendste plekken zijn 12. Sao Torpes, 13. Odeceixe en 14. Amoreira.

12. Sao Torpes

Sao Torpes ziet er in eerste instantie niet zo flitsend uit. Het is een gemiddelde beach break waar iedere surfer zich wel op zal vermaken. Maar iets ten zuiden van Sao Torpes loont het om wat weggetjes naar de kust in te slaan. Je vindt dan zomaar een surfspot waar je met slechts een paar andere locals veel betere golven kunt surfen.

13. Odeceixe

Odeceixe is prachtig. Niet voor niets heeft een award gewonnen. Het wordt gezien als één van de mooiste stranden van Portugal. Odeceixe vangt redelijk veel golven op. De “golf zekerheid” is dus groot. De kwaliteit is niet super, maar nog steeds erg goed vergeleken met wat wij Nederlanders gewend zijn natuurlijk. Odeceixe wordt wel gezien als een hippie dorpje. Wat je daarvan merkt, is dat er een relaxte sfeer hangt.

14. Amoreira

Amoreira is een plek om te zijn tijdens laagwater. Het moet het hebben van de banken die door de rivier gevormd worden. Het voordeel is dat het er vaak rustig is.

Golfsurfen in de Algarve

Warm water!

Waar de westkust van Portugal te maken heeft met een koude stroom van de Atlantische Oceaan, wordt het water bij de Algarve goed verwarmd door de zon. En surf je hier in de zomer gewoon in je boardshorts of bikini.

Het grote voordeel van de Algarve is, dat de Algarve een scherpe hoekt maakt. De Algarve heeft nog een stuk westkust waar je kunt golfsurfen en de lange zuidkust waar je kunt surfen.

Aan de westkust vind je onder andere de surfpots:

15. Arrifana

16. Praia do Amado

17. Tonel Beach (in Sagres).

En aan de zuidkust vind je bijvoorbeeld:

18. Mareta (in Sagres)

19. Zavial

20. Praia da Luz

21. Tavira (helemaal in het oosten)

15. Arrifana en 16. Praia do Amado

Arrifana en Praia do Amado zijn plaatjes. Mooie stranden. Vaak goede golven. Helaas ook veek surfvakanties en dus surfkampen die daar les geven. Dus het kan druk zijn. Toch zijn er altijd wel golven voor iedereen is. En loont het vaak om vroeg in het water te zijn.

Sagres met 17. Tonel Beach en 18. Mareta

Sagres ligt helemaal op het zuidwestelijkste puntje van de Algarve. Dit is een mooie plek. Je loopt in 5 minuten van Tonel beach naar Mareta. En hebt dan direct te maken met andere omstandigheden. In de ochtend surf je bij Tonel als de wind daar goed is. Als de wind erin komt loop je over de parkeerplaats en de cliffs naar Mareta en duik je daar het water in.

19. Zavial

Zavial is een meer rustige surfspot. En pikt aardig wat swell op. En je vindt hier meer locals. Golfsurfen in een pittoreske omgeving. De  meest uitdagende golf loopt naar rechts. En start dicht tegen de rotsen aan. Als de golven echt goed doorkomen dan wemelt het van de locals en wordt het lastig je golf te pakken. Rijd dan even wat rond in de omgeving om een andere plek te vinden om te golfsurfen.

20. Praia da Luz

Praia da Luz heeft dezelfde omstandigheden als Zavial nodig. Een goede plek om te checken als Zavial vol met locals ligt.

21. Tavira

Tavira moet het van de Levante wind hebben. Het is er eigenlijk altijd onshore. Golfsurfen is hier niet super. Windsurfen wel.

Wil je meer over de Algarve weten, check dan onze Roadtrip door de Algarve.

Surfvakantie in Portugal. Wanneer kan je het beste gaan?

Het zijn de wintermaanden waarin Portugal los gaat. Vanaf november tot en met februari is er continu aanvoer van golven. Dit geldt eigenlijk voor de hele kust van Portugal. De wind zit dan ook gemiddeld vaker in de goede hoek. November en december kennen dan vaak wat extra wind en zelfs wat regen.

Surfen-Noord-Portugal

Surfen in Portugal voor beginners

Portugal is perfect voor beginners. Maar niet overal. En niet altijd. Een paar tips voor als je een beginnende surfer bent.

Als vuistregel kan je aannemen dat de Zuidwest kust van Portugal (de Algarve) één van de beste regio’s is om te leren surfen. Hier heb je makkelijker de keus om kleinere golven te pakken, wat voor beginners wel zo prettig is.

Aan de westkust kun je het ook leren. Maar bedenk goed dat de golven hier krachtig kunnen zijn en de stroming vaak sterk is. Kijk goed wat andere surfers doen. Het beste is om les te nemen bij een plaatselijke surfschool. In Odeceixe zit een goede surfschool.

De surfschool is gelegen op het strand van Odeceixe waar ook de lessen worden gegeven en surf- , bodyboards en wetsuits worden verhuurd. De lessen starten twee keer per dag. De ochtend sessie begint om 11.00 uur. De middagles is om 16.00 uur.

Surf video’s Portugal

En check deze video

Tips voor overnachting in Portugal

Siesta Campers

siesta campersAlle vrijheid met een camper. Dit Engelse stel verhuurt perfecte VW campers. Van die oude (T2) en die nieuwe (T5). Een feest om zo Portugal te ontdekken.

Ontdek meer over Siesta Campers

Casa Moinho in Odeceixe

casa moinhoEen heerlijk verblijf. Zeker voor stelletjes en gezinnen. In oude molenhuisjes vind je alle rust. Vlakbij één van de mooiste stranden. Ook voor kinderen super geschikt.

Direct naar de site

Ericeira Surf House

De tuin van Ericeira Surf HouseNog vrij nieuw. Maar wat mooi. En vlakbij geweldige surfstranden, zoals Ribeira D’ilhas. Een dikke aanrader dus.

Lees meer over dit Surf House

Ontdek nog veel meer tips

1,515FansLike
469VolgersVolg
6AbonneesAbonneer