Een surfvakantie in de Algarve is een feest. Portugal is bijna altijd gezegend met goede golven. Met wereldberoemde bestemmingen zoals Supertubos en Ribiera D’Ilhas aan de westkust bij Peniche en Ericeira. Maar ook in de Algarve zijn ontelbare surf mogelijkheden te vinden. En wat een heerlijk gebied is de Algarve. In ieder jaargetijde.

Een verslag van een rondtrip met Martha, een Volkswagenbusje uit 1970.

T2 busje
Martha uit 1970

Martha en meer VW busjes kan je huren bij Siestacampers.com. Een regelrechte aanrader. Ze hebben ook moderne VW busjes.

Wil je wat anders dan een surfbusje, kijk dan bij de Algarve selectie van Booking.com.

Voor surfers is het volop genieten

Wat zo lekker is van de Algarve is, dat het water lekker warm is. Een graad of 22 in oktober (en 15 graden in de winter). Een duckdive in je boardshorts en je voelt het warme water heerlijk langs je rug stromen. Je ziet vissen in het kraakheldere water spelen. De zon schijnt van opstaan tot slapen gaan. En op 5 minuten lopen surf je zowel de westkant van de Algarve (Tonel Beach) als de Zuidkant van de Algarve (Mareta). Wat een weelde.

Goedkoop vliegen naar de Algarve

Zoek je overigens een goedkoop ticket naar de Algarve? Kijk dan even hier. Houd er rekening mee, dat de lowcost airlines vaak veel extra kosten in rekening brengen voor een surfboard. De KLM’s van deze wereld kunnen dan zomaar goedkoper uitpakken.

Surf op Tonel beach
Zaterdagmiddag @ Tonel Beach

Surfen aan de westkust van de Algarve

Arrifana

Voor surfers valt er altijd wel te genieten. Rijd je 20 kilometer naar het noorden, dan kom je op mooie plekken als Odeceixe en Arrifana.

Arrifana ligt wat beschutter voor de Noordwestelijke wind dan andere stranden aan de westkust van de Algarve. Het is een prachtig strand, maar de ervaring is dat hier regelmatig close outs zijn. En als het op andere plekken (te) hoog is of er staat te veel wind, dan vind je hier alle surfscholen.

Toch is het absoluut de moeite. Het uitzicht vanaf de cliff is fantastisch. En ook het strand is een plaatje.

Bij een hele dikke swell van minimaal 2 meter loopt er overigens wel een mooie rechtse golf aan de rechterkant van de baai in Arrifana.

Surfen Arrifana
Binnenkomende swell @ Arrifana

Amado (Carrapateira)

Eén van de lekkerste plekken aan de westkust is Praia Amado. Vlakbij Carrapateira. Ook deze plek ligt redelijk beschut. En kent een zeer relaxte sfeer. Ook deze spot is een trekpleister voor surfscholen, omdat de golven hier relatief kalm zijn.

En voor campers: Je kan hier goed staan met je camper. Naast anderen je eigen potje koken. ’s Ochtend zo uit bed het water in lopen.

Life is good!

Praia Amado surfen
Ochtend swell @ Amada

Amoreiro

Een minder bekende bestemming is Praia Amoreiro. Leuk om heen te gaan voor de afwisseling. Niet veel bijzonders ten opzichte van het idyllische Odeceixe. Maar wel lekker dichtbij Aljezur. En knus dorpje, dat strak op een heuvel is neergezet.

En wil je lekker eten tegen een goede prijs? Ga naar restaurant Pont a Pé in Aljezur.

Odeceixe

En Odeceixe dus. Elke Portugees zal het je aanraden.

Het dorp en het strand liggen prachtig. Echt verbluffend mooi. Lopen er golven en is de wind gunstig (geen of aflanding)? Dan is dit de plek om te zien. Niet zo druk als de andere stranden. Dit is de plek waar je van vroeg tot laat wilt blijven en surfen. Het heeft bovendien nog een beetje een hippie sfeer.

Surfen Odeceixe
Avond surf @ Odeceixe

Surfen aan de zuidkust van Portugal

Zavial

Aan de zuidkust vind je Praia Zavial. En dus eerder genoemde Praia Mareta. Maar Praia Zavial spant de kroon. Het is een wat lokaler strand. Met één restaurantje. Aan de rechterkant van de baai start een mooie golf die naar rechts loopt. Als je je in het water dicht tegen de rosten nestelt, kan je rustig op de golven wachten. En vervolgens één voor één de golven pakken.

Praia Zavial
Avond valt @ Zavial

Een plek in de buurt is Praia Boca do Rio. En die plek kan ook wel eens goed zijn. Zelden in de zomer. Vaker in de herfst en winter. Het ligt lekker afgelegen en is ook een goede plek om vrij te kamperen.

Zul

Praia do Zul kan ook lekker lopen. Ook weer meer een winter surfspot dan voor de zomer. De plek ziet er tropisch uit met de palmbomen langs het strand. De golven moeten dan wel minimaal uit het westen komen. Of de Noordwestdeining moet pittig zijn. Wat dus in de winter wel voor kan komen natuurlijk. Het leuke van de zuidkust is, dat dit weer een andere sfeer heeft ten opzichte van de westkust.

Is het alleen maar hossana

Nog wat negatiefs over de Algarve? Ja hoor.

Het gebrek aan leuke steden bijvoorbeeld. Albufeira is toeristisch Engels, Portimao is een ietwat lelijke havenstad, Lagos is prachtig, maar heeft ontelbare identieke toeristenwinkels. Nee, geen type stad als Lissabon te ontdekken. Bij deze het nadeel van de Algarve. Wellicht een kwestie van smaak. Nu weer over surfen verder.

Tips voor een surftrip in de Algarve

In de Algarve vind je ontelbare surfspots op een kleine afstand. Met elke plek zijn eigen karakter. En als er golven staan dan kan je kiezen of je voor de maximale golven gaat of de helft van de hoogte door naar een meer beschutte plek te gaan.

De logische tips luiden:

  • Stormriderguide mee.
  • Smartphone mee.
  • Windguru App en MagicSeaWeed App bij de hand.

En je bepaalt redelijk eenvoudig je richting.

En huur Martha of één van de andere busjes van Siestacampers.com. Claire en Lloyd van Siestacampers.com helpen je uitstekend. En de busjes zijn super fun. Ook Cruise bus is een goede optie. Wat nieuwere busjes van Nederlanders.

Overige slaapplaatsen in de Algarve

Ontdek hier mooie slaapplekken in de Algarve.

Enjoy!

Dit bericht is geschreven door: Redactie van BoardShortz.nl

English version

If you like to read it in Englisch, check surfing in the Algarve.