Kelly Slater (1972), de grootste professionele surfer aller tijden, zei onlangs “aan alles komt en einde” nadat zijn laatste seizoen van fulltime competitie op de World Tour in april ten einde kwam met een nederlaag bij de Western Australia Margaret River Pro.

Oftewel: Kelly Slater stopt ermee.

Hoewel de 11-voudig wereldkampioen (!) niet officieel zijn pensioen aankondigde, zei Slater dat hij aan een nieuw hoofdstuk van zijn leven begon.
“Everything comes to an end, and if you don’t adapt, you don’t survive,” zei Slater, die binnenkort zijn tweede kind verwacht. “Mijn motivatie was er gewoon niet om er echt die 100% in te stoppen die iedereen nu doet.”

Slater zei dat hij moeite had gehad om te herstellen van blessures en operaties in het tussenseizoen en dat hij instortte na het tweede evenement van het jaar op Sunset Beach, waar hij tegen zijn partner zei: “Dit voelt als het einde.”

Slater moest tranen bedwingen nadat hij dinsdag na zijn verlies door fans de trap op werd gedragen.

“It’s not all roses, you know, but it’s been the best time of my life,”

voegde hij eraan toe.

Bekijk de laatste golf van Kelly Slater

En dit was dus de laatste golf die Kelly surfde in World Surf League.

Waarom wordt hij de GOAT genoemd?

De GOAT staat voor: Greatest Of All Time. En hieronder lees je waarom hij dat in in ieder geval binnen de surfsport is, maar ken jij iemand met zoveel titels?

Slater’s bijdrage aan de surfsport is ongeëvenaard.

  • Kelly Slater begon met surfen op zijn 5e
  • Vanaf zijn 10e begon hij zijn eerste wedstrijden te winnen
  • Op zijn 12e won hij het Amerikaans kampioenschap (first age division)
  • Op zijn 15e won hij de Pacific Cup junior championship in Australia
  • Kelly Slater werd de jongste wereldkampioen surfen op zijn 20e

In totaal behaald Kelly Slater een recordaantal van 56 World Tour-overwinningen (waaronder zijn laatste vlak voor zijn 50e verjaardag op de beruchte Pipeline in Hawaï).

Wil je al zijn overwinningen zien? Check dan deze pagina op Wikipedia.

Kelly reflecteert in deze video

Deze recente video kunnen we aanraden om eens te zien wat hij allemaal gepresteerd heeft en wat hij zelf daarover te zeggen heeft.

Wat Kelly Slater nu gaat doen?

Dat is gissen. Waarschijnlijk heel veel free surfing. Maar er werd ook al ergens geroepen dat hij de CEO van de World Surf League zou (moeten) worden. Ook richtte Slater in samenwerking met Kering het milieuvriendelijke en duurzame kledingbedrijf ‘Outerknown’ op. Dus daar kan hij zich ook verder op richten. Maar veel logischer is dat hij lekker tijd met zijn gezin zal doorbrengen.

We hebben in ieder geval genoten van al zijn momenten in het water.

Vorig artikelSurfvideo Lafitenia: noseride van 14 sec (!)
Volgend artikelHet is bijna zover. Surfen in Rotterdam bij Rif010.
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.