Portugal heeft van rijke mix van geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen én golven. Allemaal toegankelijk voor een redelijk budget. Het is namelijk geen duur land. Portugal bewijst dat je geen fortuin hoeft uit te geven voor een surftrip. Surfen in Portugal kan relatief goedkoop zijn.

Maar hoe ga je nou budgetvriendelijk naar Portugal voor je surftrip? We hebben onze belangrijkst tips hieronder op een rij gezet.

1. Leef als een local

Je onderdompelen in de lokale levensstijl is niet alleen leuk, het is ook economisch. De lokale markten en eetgelegenheden geven je een kijkje in het ware Portugese leven, terwijl je ook nog tientallen euro’s kunt besparen.

Winkelen op lokale markten

Op lokale markten in Portugal vind je verse producten en ambachtelijke producten. Van fruit tot souvenirs. Het zijn niet alleen winkellocaties, maar ook culturele ervaringen, die kwaliteitsartikelen aanbieden tegen lagere prijzen dan toeristische plekken.

Kook dus vooral wat van je eigen maaltijden met boodschappen van lokale markten om geld te besparen dan uit eten te gaan.

Dineren in plaatselijke eetgelegenheden

Ga je toch uit eten, ga dan waar de lokale bevolking dat doet, of het nu een schilderachtig café is of op een drukke markt. Hier vind je authentieke smaken zonder het soms fikse toeristenprijskaartje. Het is een heerlijke manier om geld te besparen terwijl je geniet van Portugese culinaire hoogstandjes. Natuurlijk kan het ook wel eens tegenvallen, paar dat hoort bij de ervaring.

2. Een budgetvriendelijke bestemming kiezen

Zoek naar gebieden buiten de populaire Algarve-regio, zoals de westelijke Portugese kust rond Lissabon en Porto. Plaatsen in de Alentejo en het noorden van Portugal zijn perfect voor een budgetvriendelijke surftrip.

3. Accommodatie

Kies voor hostels, pensions of vakantiewoningen in plaats van luxe resorts. Dit kan aanzienlijk schelen in de accommodatiekosten.

4. Vervoer

Vermijd het huren van een auto als je toch dichtbij bij de surfspot zit en gebruik het openbaar vervoer zoals treinen en bussen om je te verplaatsen. Dit is veel(!) goedkoper dan taxi’s of huurauto’s. Het openbaar vervoer in Portugal is efficiënt, uitgebreid en voordelig en het verbindt de belangrijkste toeristische plekken met elkaar. Toegegeven, het nadeel is dan je dan beperkt bent in de keuze voor je surfspot. Op een plek als Ericeira zou je wel zonder auto kunnen.

5. Je eigen uitrusting meenemen of huren

Overweeg om ter plaatse surfplanken te huren in plaats van ze zelf mee te nemen, om de kosten voor overbagage te vermijden. Kosten voor overbagage zijn een pijnpunt. Je ontkomt er niet aan. Je zit gewoon opgescheept met de kosten. Toch al snel minimaal €45 per enkele reis, per boardbag.

Als je je eigen surfplank niet meeneemt, kun je € 100 en soms wel tot € 200 besparen op de bagagekosten van de luchtvaartmaatschappij.

Vooral als je naar een surfkamp gaat. Veel surfkampen geven je namelijk een surfplank.

En als je bijvoorbeeld wel je eigen surfplank meeneemt, stop dan 2 surfplanken in 1 boardbag, zodat je de luchtvaartmaatschappijkosten maar één keer hoeft te betalen. Je bespaart dan vooral als je de volgende tip ook gelijk verzilverd.

6. Ga met minimaal nog één persoon op surftrip

Je kunt heel kosteneffectief zijn door een surftrip met je vrienden te plannen in vergelijking met soloreizen. Het kan je honderden euro’s in een week besparen.

Je kunt je uitgaven verdelen die je helemaal alleen had moeten doen, zoals transportkosten van en naar luchthavens, autohuur en accommodatie. Onze ervaring is dat het je €50 tot €100 per dag kan besparen! Binnen een week heb je genoeg geld gespaard voor een volgende surftrip.

En het gaat sowieso om het delen van de “stoke”, toch?

7. Timing van je reis

Vermijd de zomermaanden wanneer de prijzen het hoogst zijn. Reis in het laagseizoen, dus in de lente en de herfst, voor de betere aanbiedingen. En als je in de lente of late herfst komt, krijg je bovendien meer waar voor je geld, met aangenaam weer en minder toeristen.

Kijk ook naar 1 of 2 dagen eerder of later als je een vlucht boekt. Als je flexibel kunt zijn, zal dit je ook €50 tot €100 besparen op je vliegtickeet

Als je deze budgetvriendelijke tips volgt, kun je genieten van surfen van wereldklasse in Portugal zonder een aanslag te doen op je bankrekening.

Vorig artikel29 tips voor surfvakantie in eigen land in 2024
Volgend artikelWaar surfen voor beginners in Europa?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.