Golfsurfen heeft een positief effect op de levenskwaliteit van kinderen met Down, autisme en ADHD. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Surf Project in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord. Meedoen aan een stoere sport als surfen vergroot hun zelfvertrouwen. De aangepaste, positieve en veilige structuur van de lessen zijn bij het Surf Project van groot belang. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2019. De volledige onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Global Journal of Community Psychology Practice’.

Lees hier alles over het onderzoek

Loskomen van de beperking

Tijdens het surfen leren de kinderen om te liggen, zitten of staan op de surfplank. Kinderen voelen zich hierdoor stoer en trots, worden opener en gaan sneller sociale contacten aan. Ouders zien vaak dat hun kind in de zee ‘los’ komt van de beperking. Dit kan komen doordat mee glijden op een golf zorgt voor een rustgevend en vrij gevoel. Thuis zien ouders vaak nog effecten van het surfen: kinderen gaan sneller nieuwe uitdagingen aan, durven eerder angsten te overwinnen en worden zelfstandiger. Regelmatig noemen ouders dat hun kind in het surfen een nieuwe hobby of nieuw talent ontdekt heeft.

Veilige omgeving

De kinderen krijgen les in een kleine groep en 1-op-1 instructie. De vrijwilligers die de lessen geven zijn getraind in het omgaan met kinderen met Down, autisme of ADHD. De lessen worden gegeven in een aangepaste, positieve en veilige structuur. De kinderen voelen zich na 3 surflessen beter in hun vel zitten en maken beter contact met klasgenootjes en familie. Zoals een van de ouders zei: “Het Surf Project is geweldig. Mijn zoon is qua zelfvertrouwen enorm gegroeid. Ook het om leren gaan met tegenslagen ging boven verwachting.”

Lees hier alles over het Surf Project

Surfen aanvulling op bestaande zorg

“Het werken met een onvoorspelbaar element als de zee en de golven maakt dat je je moet focussen en daardoor alles om je heen vergeet. Een golf is onvergeeflijk, je hebt weinig controle. Hierdoor is de beloning extra groot als het lukt”, vertelt oprichtster Suzanne van den Broek. De kinderen voelen zich dan ook trots en stoer omdat ze hebben leren surfen. Daarnaast kunnen ouders het kind even loslaten. Ouder “Prachtig mooi initiatief. Heel fijn om van een afstand van mijn zoon te kunnen genieten en hem volledig toe te kunnen vertrouwen aan de deskundige begeleiding.”

De resultaten tonen aan dat de levenskwaliteit van de kinderen significant vooruit gaat in de eerste drie surflessen. Het surfen zou hiermee een waardevolle aanvulling kunnen zijn op bestaande zorg.Suzanne: “We verhogen de levenskwaliteit van deze kinderen en daarmee ook die van hun ouders en andere naasten.”

Een grote wens van ouders en kinderen is meer surflessen per seizoen. Dit is een belangrijk streven voor de toekomst van het Surf Project.

Het Surf Project in Nederland

Bekijk meer publicaties over het Surf Project lezen

Vorig artikelLongboard skateboard Decathlon Review
Volgend artikelGolfsurfen tijdens Corona crisis verbieden? | Surftips podcast #27
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.