Home » Surfen » Nederland » Longboarden in Nederland

Longboarden in Nederland

Waar moet je zijn? En wanneer? Ontdek het hieronder.

Longboarden in Scheveningen
Scheveningen

Longboarden is een klassieke manier van surfen. Anders dat het meer radicaal ogende shortboarden. Maar ook longboarden kan radicaal zijn, op een andere manier. Het straalt vooral een bepaalde relaxedheid uit.

In Nederland zie je heel veel longboarden. De golven in Nederland zijn namelijk behoorlijk slap. Niet altijd, vaak wel. En bij slappe golven is een surfboard met volume veel makkelijker om golven mee te pakken. Longboards glijden met hun drijfvermogen makkelijker en sneller door het water. Hierdoor kan je sneller en meer golven pakken tijdens je sessie.

Waar kan je longboarden in Nederland

Eigenlijk zie je overal in de Nederladse line-up longboarders. Je kan feitelijk overal in Nederland longboarden, maar bij de volgende spots moet je extra oppassen.

Maasvlakte

Op de Maasvlakte komen de golven doorgaans wat heftiger binnenrollen dan andere spots in Nederland. Hier vind je veel ervaren shortboarders bij grotere golven. Supervet, maar als longboarden gemiddeld genomen niet de beste spot om te gaan surfen. Alleen als de golven wat kleiner en slappen zijn.

Scheveningen

Op Scheveningen is het zo druk bij de haven, dat je hier vooral erg geoefend moet zijn om er tussen te liggen. Zeker tijdens laagtij is dat wel de moeite. Dan kruimelen de golven hier wat meer t.o.v. hoogtij. En dat is dan weer lekker voor longboarders.

De andere spots bij Scheveningen, zoals De Zuid, De Pier, bij het Zwarte Pad en alles er tussen in, zijn vooral lekker bij een lager tij. Hij hoogtij kunnen de golven te hol worden wat niet lekker is met je longboard.

Wijk aan Zee

Voor Wijk aan Zee geldt eigenlijk hetzelfde als voor Scheveningen.

Net ten zuiden van Wijk aan Zee ligt IJmuiden. En laat dat nu een chille longboardspot zijn bij hoge swells uit het Noorden. Als er grote golven uit het Noorden komen, dan krullen de golven om het havenhoofd heen en zorgen voor leuke lijnen die dichtbij de haven beginnen.

Overige surf spots

23 januari hoek van holland surfen
Hoek van Holland

Voor de overige kust van Nederland geldt eigenlijk over het algemeen dat elk getij wel zou moeten kunnen voor de gemiddelde longboarden. Mits de golven niet superhoog zijn. Zelf houden we rekening met hoger of lager dan 1 meter. Is het hoger dan extra even opletten. Laagtij kan dan vaak beter zijn voor een longboard. Is heet lager dan 1 meter, dan is het altijd wel goed.

Een paar regels

De ervaring leert, dan de volgende regels wel handig zijn om maximaal plezier te kunnen hebben. Een paar zijn hierboven wel al langs gekomen.

  • Is het druk in het water vraag je dan af, of je met jouw skills daar ontspannen tussen kan liggen. Twijfel je, er is altijd ruimte genoeg als je iets verder weg gaat liggen.
  • Longboarders pakken veel makkelijker golven dan shortboarders. Gun elkaar de golven.

Check hier alle surfregels.

Waar kan je een longboard huren?

Heb je (nog) geen eigen longboard? No problem. Bij vrijwel alle surfscholen en -shops kan je een longboard huren. Hebben ze geen longboard? Dan verhuren ze vast wel een softtop. Ook een board met heerlijk veel volume.

Vanaf april tot en meet half oktober zijn de meeste surfscholen open. Daarna wordt het wel lastiger om een longboard te huren. In Scheveningen en Wijk aan Zee kan je het hele jaar een board huren bij bijvoorbeeld resp Aloha en The Shore in Scheveningen of bij Ozlines in Wijk aan Zee. In Zandvoort kan je in de winter bij Van den Berg checken. Al deze surfshops/scholen zit pal aan het strand.

FAQ’s

Waar kan je in Nederland longboarden?

In Nederland kan je overal longboarden. Een paar spots zijn makkelijker. En een klein aantal raden we af. Klik de link aan om de lijst te zien.

Wanneer kan je in Nederland longboarden?

Longboarden kan in Nederland feitelijk altijd. Maar bij een hoogte van meer dan 1 meter moet je wel met een paar zaken rekening houden. Dat ontdek je hier.

Waar kan je eene longboard huren?

Vrijwel elke surfschool of -shop verhuurt surfboards in alle maten. Vaak ook longboards. Anders verhuren ze altijd wel softtops.